HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.18. 15:10 Ági07

VB-váró: B-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék a B-csoport!

világbajnokságbcsoport_2.jpg

SPANYOLORSZÁG

2010-ben Spanyolország megszerezte első vb-győzelmét, első európai csapatként Európán kívül. Brazíliában nagy esély van a címvédésre. Ez szintén rekord lenne, hiszen még soha senki sem nyerte meg zsinórban kétszer a Mundialt. A sors fintora, hogy ehhez először a legutóbbi vb-döntős ellenfelükön, Hollandián kell túljutni, hiszen egy csoportba került a két válogatott. 
Spanyolországról sokaknak a kreativitás és a támadójáték jut az eszébe, a csapat védekezése méltatlanul kevés dicséretet kap: pedig az egész világon senki sem kapott olyan kevés gólt a selejtezőkön, mint ők. Szám szerint hármat. De térjünk vissza mi is a támadójáték boncolgatásához: itt ugyanis egy új arccal találkozhatunk az Atletico Madrid támadója, Diego Costa személyében. Nagy kérdés, hogy általa színesedik-e Del Bosque legénységének taktikai repertoárja, vagy a kárukra válik heves vérmérséklete. Costa biztosan sokak céltáblája lesz Brazíliában, hiszen ő brazíliai születésű, a spanyolok csupán honosították, főleg taktikai megfontolásból. Többeknek ez szúrja a szemét, hazaárulásnak tartják Costa "átigazolását". Könnyen lehet tehát, hogy a nézői bekiabálások felheccelik majd a nem éppen Zen-nyugalmáról ismert csatárt.

Legjobb vb-helyezésük: világbajnoki cím (2010, Dél-Afrika)

Szubjektív: Ami a csoportmeccseket illeti, a spanyolok malmára hajthatja a vizet, hogy az Oranje a korábbi világversenyekhez képest jóval kevesebb klasszisjátékossal rendelkezik. A másik csoportellenfél, Chile azonban megnehezítheti a Vörös Fúria dolgát. A kvartett harmadik tagjáról, Ausztráliáról azonban ez nem mondható el, ellenük csak az a kérdés, hogy milyen gólaránnyal nyer az ibériai válogatott. A spanyolok továbbjutásában biztos vagyok, mi több, a döntőbe várom őket. Ehhez azonban szükség lesz arra, hogy képesek legyenek kissé megreformálni a játékukat, mert a világ lassan kezdi kiismerni a spanyolos játékstílust. Valami újat kell előhúzni a kalapból, direktebb, gólratörőbb játékra van szükség. De erre a váltásra megvan a szándék Del Bosque-ban, ezt igazolja Diego Costa honosítása is.

Tipp: Első helyen végeznek a csoportban.

Spanyolország vb-meze: 

B-csoport-spanyolvbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

CHILE

Az új szövetségi kapitány Jorge Sampaoli érkezésével egyre több biztató jelet láthatunk a chilei válogatott játékában. Ha még nem is tért vissza a Zamorano-Salas páros által fémjelzett "aranykor", a dél-amerikaiak képesek lehetnek bravúros eredményeket produkálni a világbajnokságon.
Mindez kijelenthető annak ellenére, hogy a selejtezősorozat nem sikerült a legfényesebben Vidalék számára. A dél-amerikai kvalifikációs sorozatban ugyan a harmadik helyen végeztek Argentína és Kolumbia mögött, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy komoly pofonokat szenvedtek el: Messiéktől idegenben egy négyest kaptak (1-4), Uruguaytól szintén (0-4), otthon pedig 3-1-re kaptak ki Kolumbiától. Arról nem is beszélve, hogy a gyengécske Ecuador is 3-1-re verte őket. Igaz, ezeket a kudarcokat még az előző tréner, Claudio Borghi irányítása alatt szenvedték el. Sampaoli kinevezése után magára talált a chilei csapat. 
Az új szövetségi kapitány első meccsén még ugyan 1-0-ra kikaptak Peruban, de utána zsinórban négy meccset nyertek, végül pedig hatmeccses veretlenségi szériával zárták a kvalifikációt. Az utóbbi időben ráadásul barátságos találkozókon is megmutatták oroszlánkörmeiket: a világbajnok spanyolok ellen 2-2-es döntetlent értek el, idegenben 2-0-ra legyőzték Angliát, Iraknak egy hatost, Costa Ricának pedig egy négyest rúgtak.

Legjobb vb-helyezésük: harmadik hely (1962, Chile)

Szubjektív: Bátor támadójátékukkal és klasszis játékosaikkal (Arturo Vidal, Alexis Sanchez, Eduardo Vargas) meglephetik Hollandiát, sőt be is előzhetik őket a csoportban. Azonban 3-5-2-es taktikai felállásuk - amelyen az edző bevallottan nem kíván változtatni - könnyen visszaüthet, ha kiismerik őket. Intő példaként szolgálhat Chile és Sampaoli edző számára a Juventus esete: Olaszországban a zebrák sikeresen alkalmazták a 3-5-2-es hadrendet, de egy magasabb nemzetközi szinten már túlzottan statikusnak bizonyultak és ez eredménytelenséghez vezetett.

Tipp: Második helyen végeznek a csoportban.

Chile vb-meze: 

B-csoport-chile_vbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

HOLLANDIA

Hiába a 2010-es világbajnoki döntőbe jutás, mégis ez minden idők egyik leggyengébb vb-re utazó holland kerete. Ennek oka a csapat elöregedése miatt szükségessé vált generációváltás. Van Gaal rengeteg fiatalt hívott meg az utazó csapatba.  Főleg a hátvédsort kellett megreformálnia. A 2010-ben vb-döntőt játszó csapatból ugyanis 4 védekező szellemű játékos idén már nincs ott a csapatban: van Bronckhorst és van Bommel visszavonult, Heitinga és Mathijsen pedig nem kapott meghívót.
Nem véletlen, hogy maga Louis van Gaal sem túlzottan optimista: "Nyolc, vagy tíz csapat egyértelműen jobb nálunk. A FIFA-ranglistára nézve megállapítható, hogy Hollandia nincs a legjobb 10-ben. Ez is mutatja, hogy nem mi vagyunk a torna favoritjai. Nagyon sok új játékost kellett meghívnom a keretbe. Húsz százaléknál nem látok nagyobb esélyt arra, hogy eljussunk a negyeddöntőig." - fogalmazott a tréner.
Az Oranje esélyeit nem javította, hogy sérülés miatt nélkülözniük kell majd az AS Roma sztárját, Kevin Strootmant. Ráadásul azt is el kell ismerni, hogy a korábban a védőket őrületbe kergető Sneijder-van der Vaart duó sem a régi. Robin van Persie-ről nem is beszélve, aki idén kis túlzással többször találkozott a Manchester United orvosaival, mint a saját csapattársaival.
Ennek ellenére van Persie-től, a holland válogatott történetének legeredményesebb játékosától gólokat várhat a nagyközönség. Ugyanis amikor játszik, mindig bizonyítja klasszisát. Ráadásul őt támogatva ott lesz a szélen Arjen Robben, aki az utóbbi időben a kiszolgálásban is egyre jobban jeleskedik.
Hollandia továbbjutása szempontjából fontos lehet a Chile elleni mérkőzés. A sors fintora, hogy a két együttes majd a csoportkör utolsó fordulójában méri össze erejét.

Legjobb vb-helyezésük: második hely 3x (1974 Németország, 1978 Argentína, 2010 Dél-Afrika)

Szubjektív: Jelenleg nem érzem továbbjutónak a holland csapatot. Nem érzem bennük azt a lendületet és pluszt, amivel megszoríthatják a spanyolokat, vagy felülkerekedhetnek Chilén. Óriási jelentősége lesz annak, hogy van Gaal mennyire tudja kihozni a fiatal játékosokból a maximumot. Ha sikerülne a csúcsra járatni őket, akkor van némi remény a nyolcaddöntőre. Depay és Wijnaldum is képes lehet váratlan villanásokra, ha képesek lesznek megfelelően kezelni a világszínpad keltette lámpalázat. 

Tipp: Harmadik helyen végeznek a csoportban.

Hollandia vb-meze: 

B-csoport-hollandmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

AUSZTRÁLIA

Az ausztrálok nem is kerülhettek volna nehezebb csoportba: megkapták ellenfélül az előző vb két döntősét és a feltörekvő Chilét. Ráadásul az ausztrál "aranygeneráció" (Mark Viduka, Harry Kewell, Brett Holman, Lucas Neill, Mark Schwarzer) mára kiöregedett. Egyetlen hírmondónak a 34 éves Tim Cahill maradt.
A szövetségi kapitány célja ezért a fiatalítás. A nemrég kinevezett  Ange Postecoglou kimondottan a 2015-ös, Ausztráliában rendezendő Ázsia-kupára várja a nemzeti együttes beérését.  A mostani vb-n a pontszerzés is bravúr lehet tőlük. A Kenguruk számára a pontrúgások teremthetnek komoly lehetőségeket: a veterán Tim Cahill egészen zseniálisan fejel, ahogy a támadósorban lehetőséghez jutó 194 centis Joshua Kennedy is bólinthat egy-két gólt.

Legjobb vb-helyezésük: nyolcaddöntő (2006, Németország)

Szubjektív: A Kenguruk nem fognak pontot pakolni az erszényükbe. Talán a 2018-as orosz vb-n egy újabb aranygenerációval találkozhatunk majd. Sok múlik majd a szövetségi kapitány munkáján. Postecoglou a World Soccer Magazinban azt nyilatkozta, ezen a vb-n azt is nagy eredménynek tartaná, ha olyan válogatottat sikerülne hadrendbe állítani, amelyért ismét tudna lelkesedni Ausztrália.

Tipp: Negyedik helyen végeznek a csoportban.

 

Ausztrália vb-meze: 

B-csoport_australia_vbmez_kislanynagyfoci-600x327.jpg

 

 

 

A sorozat korábbi része:

VB-váró: A-csoport

Szólj hozzá!

Címkék: vb chile spanyolország ausztrália hollandia vb-váró


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr496172580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása