HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.20. 21:57 Ági07

VB-váró: C-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék a C-csoport!

unnamed.jpg

KOLUMBIA

Kolumbia 16 év után jutott ki a világbajnokságra, ezzel pontot téve egy hosszú ínséges időszak végére. Egy olyan generáció állt most össze, amelynek nagy esélye van arra, hogy túlszárnyalja az elődök eredményeit. Kolumbia Argentína mögött másodikként kvalifikálta magát a világbajnokságra, a selejtezők során pedig több emlékezetes meccsük is volt. Például sokáig emlegetni fogják azt a meccset, mely során 4-0-val intézték el a szintén jó játékerőt képviselő Uruguay-t. Persze ez nem annyira meglepő, ha végignézünk Kolumbia keretén. A névsorban olyan klasszisokat találunk, mint Radamel Falcao (Monaco), Carlos Bacca (Sevilla), James Rodríguez (Monaco), Jackson Martínez (Porto), Adrián Ramos (Hertha/Dortmund). Mindannyian kreatív és gólerős játékosok: Jackson Martinez 20 gólt lőtt a Portóban, Ramos 16 találatig jutott a Hertha színeiben, Bacca 14-szer volt eredményes az Európa-liga győztes Sevillában. Falcao képességeit pedig mindenki jól ismeri. Vele kapcsolatban viszont nagy kérdés, hogy száz százalékos állapotba kerül-e a torna idejére a januárban elszenvedett keresztszalag-szakadása után.

Legjobb vb-helyezésük: nyolcaddöntő (1990, Olaszország)

Szubjektív: Sokan attól tartanak, hogy a kolumbiai válogatott nem lesz olyan veszélyes, ha Falcao nem épül föl időben. Viszont nem árt szem előtt tartani, hogy a csapat nélküle is sok kreatív támadóval rendelkezik. A dél-amerikai selejtezőcsoportban például James Rodríguez alakította ki a legtöbb gólhelyzetet. Hátul pedig még ennél is egységesebbek: a kvalifikációs meccseken ők kapták a legkevesebb gólt. Nem véletlen, hogy a csoportrivális szövetségi kapitányok egyaránt a "Los Cafeteros"-t tartják a legesélyesebbnek a továbbjutásra. 
Úgy gondolom, Kolumbia esetében döntő lehet, hogy mennyire lesznek képesek türelmesen játszani az olyan fegyelmezett csapatok ellen, mint Görögország, vagy Japán. Az elefántcsontpartiak támadó szellemű futballja viszont kedvezhet nekik, a felszabadult területeket könnyedén kihasználhatják lendületes játékosaiknak köszönhetően.

Tipp: Első helyen végeznek a csoportban

Kolumbia vb-meze:

C-csoport-kolumbiavbmezkislanynagyfoci-600x327.jpg

 

 

GÖRÖGORSZÁG

A görög válogatott pótselejtező útján váltotta meg repülőjegyét Brazíliába. A kék-fehérek arra készülnek, hogy a válogatott történetében először továbbjussanak csoportjukból. Ehhez rendelkezésükre áll egy már-már hagyományosan rendkívül szervezett védelem, amely mindössze hat gólt kapott a selejtezők 12 párharca során. Továbbá ott van a keretben a 2004-es EB-győztes csodacsapat két nagy hőse, Katsouranis és Karagounis. A sebességük ugyan már nem a régi, de a tapasztalatuk sokat segíthet a lelkes fiataloknak. 
A védelemmel ellentétben a támadósort érhetik kritikák: a görögök 12 selejtezőmeccs alatt csak 16-szor voltak eredményesek, az Európából kijutott országok közül ez az egyik leggyengébb eredmény. Raádásul elsőszámú gólfelősük Kostas Mitroglou is megsérült és felépülését követően nem lendült formába. Új klubjában, a Premier League-ből kieső Fulhamben nem kapott túl sok lehetőséget.

Legjobb vb-helyezésük: csoportkör (1994, Egyesült Államok; 2010 Dél-Afrika)

Szubjektív: A 2012-es EB-n mindenkinek meglepetést okoztak azzal, hogy továbbjutottak a csoportjukból, legyőzve többek között Oroszországot is. Ugyanakkor most nem bízom a görög csodában. Japánnal nagy küzdelemben lesznek a harmadik helyért. Ha ennél jobban akarnak szerepelni, akkor a szokásos szervezett védelemmel kell felállniuk és az adódó góllövési lehetőségeket kegyetlenül ki kell használniuk - sokkal hatékonyabban, mint azt a selejtezőkben tették. Sok múlik majd a csapat két rutinos támadóján, 
Giorgos Samarason és Dimitris Salpingidisen. Persze a legjobb az lenne, ha Mitroglou felébredne "tavaszi álmából"... 

Tipp: Harmadik helyen végeznek a csoportban

Görögország vb-meze:

c-csoportgörögvbmez-kislanynagyfoci-600x327.jpg

 

ELEFÁNTCSONTPART

Az "Elefántok" sorsolása és a keretük erőssége lehetőséget teremt arra, hogy történetük során először jussanak tovább egy világbajnoki csoportból. Először fordul elő, hogy Drogbáék nem halálcsoporba kerültek. 2006-ban Hollandia és Argentína, 2010-ben pedig Brazília és Portugália is a riválisaik voltak.
Ezúttal csupán Kolumbia a nagyágyú, a görögök és a japánok már más "kasztba" tartoznak. Ráadásul több elefántcsontparti játékos is fantasztikus szezont futott. Yaya Touré 20 góljával bajnoki címhez segítette a Manchester City-t. Wilfred Bony első PL-évében valósággal berobbant: 16-szor zörgette meg az ellenfelek hálóit. Salamon Kalou a francia első osztályban riogatta a védőket, igen eredményesen: ő is 16-szor volt eredményes. Gervinho valósággal újjászületett korábbi edzője keze alatt az AS Romában, ahol 9 gólja mellett 10 asszisztot is jegyzett.De a legnagyobb sztár továbbra is Didier Drogba, Elefántcsontpart 36 éves legendája, a csapat szellemi vezére és elsőszámú gólgyárosa. A nagy nevek ráadásul csapatként is remekül funkcionáltak: a selejtezőket veretlenül vívták meg, nyolc meccs alatt 20 gólt lőttek. A legeredményesebb játékosuk Salamon Kalou volt. 
Gyenge pontjuk azért így is akad: mégpedig a szövetségi kapitány. Sabri Lamouchi mindössze 42 éves és ez az első edzői megbízatása. A selejtezők során számtalanszor előfordult, hogy játékosai fegyelmezetlenül és tiszteletlenül viselkedtek vele szemben, ez pedig egy feszültebb világbajnoki csoportmeccs során akár összeomlást is eredményezhet.

Legjobb vb-helyezésük: csoportkör (2006, Németország; 2010 Dél-Afrika)

Szubjektív: Úgy érzem, Elefántcsontpart nagy csatában, Kolumbia mögött a második helyen fog végezni és így kiharcolja a továbbjutást. Ehhez azonban a korábbiaktól eltérően taktikai fegyelemre és sokkal jobb helyzet kihasználásra van szükség. Az utóbbival várhatóan nem lesz gond, a remek szezont futó támadóknak köszönhetően.
Didier Drogba utolsó világeseményén történelmet írhatnak az "Elefántok"...

Tipp: Második helyen végeznek a csoportban

Elefántcsontpart vb-meze:

c-csoportelefántcsontpartvbmez-kislanynagyfoci-600x327.jpg

 

JAPÁN

A kék szamurájok mindenféle megerőltetés nélkül kvalifikálták magukat a vb-re. Ők jutottak ki az elsőként a tornára - leszámítva a selejtezőkre nem kényszerülő rendezőt, Brazíliát. A csapat házi gólkirálya az az Okazaki volt, aki a Bundesligában is remekelt, a nemrég befejeződött szezonban 15-ször volt eredményes.
De nem sikerült mindenkinek ilyen remekül ez az év: Sinji Kagawa szenvedett a Manchester Unitedben, Keisuke Honda kisebb-nagyobb sikerrel igyekezett beilleszkedni a Milanba, Nagatomo az Inter mezében küszködött, Kiyotake pedig mindössze 3 gólt vágott a Nürnbergben
A Konföderációs Kupa sem szolgált jó előjelekkel: 0 ponttal zárta a tornát Alberto Zaccheroni együttese. Egyedül az olaszok ellen produkáltak valami biztatót, tőlük "csak" 4-3-ra kaptak ki. 

Legjobb vb-helyezésük: nyolcaddöntő (2002, Japán és Dél-Korea; 2010 Dél-Afrika)

SzubjektívAhogy a görögöknél is említettem, Japán várhatóan az európaiakkal lesz nagy harcban a csoportharmadik helyért. A Konföderációs Kupán látott teljesítmény nem jó előjel a világbajnokság előtt, vélhetően hasonló stílusú futballt láthatunk tőlük az idei tornán is. Sok futás, viszont kevés ritmusváltás az előrejátékban, továbbá lelkes, de nem túl fegyelmezett futball a védővonalban. Klasszisjátékosaik gyenge formája kiesésüket vetíti előre.

Tipp: Negyedik helyen végeznek a csoportban

Japán vb-meze:

C-csoportjapánvbmez-kislanynagyfoci-600x327.jpg

 

A sorozat korábbi része:

VB-váró: A-csoport

VB-váró: B-csoport

1 komment

Címkék: vb görögország japán kolumbia elefántcsontpart vb-váró


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr616185312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laza_srac 2014.05.22. 10:59:50

Kolumbiára nagyon kíváncsi leszek. 20 év után ez az első olyan eresztés, amely megközelíti a Valderrama, Rincón, Asprilla fémjelezte generációt. Kicsit sajnálom, hogy nincs egy Higuita-szerű fazon a csapatban :( Aki a megkerülős cseltől kezdve az esernyőcselen át a szabadrúgásig mindent tudott.
süti beállítások módosítása