HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.15. 14:21 Ági07

VB-váró: A-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;)

A-csoportvilágbajnokság_1.jpg

 

BRAZÍLIA: 

Bírni fogja-e a hatalmas nyomást a seleção? Ez itt a kérdés! Nincs még egy nemzeti csapat, amely az eddigi összes tornán részt vett és az öt vb-trófea is egyedülálló. A hazai közönség számára csak a végső győzelem elfogadható, minden más kudarcnak számít. 
1950-ben a szintén hazai rendezésű világeseményen sem volt elegendő a döntőbe jutás. Az Uruguay ellen elveszített finálé után valóságos öngyilkossági hullám kezdődött, a brazil válogatott azóta sem húzta fel az akkor viselt fehér mezt, az akkori csapatból többeket örökre száműztek a nemzeti együttes közeléből. Ezzel szemben a jelenlegi szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari úgy nyilatkozott a World Soccer magazinnak, hogy ő sokakkal ellentétben nem kudarcként fogja fel az akkori eseményeket. Hiszen azt megelőzően a brazilok nem jutottak be a döntőbe és az akkori együttes megalapozta a később öt trófeát nyerő nemzeti válogatott jövőjét. Hogy fokozza az egyébként sem csekély nyomást a következőket mondta Scolari: „Mi nem egyszerűen favoritok vagyunk, nekünk kötelező megnyerni a vb-t." Scolari tudja mi kell a sikerhez, hiszen 2002-ben világbajnoki címre vezette a sárga-zöldeket.

Legjobb vb-helyezésük: Öt elsőség (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Szubjektív: Sokan Neymartól várják, hogy a vállára veszi a csapatot. Én nem látom a 22 éves játékosban a karmestert, a vezért. Kevés tapasztalata van még ahhoz, hogy  hátára vegye csapatot és bevigye őket a döntőbe. Kétségkívül látunk tőle parádés cseleket és bizonyára gólt is. De a Barcelonában előszeretettel űzött színészkedésre, felesleges fetrengésekre semmi szükség. Scolari ugyanakkor nem számít Kakára, aki tökéletes lett volna a szellemi vezér szerepére. Kellő tapasztalattal rendelkezik, tisztelik a társai, fantasztikus labdákat osztogat.

Tipp: Első helyen végeznek a csoportban.

Brazília vb-meze: 

A-csoportbrazilvbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

 

KAMERUN:

Az afrikai országok közül Kamerun szerepelt a legtöbb a világbajnokságon, az idei lesz a hetedik vb-részvételük. A Szelídithetetlen Oroszlánok adják a mundial történetének legidősebb játékosát és gólszerzőjét is az 1994-es tornán 42 évesen és 39 naposan szerepelő Roger Milla személyében. Az afrikai válogatottak közül Kamerunnak sikerült elsőként vb-negyeddöntőig menetelnie (1990: negyeddöntő: Anglia-Kamerun 3:2). A gárda jelene azonban nem túl biztató. A vébén induló afrikai nemzeti csapatok közül ők vannak a legalacsonyabban rangsorolva a FIFA világranglistáján. Volker Finke szövetségi kapitány maga is elismerte, hogy a selejtezők során nem nyújtották mindig a legjobbjukat, viszont mellettük szól, hogy a kulcsmérkőzéseken összekapták magukat. Samuel Eto'o is túl van már pályája csúcsán, bár az Anzsi Mahacskalától a Chelsea-hez szerződése a nemzeti együttes javára vált. A 22 éves Vincent Aboubakar azonban üde színfoltja lehet a nem túl acélos kameruni együttesnek. A francia első osztályú Lorient játékosaként 16 gólt szerzett az idei bajnoki szezonban, amellyel Ibrahimovic mögött második lett a góllövőlistán.

Legjobb vb-helyezésük: negyeddöntő (1990)

Szubjektív: Arra is komoly esélyt látok, hogy győzelem nélkül, maximum egy döntetlent kiharcolva (Mexikó ellen) búcsúzzanak Brazíliától. 'Megszelidült Oroszlánokról' beszélünk majd róluk.

Tipp: A negyedik helyen végeznek a csoportban.

Kamerun vb-meze:

A-csoportkamerunvbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

MEXIKÓ: 

Sok mindent elmond a mexikói válogatott erejéről, hogy ősi riválisuknak, az Egyesült Államoknak köszönhetik, hogy egyáltalán vb-pótselejtezőt játszhattak.  A jenkik a 91. és a 92. percben kétszer is betaláltak Panamában, elütve ezzel Panamát a kijutás lehetőségétől és egyúttal hozzásegítve az El Tri-t a pótselejtezőhöz. 
A mexikóiak négy különböző szövetségi kapitánnyal is dolgoztak a selejtezősorozat hajrájában. Ráadásul az Azteca stadion sem volt az a félelmetes hely, mint korábban: Honduras győzelemmel távozott az arénából. 
Edzőjük Miguel Herrera azonban összekapta a társaságot és egészen messzire merészkedett: véleménye szerint fiai meg is nyerhetik a tornát. Ha ez most nem is sikerül, nem kell csüggedniük, hiszen 2012-ben megnyerték az olimpiát és az U17-es csapat világbajnoki címet szerzett 2011-ben. A fiatalokra tehát lehet és kell is építeniük.

Szubjektív: Első világbajnoki élményem a mexikóiakkal kapcsolatosan Jorge Campos az apró termetű kapus, aki a szivárvány összes színében pompázó mezeivel hívta fel magára futballrajongók millióinak figyelmét. De Blanco és Luis Hernández játéka is élénken él emlékezetemben. Ezúttal nincs az említettekhez hasonlóan karakteres játékosuk. Egy Kamerun elleni győzelemnél többre nem látok esélyt.

Legjobb vb-helyezésük: negyeddöntő (1970, 1986)

Tipp: A harmadik helyen végeznek a csoportban.

Mexikó vb-meze:

A-csoport-mexikócbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

HORVÁTORSZÁG 

A horvát válogatott nem kvalifikálta magát a dél-afrikai világbajnokságra. 2002-ben és 2006-ban ugyan kijutottak, de a csoportkör után búcsúzni kényszerültek. Brazíliába szóló repülőjegyüket csak egy sikeresen megvívott pótselejtező után harcolták ki (Horvátország-Izland 2:0). A brazilokat leszámítva nem panaszkodhatnak a sorsolásra. Egy nem túl acélos Kamerunnal és Mexikóval szemben 16 év után újra továbbjuthatnak a csoportjukból.  Az említett két válogatottal ellentétben a kockásmezesek keretében  pályájuk csúcsán lévő klasszisokat találunk: Luka Modric (Real Madrid), Mario Mandzukic (Bayern München), Ivan Rakitic (Sevilla). Ők jelenthetik a különbséget.
Legkomolyabb ellenfelük az időjárás lehet, hiszen rajtuk kívül mindhárom nemzeti együttes hozzá van szokva a szokatlanul meleg, párás klímához. Niko Kovac szövetségi kapitány azonban hangsúlyozta, hogy ez nem lehet kifogás egy esetleges rossz szerepléskor.

Szubjektív: Az 1998-as franciaországi világbajnokságon Davor Sukerék a bronzéremig meg sem álltak. Az egész futballtársadalmat meglepte a Kockások fantasztikus szereplése. Brazíliában a csoportból való továbbjutás után a sorsolásnak köszönhetően könnyen a címvédő spanyol armadával találhatják szemben magukat, ami a végállomást jelentheti. De az kétségtelen tény, hogy a '98-as VB óta ez a legerősebb horvát keret.

Legjobb vb-helyezésük: harmadik hely (1998)

Tipp: A második helyen végeznek a csoportban.

 

A horvátok vb-meze:

A-csoporthorvatvbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

4 komment

Címkék: mexikó brazília kamerun Horvátország VB vb-váró


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr466160212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laza_srac 2014.05.21. 13:55:47

Tök jó a blog, hajrá :)
Szerintem a braziloknak nem lett volna szabad kihagyniuk Lucas Mourát. Viszonylag sokat láttam Neymart is meg őt is klubcsapatukban, s lehet, hogy most szentségtörést követek el, de nekem Moura jóval meggyőzőbb volt.
Kamerunban, ha megengeded, én többet látok. Az általad említett Aboubakaron kívül egészen jó szezont futott Choupo-Moting, Nkolou, Kana-Biyik és Bedimo a Ligue 1-ben eléggé jó játékosoknak számítanak. Nem azt mondom, hogy továbbjutnak, de nálam Mexikónál nem gyengébbek. Náluk Kameni kihagyása lep meg. Igaz, hogy klubjában másodhegedűs, de már a 2000-es olimpián védett 16 évesen a 21 évesek közt - van egy rahedli tapasztalata. Kétélű dolog, mert a tapasztalata hiányozhat, de mivel nem játszott, nem lett volna jogos a behívása.
Ami a mexikóiakat illeti, keretük 65-70%-a hazájában játszik, lebecsülni ezért nem szeretném őket, de az a bajnokság eléggé titokzatos. Vela nagyon hiányozhat nekik.

Ági07 2014.05.21. 18:16:54

@laza_srac: Szia! Köszönöm, örülök, hogy tetszik a blog!

Carlos Vela valóban nagyon fog hiányozni a mexikói keretből. A Whoscored statisztikái szerint 16 gólt és 12 asszisztot jegyzett az idei szezonban a La Ligában.

laza_srac 2014.05.21. 20:15:11

@Ági07: Ebben nem vagyok 100%, de mintha olyat olvastam volna, hogy azért nincs Vela, mert nem csípik egymást a szöv. kapitánnyal.
Ami nem is lenne nagy baj, ha egy tucatjátékosról lenne szó. De az egyik legjobb esetében? Ekkora amatörizmust :D

Ági07 2014.05.21. 21:37:09

@laza_srac: Igen, személy konfliktus van a háttérben. Kár érte!
süti beállítások módosítása