HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.31. 17:49 Ági07

VB-váró: F-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék az F-csoport! 

F-csoportvbkislanynagyfoci.jpg

 

ARGENTÍNA

Az argentinokat minden világbajnokság előtt a torna esélyesei közé sorolják, pedig 1990 óta nem tudtak túljutni a negyeddöntőn. Nem hiába nyilatkozta Alejandro Sabella, hogy Argentína legnagyobb riválisa maga Argentína. A szövetségi kapitány nem sorolta együttesét a favoritok közé, szerinte Spanyolország, Brazília és Németország a legfőbb várományosa a trófeának és ők csak utánuk következnek.
Sokak szerint a 'La Albiceleste' vb-címére akkor van esély, ha Lionel Messi jól teljesít. A négyszeres aranylabdás játékos előző két tornáján mindössze egy gólt szerzett (a Szerbia elleni 6:0 alkalmával 2006-ban) és hosszú időn keresztül nem jött ki neki a lépés a nemzeti csapatban. Az utóbbi időben a szakemberek szerint sokat javult a teljesítménye. A szövetségi kapitány azon a véleményen van, hogy ebben nagy szerepe van a csapatkapitányi karszalagnak is. A nagyobb felelősség jobb szereplésre, nagyobb összpontosításra ösztönzi a Barcelona futballistáját. A selejtezők során 10 góljával Messi volt a csapat legeredményesebb játékosa. Azonban ne feledjük, hogy nem csak Lionel Messiből áll az alakulat. Kétségkívül a támadósor a válogatott legerősebb pontja. Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín és Rodrigo Palacio egyaránt 17 gólt ért el a bajnoki mérkőzéseken. Ezequiel Lavezzi pedig 9 góllal járult hozzá a PSG bajnoki címéhez. A középpálya legerősebb láncszeme a friss BL-győztes Ángel di María. Az elképesztően nagy munkabírású játékost a Bajnokok Ligája finálé legjobbjának is megválasztották. A válogatott gyenge pontja a  hátsó alakzat. Talán a kapusposzton vannak a legnagyobb problémák. Az első számú hálóőr, Sergio Romero klubcsapatában, az AS Monacóban mindössze kétszer volt kezdő és egyszer cserélték be. Az argentin sajtó Mariano Andujart a Catania kapusát követeli a kapuba. 
Carlos Tevez hiába lőtt 19 gólt az olasz bajnok Juventus mezében, Alejandro Sabella nem számol vele. Tény, hogy az argentin keretben így is minőségi csatárokat találunk, de a leggólerősebb csatár kihagyása érthetetlen. A dél-amerikai együttes kapitányaira mindig is jellemzőek voltak a furcsa döntések. Sabella példának okáért annak a Daniel Passarellának volt az asszisztense, aki a hosszú hajú labdarúgókat előszeretettel mellőzte a nemzeti csapatból. Fernando Redondo és Claudio Caniggia is áldozatául esett ennek a  furcsa válogatási kritériumnak.

Legjobb vb-helyezésük: világbajnoki cím 2x (1978-Argentína, 1986-Mexikó)

Szubjektív: Ha Lionel Messi csúcsformában lesz és elkerüli a balsors a sérülékeny Agüerót és Higuaínt, illetve megbízható teljesítménnyel rukkolnak elő a védők és a kapus akkor ez a garnitúra képes lesz 1990 után újra elődöntőbe jutni.

Tipp: a csoport első helyén végeznek

Argentína vb-meze:

F_csoport_argentinavbmez_kislanynagyfoci.jpg

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Két Portugália ellen elbukott pótselejtező (2010-VB, 2012-EB) után kijárt már a siker a bosnyákoknak. A selejtezők során megalkuvást nem tűrő játékkal, 10 meccsen 30 gólt rúgva, mindössze egy vereséget szenvedve váltották meg jegyüket Brazíliába. A 'Sárkányok' becenévre hallgató együttesnek ugyan ez lesz az első világbajnoksága, szövetségi kapitányuknak, Safet Sušićnak azonban van tapasztalata, hiszen jugoszláv színekben két vb-t is megjárt. Érdekesség, hogy utolsó világbajnoki fellépése épp az ellen az Argentína ellen volt, akikkel most a csoport nyitómeccsén néz farkasszemet válogatottja. Akkor büntetőkkel a dél-amerikaiak jutottak az elődöntőbe, 24 év után jöhet Sušić revansa. A bosnyák kapitány játékosként  fényes karriert futott be. A PSG-ben 343 mérkőzésen 172-szer volt eredményes. Nem érdemtelenül választotta meg minden idők legjobb PSG-játékosának a tekintélyes France Football magazin. Később a francia bajnokság történetének legjobb idegenlégiósának is megszavazta őt a lap. Posztját tekintve támadó középpályás volt, talán innen eredeztethető az a rendkívül támadó felállás, amit a válogatottnál alkalmaz. 
Sušić a csoport második helyének megszerzését tartja reálisnak, amelyért véleménye szerint Nigériával fognak megküzdeni. Szerinte a Szuper Sasok jó csapatot alkotnak, de korántsem olyan jók, mint az előző vébéken. 
A bosnyákok legerősebb csapatrésze egyértelműen a támadószekció. A két torony, Edin Džeko  és Vedad Ibišević a selejtezők két legeredményesebb játékosa volt. A Manchester City labdarúgója 10, míg a Stuttgart támadója 8 gólt szerzett. Džeko  egyébként 16 találatával főszerepet vállalt a City bajnoki címében. Korábban pedig a Wolfsburg Bundesliga aranyában vállalt kulcsszerepet: 26 góljával és 10 asszisztjával jogosan nyerte el az év játékosa címet a német bajnokságban. Abban a Wolfsburgban egy másik bosnyák játékos is fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő: Zvjezdan Misimović 20 gólpasszal a Bundesliga assziszt-királya volt. Brazíliában újra egyesül a duó és bizonyára felidézik majd a  'Farkasoknál' töltött régi szép időket egy-két gól formájában. 
A keret legtechnikásabbja, Miralem Pjanić a Roma futballistája, aki a szabadrúgások mögé is bátran odaáll és társai kiszolgálásában is jeleskedik. A csapat vezére a Bayer Leverkuseben játszó Emir Spahić, ő viseli a csapatkapitányi karszalagot. Érdekesség, hogy  Edin Džeko első unokatestvére. A kapuban a Premier League-ben, a Stoke City csapatában védő biztos kezű Asmir Begović áll.
De a szívünknek legkedvesebb a Fradiban focizó Muhamed Bešić, akiről a szövetségi kapitány azt állította, hogy képes lesz megállítani Lionel Messit. Kíváncsian várjuk és szurkolunk Muménak.

Legjobb vb-helyezésük: újoncok

Szubjektív: A bosnyákok nem parkolnak be a busszal a kapujuk elé, inkább beleszaladnak egy zakóba, utolsó vérig támadnak. Ezért lehet, hogy Argentínától vereséget szenvednek majd, de Iránt és Nigériát megverhetik. Annak ellenére, hogy ez az első vébéjük, sokaknak nem ismeretlenek a zsúfolt stadionok, hiszen a topbajnokságokban rúgják a bőrt hétről-hétre. 

Tipp: a csoport második helyén végeznek

Bosznia-Hercegovina vb-meze:

bosznia-hercegovinavbmez.jpg

 

IRÁN

Irán Dél-Koreát megelőzve selejtezőcsoportja élén végezve jutott ki a világbajnokságra. Carlos Queiroz együttesének azonban számos nehézséggel kellett megküzdenie a Brazíliába vezető úton. A válogatott játékosai menetrendszerinti repülőjáratokkal közlekedtek egészen addig, amíg portugál szövetségi kapitányuk kiharcolta, hogy ez megváltozzon. A futballistáknak a hosszú repülőutak során több órát is az átszállásra való várakozással kellett tölteniük. Emiatt fáradtan, kimerülten érkeztek a mérkőzésekre. Teljesítményük és eredményeik egyértelműen javultak, amikor megszűntek a várakozásokkal teli utak. Anyagi problémák miatt az áprilisra tervezett dél-afrikai edzőtábort is le kellett mondaniuk. A szövetség azt is megtiltotta a játékosoknak, hogy vébén mezt cseréljenek, ugyanis nem jár nekik minden mérkőzésre külön szerelés. 
Queiroz minden nehézség ellenére igyekezett minél ütőképesebb csapatot összetoborozni a világbajnokságra. Komoly kutatómunkába kezdett, megkereste az iráni gyökerekkel rendelkező ígéretes futballistákat és meghívta őket a nemzeti együttesbe. Legnagyobb 'fogása'  Ashkan Dejagah a Fulham középpályása, aki Teheránban született, de egyéves korában Németországba költözött a szüleivel. A Hertha és a Wolfsburg játékosaként végigjárta a német korosztályos válogatottakat is. A Nationalelfben azonban nem mutatkozott be, így örömmel mondott igent a portugál szövetségi kapitány hívószavának. Ugyanez volt a helyzet Reza Ghoochannejhad esetében is. A röviden csak Guccinak nevezett csatár szintén Iránban született, de gyerekkorában szüleivel Hollandiába emigrált. A válogatott meghívót a selejtezők során létfontosságú gólokkal hálálta meg. Politikai szempontból érdemes még megemlíteni Steven Beitashour nevét, akinek irániak a szülei, de ő már Amerikában született. Sőt tagja volt a jenki keretnek, de nem cserélte be őt Klinsmann a mexikóiak ellen. A 'Team Melli' vezére a csapatkapitány, Javad Nekounam lesz, aki 6 góljával a selejtezők legeredményesebb játékosa volt. Az Osasuna futballistájaként a spanyol bajnokságban szerzett 6 éves tapasztalata  sokat érhet a tornán.

Annak ellenére, hogy Irán a csoport leggyengébb tagja, Carlos Queiroz úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesznek azért, hogy a legjobb 16 közé jussanak. Ez a bravúr korábban egyszer sem sikerült Iránnak. Továbbá a szakember megígérte, hogy nem lesznek pofozógépek és ne higgyék az emberek, hogy csak nyaralni mennek Brazíliába. 
A nemzeti csapat korábbi játékosa, a 111-szeres válogatott Mehdi Mahdavikia is elmondta, hogy csoportellenfeleik messze előttük járnak, de a világbajnokságon bármi megtörténhet. Példaként hozta fel Szenegál szereplését a 2002-es vébén, amikor az afrikaiak nagy meglepetésre a legjobb 8 közé jutottak. 

Legjobb vb-helyezésük: csoportkör (1978-Argentína, 1998-Franciaország, 2006-Németország)

Szubjektív: Irán teher nélkül, az esélytelenek nyugalmával vághat neki vb-szereplésnek. Masszív védekezésükben és kontráikban bízhatnak. Amennyiben kulcsembereik jó formában játszanak, úgy Nigériát meglephetik és bezsebelhetik második világbajnoki győzelmüket.

Tipp: A csoport negyedik helyén végeznek.

Irán VB-meze:

F-csoport_Iránvbmezkislanynagyfoci.jpg

 

NIGÉRIA

A Szuper Sasok tavaly kisebb meglepetésre egy megfiatalított csapattal nyerték meg az Afrika Kupát. A világbajnoki selejtezősorozatot is veretlenül teljesítették. Mindkettő megsüvegelendő teljesítmény annak tükrében, hogy Stephen Keshi szövetségi kapitány egy generációváltást vezényel le. Úgy nyilatkozott, hogy a 2018-as vébére lesz majd igazán ütőképes az együttes. Keshi ismeri a siker receptjét, ugyanis játékosként és edzőként is megnyerte az Afrika-kupát és tagja volt a '94-es világbajnokságon nyolcaddöntőbe jutott együttesnek. 
A zöld-fehérek stábja a csoport második helyét célozta meg. Ahhoz hogy elérjék célukat szükség van Emmanuel Emenike góljaira. A Fenerbahce támadójában bízhatnak a válogatott hívei, hiszen a tavalyi Afrika kupa gólkirálya volt és a vb-selejtezők során is ő volt Nigéria legeredményesebb támadója. A Fener bajnoki címéből 12 góllal vette ki a részét. A középpálya két legismertebb játékosa John Obi Mikel és Victor Moses. Előbbi sokkal támadóbb szerepkörben játszik, mint klubcsapatában, a Chelsea-ben, ezért a góllövés sem szokatlan tőle.
Nigéria régebben híres volt a sokat bakizó kapusairól. Ez most nem jellemző rájuk, hiszen  Vincent Enyeama személyében egy kitűnő hálóőrrel rendelkeznek. A Lille-ben szereplő Enyema közel volt hozzá, hogy rekordot döntsön a francia bajnokság elmúlt szezonjában: 1062 percen keresztül őrizte kapuját a góltól (1172 perc a rekord, ami Gaëtan Huard nevéhez fűződik).

Legjobb vébé-helyezésük: nyolcaddöntő (1994-USA, 1998-Franciaország)

Szubjektív: A Szuper Sasok kerete nem olyan erős, mint a korábbi tornákon, kevesebb klasszisuk van. A generációváltás miatt sem várható el tőlük a legjobb 16 közé jutás. Irán legyőzésére azonban képesnek tartom őket és a bosnyákok dolgát is megnehezíthetik. 

Tipp: a csoport harmadik helyén végeznek

Nigéria vb-meze:

F-csoport_nigériavbmezkislanynagyfoci.jpg

 

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI:

VB-váró: A-csoport

VB-váró: B-csoport

VB-váró: C-csoport

VB-váró: D-csoport

VB-váró: E-csoport

Szólj hozzá!

Címkék: irán argentína világbajnokság nigéria boszniahercegovina VB-VÁRÓ


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr686228179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása