HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.24. 17:01 Ági07

VB-váró: D-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék a D-csoport! 

vb-dcsoportkislanynagyfoci.jpg

 

URUGUAY    

Az uruguayi válogatott a kilenc tagú dél-amerikai selejtezőcsoport hatodik helyén végzett, ami azt jelentette, hogy interkontinentális pótselejtezőre kényszerültek. Többek között Ecuador is megelőzte Óscar Tabárez együttesét. Számos arcpirító eredményt produkált a La Celeste: képtelenek voltak megverni Paraguay-t (két döntetlen) és Ecuadort (egy döntetlen, egy vereség), Bolíviától 4:1-re kaptak ki idegenben. A selejtező azonban korántsem ismeretlen fogalom az együttesnek:az előző három vébé előtt is túlóráztak. 2002-ben és 2010-ben kijutottak, míg 2006-ban Ausztrália ellen elvéreztek és nélkülük rendezték a németországi tornát. Ezúttal a nem túl acélos Jordánián keresztül vezetett az út Brazíliába. Volt is erődemonstráció az idegenbeli első találkozón: 5:0-ra győztek Cavaniék. Annak ellenére, hogy a hazai meccs már csak formalitás volt, a gólnélküli iksz nem mutat szépen.

Gyenge selejtezősorozat ide vagy oda az előző vébén nyújtott produkciójuk bizakodással töltheti el az urukat. Akkor az elődöntőig meneteltek és a negyedik helyen zárták a tornát. Ráadásul utána megnyerték az Argentínában rendezett Copa Americát

Legjobb vb-helyezésük: világbajnok (1930 - Uruguay, 1950 - Brazília)

Szubjektív: Úgy vélem, hogy Uruguay Angliával fog megküzdeni a csoport második pozíciójáért. A továbbjutás kulcsa egyértelműen Luis Suárez. A Premier League gólkirálya és legjobb játékosa azonban váratlanul megsérült a nemzeti csapat edzésén és műteni kellett. Kérdés, hogy felépül-e és ha igen, milyen formában lesz. Amennyiben nem tud játsszani, úgy Edinson Cavanira hárul a gólszerzés feladata. A 35 éves Diego Forlan valószínűleg csak csereként kap majd szerepet. Döntő lehet az uruguayi védelem telejsítménye is, hiszen a selejtezőkön bekapott 25 gól nem kevés. Az uruk javára szól az angolokkal szemben, hogy otthonosabban érzik majd magukat a dél-amerikai időjárási körülmények között.

Tipp: Harmadik helyen végeznek a csoportban

Uruguay VB-meze:

D-csoporturuguayvbmez-ksilanynagyfoci (1).jpg

 

COSTA RICA

Costa Rica nehezebb csoportba nem is kerülhetett volna, a kvartettben három egykori világbajnok található, mely csapatok közül korábban egyiket sem győzte le. Ugyanakkor önbizalmat adhat a csapatnak, hogy rendkívül magabiztosan jutottak ki a világbajnokságra. A CONCACAF-zónában az Egyesült Államok mögött a második helyen végeztek, méghozzá úgy, hogy utolsó két selejtezőjük már tét nélküli volt, addigra már biztosították a repülőjegyüket Brazíliába. 
Noha Costa Rica nem tartozik a tradicionálisan nagy futballnemzetek közé, a keretben számos jó képességű labdarúgót találunk, néhány klasszis társaságában: A csatár Joel Campbell remek idényt futott az Arsenal kölcsönjátékosaként az Olympiakoszban. Vagy ott van Bryan Ruíz, aki egy kis Premier League-kitérő után valósággal újjászületett a PSV Eindhovenben. Továbbá ebbe a sorba tartozik Álvaro Saborío is, akit ugyan kevesen ismernek, de az MLS talán legjobb csapatában, a Real Salt Lake-ben hétről-hétre bizonyítja gólérzékenységét. Valamint érdemes megemlíteni Celso Borgest, akire a USA Today c. lap is külön felhívta az olvasók figyelmét: ő a svéd ezüstérmes AIK-ban szerepel.  Az amerikai vb-kiadvány szerint ez a vb jelentheti számára a nagy kiugrást. Borges egy rendkívül kreatív középső középpályás, aki a svéd bajnokság egyik legjobbja. Képes stabilitást adni a Costa Rica-i középpályának és tőle távoli lövésekre is számíthatunk.
A szövetségi kapitány, Jorge Luis Pinto a hátvédek fontosságát is kiemelte. Ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy milyen csoportba kerültek. Pinto úgy véli, hogy a stabil védekezésüknek köszönhetően szerezhetnek pontot, vagy pontokat ebben a négyesben. Costa Rica kapta a legkevesebb gólt a CONCACAF vb-selejtezőinek zónadöntőjében. Hasonló folytatásra lesz szükség, ha meglepetést akarnak szerezni.

Legjobb vb-helyezésük: nyolcaddöntő (1990 - Olaszország)

Szubjektív: Costa Rica ebben a nehéz csoportban felszabadultan, teher nélkül futballozhat. A javukra válhat, hogy senki nem várja tőlük, hogy továbbjussanak. Éppen ezért egy-két pontot elcsíphetnek riválisaiktól, döntően befolyásolva így a továbbjutás kérdését.

Tipp: negyedik helyen végeznek a csoportban

Costa Rica VB-meze:

D-csoportcostarica_vbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

OLASZORSZÁG

Olaszország hagyományosan jól szerepel a világversenyeken, mondhatjuk, hogy az Azzurri tipikus "kupacsapat". Az olaszok könnyedén, veretlenül jutottak ki a világbajnokságra. A tornán azonban nem lesz könnyű dolguk, hiszen az egyik legnehezebb csoportba kerültek, két másik korábbi világbajnok és Costa Rica társaságába. Ennek ellenére szövetségi kapitányuk Cesare Prandelli azt nyilatkozta a World Soccer Magazinnak, hogy ő akkor aggódna, ha könnyű csoportba kerültek volna. A tréner rámutatott: Olaszország hagyományosan a nagycsapatok ellen mutatja legszebb arcát. A kicsik ellen viszont képesek szenvedni: a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon szégyenszemre Új-Zéland, Szlovákia és Paraguay is megelőzte őket a csoportjukban és győzelem nélkül kullogtak haza. 
Csoportbéli nagyágyúkkal kapcsolatban friss élményeik is vannak az olaszoknak: Angliával a legutóbbi Európa-bajnokság negyeddöntőjében találkoztak. Gólnélküli döntetlen után tizenegyespárbajban bizonyultak jobbnak. Uruguay-jal pedig a tavalyi Konföderációs Kupa bronzmeccsén futottak össze, 2-2-es eredmény után őket is büntetőkkel verték meg.
Prandelli mostani kerete az egyik legidősebb a vb mezőnyében. A tapasztalat és a rutin az Azzurri malmára is hajthatja a vizet, viszont fiatalokra jellemző dinamizmusnak híján lehetnek. Az ifjúkori lendület főleg akkor hiányozhat, amikor nagy páratartalmú időjárás közepette küzdenek majd Dél-Amerikában.

Legjobb vb-helyezésük: világbajnoki cím 4x (1934, Olaszország; 1938, Franciaország; 1982, Spanyolország; 2006, Németország)

Szubjektív: Cesare Prandelli a 2010-es vb-leégés után gatyába rázta az olasz válogatottat, jó példa erre a 2012-es EB-ezüstérem és a Konföderációs Kupán szerzett bronzérem is. Azóta még egységesebbé váltak, nem véletlenül zárták veretlenül a selejtezőket. Mivel több játékosnak is ez lesz az utolsó világbajnoksága, így várhatóan kihozzák magukból a maximumot és amennyiben Mario Balotelli is szállítja a gólokat, úgy messzire juthat az Azzurri.

Tipp: első helyen végeznek a csoportban

Olaszország VB-meze:

D-csoprtolaszvbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

ANGLIA

Az angol válogatott generációváltáson megy keresztül, de ez a higgadt angol mentalitásra jellemző módon nem jelenti a múlt megtagadását. Roy Hodgson mostani kerete tele van fiatalokkal, de a névsorban ott találjuk még az elmúlt évtized két meghatározó angol középpályást, Steven Gerrardot és Frank Lampardot is.
A ifjú, dinamikus játékosok szerepeltetése rég látott lendületet adhat a Háromoroszlánosoknak. Ők lehetnek azok, akik megszabadítják Angliát az "örök vesztes" címkétől. Az "új hullám" tagjai a védelem bal oldalán szereplő Luke Shaw, a középpálya szélén bevethető Alex Oxlade-Chamberlain és Raheem Sterling, a csapatjátéknak fazont adó Jack Wilshere és Ross Barkley, valamint a Southamptonban idén berobbanó Adam Lallana. Elől pedig Daniel Sturridge és Danny Welbeck képviseli az új generációt.
De a válogatott húzóembere továbbra is Wayne Rooney lehet, aki 8 góljával a selejtezősorozat legeredményesebb angol játékosa volt. A kvalifikációt Hodgsonék gond nélkül abszolválták, 10 meccsen 34 gólt lőttek és csak 4-et kaptak, 22 ponttal az élen zártak, megelőzve az őket üldöző, jó erőkből álló ukrán válogatottat.
Jó hatással lehet a csapatra, hogy a korábbiakkal ellentétben ezúttal a brit sajtó sem vár olyan sokat tőlük, mint korábban. Nincs olyan nagy nyomás, mint például a 2010-es világbajnokság előtt volt érezhető. 

Legjobb vb-helyezésük: világbajnoki cím (1966, Anglia)

Szubjektív: Az első csoportmeccset az őserdő kellős közepén, Olaszország ellen vívják. Döntő lehet, hogy melyik csapat alkalmazkodik majd jobban az extrém páratartalomhoz, az európaiak számára szokatlan időjárási körülményekhez. Már egy esetleges döntetlen is önbizalmat adhat a folytatáshoz. Uruguay ellen viszont kötelező lesz győzni. Várhatóan ezen az összecsapáson fog eldőlni a Háromoroszlánosok sorsa. A fiataloknak köszönhetően Anglia játéka most sokkal lendületesebb és gólratörőbb lesz, a gyors széljáték lehet a kulcs. Ha ezt képesek lesznek kihasználni, továbbjuthatnak a csoportból.

Tipp: második hely a csoportban

Anglia VB-meze:

england-2014-shirt.jpg

 

A sorozat korábbi része:

VB-váró: A-csoport

VB-váró: B-csoport

VB-váró: C-csoport

1 komment

Címkék: olaszország uruguay Anglia VB Costarica vb-váró


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr876199233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laza_srac 2014.05.25. 10:48:17

Ha messzire jutnak az olaszok, lássunk valami támadófocit is. Bár ez csak amolyan hiú ábránd lehet. Amikor Roby Baggio, Del Piero, Totti szintű világklasszis támadóik voltak, akkor is inkább a védekezésre koncentráltak. Néhány évtizedes tapasztalat:
1994, vb - 1-0-kal, 2-1-kel döntő, majd 0-0 után büntetőkkel vereség
1996, eb - búcsú a csoportban
1998, vb - negyeddöntő, ahol 0-0 után büntetőkkel vereség
2000, eb - az elődöntőben 0-0 után büntetőkkel győzelem a hollandok ellen (majd' felborult a pálya, de a hollandok mindent kihagytak), a döntőben vereség
2002, vb - búcsú a nyolcaddöntőben
2004, eb - búcsú a csoportban
2006, vb - világbajnokok, de jelzésértékű, hogy egy védő nyeri az aranylabdát
2008, eb - 0-0 után büntetőkkel búcsú a negyeddöntőben
2010, vb - búcsú a csoportban
2012, eb - a németek elleni 2-1 úgy-ahogy rendben
Egyáltalán nem vagyok olaszgyűlölő, de nem igazán komálom a defenzív focit. Akkor sem, ha az célravezető. Illetve, azt még megértem, ha kiscsapatok játszanak úgy.
süti beállítások módosítása