HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2018.10.19. 13:04 Ági07

Legendás Grúz Generáció

A nagy focimániából földrajzórákon is profitáltam. Segített a térképismeretben, a fővárosok neveiben, a zászlókról már nem is beszélve. A focinak köszönhetően tanultam meg azt is, ha egy vezetéknév ‘vilire’ végződik, akkor az tuti, hogy grúz. Kivéve a Sebőkvili… 

gruzfoci_kislanynagyfoci.jpg

A kilencvenes évek végén, kétezres évek elején a grúz válogatottat olyan játékosok alkották, akiknek neve szerte Európában ismert volt. Habár volt jó néhány olyan eredményük, amire felkaptuk a fejünket, nem jutottak ki nagy tornára. 1997-ben például gólnélküli döntetlent játszottak az olaszok ellen és 3-0-ra verték a lengyeleket. 2001-ben pedig minket, magyarokat győztek le 3-1-re. 

Most pedig következzen hat grúz játékos, akik maradandót alkottak, ki a Bundesligaban, ki a Serie A-ban vagy a Premier League-ben, de van kétszeres BL-győztes játékosa is a grúz focinak. 

GEORGI KINKLADZE: 54 meccs 8 gól ⚽️
Egy Wales elleni ‘96-os Eb-selejtezőn szerezte első gólját a válogatottban, mely után a walesiek kapusa, az Everton legendája, Neville Southall mondta róla a következőket: „Kinyírt bennünket, Kinkladze egy egészen más szint, ő volt a legjobb játékos a pályán, magasan kiemelkedett.” A nyilatkozat csak további önbizalmat adott Kinkladzénak: a visszavágón 18 méterről lőtt szenzációs gólt Southallnak
Számos érdeklődő közül a Manchester City igazolta le. A Premier League-be érkezett, de a harmadosztályból távozott. Első szezonjában sokat küzdött honvággyal és az angol nyelvvel. Édesanyja Manchesterbe költözésétől és az általa készített grúz ételektől megtáltosodott. 2005-ben a City szurkolói egy szavazáson a klub történetének harmadik legnagyobb kultikus hősének választotta. Ebben nagy szerepe volt zseniális találatának a Southampton ellen, ami a Match of the Dayben a hónap gólja lett. A City-drukkereknek abban az időben nem volt sok örömük, de Kinkladzétól mindig számíthattak egy kis varázslatra.


KAHA KALADZE: 83 meccs  1 gól ⚽️
Kétségkívül ő a grúz labdarúgás történetének legismertebb, legsikeresebb játékosa. Igen beszédes, hogy ötször választották hazája legjobb futballistájának és beválasztották a Milannál a Hírességek Csarnokába is. 
Akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor a grúz válogatott gól nélküli döntetlent játszott az olaszokkal, és Kaladze levette a pályáról Vierit. A Dinamo Kijev ki is nézte magának és szerződést kínált neki. Sevcsenko oldalán BL-elődöntőt játszott az 1998/99-es idényben. 
A legnagyobb durranás viszont csak ezután jött: a Milannal kétszer nyert Bajnokok Ligáját, többek között magasba emelhette a bajnoki trófeát, és az olasz kupát is megnyerte a Rossonerivel. Viszont ebben az időszakban élte át élete legnagyobb tragédiáját is. Öccse, az akkor 21 éves orvostanhallgató Levan emberrablás áldozata lett. Évekkel később holtan került elő. Első fiát Levannak nevezték el feleségével, testvére emléke előtt tisztelegve. Kaladze jelenleg a grúz főváros, Tbiliszi főpolgármestere. 

kaladze_kislanynagyfoci_1.jpg

LEVAN KOBIASHVILI: 100 meccs  12 gól ⚽️
Ő a grúz válogatottsági rekorder és jeleng a Grúz Labdarúgó Szövetség elnöke. Első gólját a nemzeti csapatban épp ellenünk, magyarok ellen szerezte.
A Bundesligában három különböző csapatban is játszott. A Freiburggal a klub története során másodszor UEFA-kupát érő helyen végzett. A nemzetközi jelenlétet viszont megsínylette a bajnoki szereplés: a Freiburg kiesett. Kobiashvili viszont maradt, és hozzásegítette a klubot a feljutáshoz. A Schalkeval a Bajnokok Ligájába is belekóstolhatott. A PSV elleni mesterhármast szerzett. Ő az első és máig az egyetlen grúz, aki triplázott a BL-ben. 
Hertha játékosaként ismét átélhette a Bundesligából való kiesét, ráadásul ez igen emlékzetesre sikeredett. A Fortuna Düsseldorf utáni osztályzón kiütötte Wolfgang Stark játékvezetőt. Egy évre eltiltották, amit később 7 és fél hónapra mérsékeltek.

kobiashvili_kislanynagyfoci.jpg

TEMUR KETSBAIA: 52 meccs 17 gól⚽️
A grúz válogatott történetének második legredményesebb játékosa. A Newcastle United-drukkerek szívébe örökre belopta magát, amikor 1997. augusztusában a Dinamo Zágráb ellen szerzett hosszabbításos gólja után a klub története során először jutottak a Bajnokok Ligájába. Emlékezetes volt még egy Bolton ellen lőtt találata, nem maga a gól, hanem az utána lévő ámokfutás szerű gólöröm.
Játékos karrierje után edző lett. Többek között a grúz válogatottat is irányította 5 éven keresztül. 

ketsbaia_kislanynagyfoci.jpg

SHOTA ARVELADZE: 61 meccs 26 gól⚽️
A grúz válogatott történetének legeredményesebb játékosa.
A török Trabzonsporban 94 bajnokin 61 gólt szerzett, nem csoda, hogy imádták a drukkerek. Az 1995/96-os szezonban gólkirály lett. Majd az Ajax szurkolóit tette boldoggá: első szezonja egészen parádésra sikerült 31 bajnokin 25-ször talált be. Háromszor is mesterhármast jegyzett. Hollandiában a Bredában játszó ikertesójával, Archillal is csatázhatott a pályán. 
A skót Rangersben is sikeres volt, a 2002/2003-mas szezonban ő is részese volt a triplázásnak.
Az Alkmaarban Louis van Gaallal dolgozott, aki rendkívül jó véleménnyel volt róla. Mondanom sem kell, itt sem maradt adós a gólokkal. A Levantéban fejezte be gólokban gazdag pályafutását. Háromszor választották meg az év játékosának Grúziában.

arveladze_kislanynagyfoci.jpg

ALEXANDRE IASHVILI: 67 meccs 15 gól⚽️
A grúz válogatott történetének harmadik legerdményesebb játékosa. Pályafutása első klubjában a Dinamo Tbilisziben ontotta a gólokat: 89 bajnokin 84 gólt lőtt. Nem csoda, hogy ezután hosszú németországi kitérő következett: játszott a Freiburgban, a Karlsruhe-ban és Bochumban is. Kétszer választották az év legjobb játékosának Grúziába.

iashvili_kislanynagyfoci.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: manchestercity Milan Ajax Grúzia Schalke Freiburg Kaladze Grúzfoci Iashvili Kinkladze Arveladze Ketsbaia Kobiashvili


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr5914310331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása