HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.28. 19:09 Ági07

VB-váró: E-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék az E-csoport! 

1488125_631244440269400_1204680285_n.jpg

 

SVÁJC

Svájc egy kifejezetten könnyű selejtezőcsoportból (Izland, Albánia, Ciprus, Szlovénia, Norvégia) jutott ki a világbajnokságra, a szerencse pedig a vb-csoportok sorsolásakor sem hagyta magára Ottmar Hitzfeld együttesét. Az egyik legkönnyebb kvartettbe kerültek. Franciaország, Honduras és Ecuador is verhető ellenfél.
A piros-fehérek az utóbbi évektől eltérően nem sablonos játékot mutatnak, meccseiken lendületes ritmusváltásokkal tarkított modern, támadó focit produkálnak. A keretükben található kilenc Bundesliga- és öt Serie A-játékos, ez a garancia arra, hogy minőségi játékot láthatunk majd a Svájciaktól. Külön kiemelném a Bundesligában 17 gólig jutó, 21 éves Josip Drmić-et, mellette pedig azokat a játékosokat, akik 2009-ben U17-es világbajnoki címet nyertek hazájuknak: ebbe a sorba tartozik a védő Ricardo Rodríguez, a Mönchengladbach kreatív középpályása Granit Xhaka és a csatár Haris Seferović. És természetesen nem mehetünk el szó nélkül Xherdan Shaqiri mellett sem: az év svájci játékosának kétszer is megválasztott lendületes szélső tavaly mindent megnyert a Bayern Münchennel és idén is bezsákolta a bajnoki címet és a Német Kupát. Az elmúlt két évben elért bajor sikerekből Shaqiri 15 góllal vette ki a részét, pedig rendszerint csak csere volt.
Az ígéretes fiatalokat a rutinosabb generáció képviselői fogják össze a svájci csapatnál: ide tartozik például Gökhan Inler, a Napoli ásza. A török származású középpályás csapatkapitányként fogja vezetni társait a vb-n. És ha már a rutin szóba került, néhány szót mindenképp megérdemel a svájci válogatott legrutinosabb tagja, a szövetségi kapitány, Ottmar Hitzfeld. A 65 esztendős edzőzseni a torna előtt bejelentette, hogy visszavonul az edzősködéstől a vb után. A kétszeres BL-győztes mester karrierje során összesen 25 trófeát hódított el. A szakember számára minden adott, hogy Svájc történetének legsikeresebb vb-szereplésével zárja fényes edzői karrierjét. 

Legjobb vb-helyezésük: negyeddöntő (1934 - Olaszország, 1938 - Franciaország, 1954 - Svájc)

Szubjektív: A svájciak a franciákkal küzdenek majd a csoport első helyéért. Svájc fő erőssége a csapategység, ellentétben  a  gallokkal. Ez dönthet a javukra, illetve a korábbiaktól eltérően több klasszist is találunk a keretükben, akik mérkőzéseket képesek eldöntetni. A Honduras-szal való találkozásnak külön pikantériája van: 2010-ben is azonos kvartettben volt a két válogatott. Svájcnak le kellett volna győznie Hondurast a továbblépéshez. Ezzel szemben csak egy gólnélküli döntetlenre futotta tőlük, ami a kiesésüket jelentette, Érdekes, hogy ezúttal is a csoport utolsó körében játsszanak egymással. A helyszín ráadásul nehezített pálya, az őserdő közepe lesz (Manaus). Azonban úgy érzem, Svájc kerete ezúttal annyival erősebb, hogy képesek lesznek behúzni a kötelezőt.  

Tipp: Első helyen végeznek a csoportban.

Svájc VB-meze:

E-csoport-svájcvbmez_kislanynagyfoci.jpg

 

ECUADOR

Ecuador a dél-amerikai selejtezőcsoport negyedik helyén végzett és egyenes úton jutott ki a vébére. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy maguk mögé utasították Uruguay-t, akiket hazai pályán legyőztek, míg idegenben döntetlent értek el ellenük. Kiemelkedő még a Chile elleni 3:1-es sikerük is. A 16 selejtező mérkőzésen rúgott 20 góljuk azonban nagyon kevés. Szövetségi kapitányuk, Reinaldo Rueda ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kapu előtt a döntő pillanatokban rossz megoldásokat választanak, hiányzik a pontosság az utolsó métereken, így ezen a téren sokat kell még fejlődniük. Ráadásul egy nagy tragédia is érte a nemzeti válogatottat: tavaly júliusban szívinfarktus következtében váratlanul elhunyt Christian Benítez, aki rendkívül népszerű volt csapattársai körében és az együttes egyik legeredményesebb támadója volt a selejtezők során. Az ő hiánya több szempontból is nagy csapás Ecuador számára. Érte is küzdenek majd csapattársai Brazíliában. Elsősorban a selejtezősorozat házi gólkirályától a Manchester City korábbi támadójától, Felipe Caicedótól várhatjuk a gólokat. A csapat legismertebb és legértékesebb játékosa azonban Antonio Valencia a Manchester United futballistája. Az ő formája döntő lehet, ha tovább szeretne jutni Ecuador a csoportból. Ehhez azonban nagyobb összpontosításra  van szükség tőle, hiszen a Unitedben a jobb szélről érkező beadásai nagy százalékban pontatlanok voltak vagy rendre blokkolta őket az ellenfél játékosa. 
Az igazán nagy gondok Ecuador hátsó alakzatában vannak. A korábbi Espinoza-Hurtado védőpáros helyettesítése komoly fejtörést okoz Rueda kapitánynak, továbbá sérülésekkel is küzd a védelem néhány játékosa. Nem véletlenül hívta be a szövetségi kapitány a Fortuna Düsseldorf mindössze 19 éves védőjét, Christian Ramírezt. 
Érdekesség, hogy Reinaldo Rueda szövetségi kapitány az előző világbajnokságon a csoportban lévő Hondurast dirigálta. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ez egy kétélű dolog: ő is ismeri a hondurasi játékosakat, de ez fordítva is igaz és nem hinné, hogy ez valódi előnyt jelenthet a továbbjutás szempontjából.

Legjobb vb-helyezésük: nyolcaddöntő (2006, Németország)

Szubjektív: A védelemben tapasztalható problémák és a gyenge helyzetkihasználás miatt Svájc és Franciaország ellen kevés esélyük van. Honduras válogatottjával a kvartett harmadik helyéért lesznek harcban. Fizikai erejük és nagy munkabírásuk miatt nem bizonyulnak majd kellemes ellenfélnek és nem adják majd könnyen magukat, de a Németországban elért nyolcaddöntő ezúttal távolinak tűnik.

Tipp: a csoport negyedik helyén végeznek

 

Ecuador VB-meze:

E-csoport_ecuador_vbmezkislanynagyfoci.jpg

 

FRANCIAORSZÁG

A franciák Spanyolország mögött második helyen végeztek selejtező csoportjukban, így pótvizsgára kényszerültek. Ha nehezen is, de kiharcolták vb-jegyüket az ukránokkal  szemben. (Első meccs: 2:0 az ukránoknak, második meccs: 3:0 a franciáknak) 

Vajon melyik arcát mutatja a francia válogatott Brazíliában. A sorminta alapján most a szebbik jön: 1998-VB-győzelem, 2002-csoportkör, 2006-döntő, 2010-csoportkör. A legutóbbi tornán nyújtott teljesítményt nem lesz nehéz felülmúlni: győzelem nélkül, egy rúgott góllal botrányoktól hangosan távoztak a gallok. Minden azon múlik, hogy mennyire lesznek egységesek, tudnak-e igazi csapatként viselkedni. Didier Deschamps az első lépést megtette: nem küldött meghívót a köztudottan közösség bomlasztó Samir Nasrinak. Az egyéni képességek alapján ebből a gyenge vb-csoportból kötelező továbbjutnia a franciáknak. Minden csapatrészben erősek: a kapuban Hugo Lloris klasszis megoldásokra képes, hátul a Premier League-ben edződött futballistákat találnuk: Evra (Manchester United), Sakho (Liverpool), Koscielny (Arsenal), Debuchy (Newcastle). De akkor sem lepődnék meg, ha a Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyerő 21 éves Raphaël Varane kezdene.
A bekkek előtt a bitangerős kettős: Pogba  (Juventus) és Matuidi (PSG), a bal szélen az Aranylabda-szavazás harmadik helyezettje Franck Ribéry (Bayern), a jobb szélre a Real Sociedadben kiváló idényt futó Antoine Griezmann vagy az apró termetű, kiválóan passzoló Mathieu Valbuena (Marseille) egyaránt kiváló választás. A középpálya közepén Yohan Cabaye (PSG) irányíthat.
Elől a friss BL-győztes Karim Benzema vagy az egyre jobb formát mutató Olivier Giroud rohamozza az ellenfelek kapuját. 

Legjobb VB-helyezésük: világbajnoki cím (1998, Franciaország)

Szubjektív: Amennyiben a franciák megfogadják írójuk, Alexandre Dumas papírra vetetett híres szállóigéjét: „Egy mindenkiért, mindenki egyért”, úgy messzire juthatnak a világbajnokságon.

Tipp: a csoport második helyén végeznek

Franciaország VB-meze: E-csoportfranciavbmez_kislanynagyfoci-600x327.jpg

 

 

HONDURAS

Honduras a  CONCACAF-zóna harmadik helyén végzett, megelőzve Mexikót, mely azt jelentette, hogy pótselejtező nélkül váltották meg jegyüket Brazíliába. Hatalmas meglepetésre a kvalifikciós sorozat során legyőzték a térség mindkét nagyágyúját, Egyesült Államokat és Mexikót is.

Hernandezéket 75 ezer néző előtt 2-1 verték meg az Azteca Stadionban. A csúfos vereség után menesztették a mexikóiak szövetségi kapitányát,  Jose Manuel de la Torrét. A zóna első helyén végző Egyesült Államok elleni hazai meccset is három ponttal zárták, szintén 2-1-es győzelmet aratva. A sikereket követően Luis Fernando Suárez szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy válogatottja nagy fejlődésen ment keresztül és komoly elismertségre tett szert a Közép-amerikai térségben. Azonban a világ többi részén keveset tudnak a hondurasi labdarúgásról, így a világbajnokság remek alkalom arra, hogy megmutassák az egész világnak, hogy mire képesek. 
Honduras 1982-ben és a legutóbbi vébén, Dél-Afrikában sem jutott túl a csoportkörön. Győzelmet ugyan nem arattak egyik alkalommal sem, de vállalható eredményeket értek el. 
Ahogyan 2010-hez hasonlóan ismét egy csoportba kerültek Svájccal. Akkor egy gólnélküli döntetlent játszottak velük. Ezúttal szélsőséges időjárási körülmények között, az őserdő közepén található Manausban csapnak össze. Suárez kapitány szerint együttese jobban bírja majd a kiugróan magas páratartalmat és ez a javukra billentheti a mérkőzést. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány 2006-ban Ecuadort vezette ki a világbajnokságra és velük sikerült a bravúr: 16 közé jutás. Ráadásul négy-öt korábbi labdarúgója, akiket jól ismer még mindig tagja az ecuadori válogatottnak, amely némi előnyt is jelenthet a hondurasiaknak.

Ahhoz, hogy továbblépjenek a kvartettből hatékony támadójátékra és gólokra van szükség. Az előző vb-n hibádzott a gólszerzés, akkorl egyszer sem találtak a kapuba. Két támadójuk, Jerry Bengtson és Carlo Costly a selejtezők során bizonyították gólérzékenységüket: a 25 gólból 16 találatot jegyeztek. A hátvédsorból Emilio Izaguirre révén is számíthatunk támadásokra, ugyanis a Celtic balhátvédje előszeretettel kalandozik fel a bal szélen. A transfermakt.de adatai alapján ő a keret legértékesebb játékosa. A csapat szellemi vezére a pályán és azon kívül is a Hull City védője, Maynor Figueroa. Rá mindenképp kulcsszerep vár a tornán. A pálya közepén fontos szerep jut az egyaránt  Angliában focizó box-to-box játékosnak, Roger Espinozának (Wigan) és a Stoke City labdarúgójának Wilson Palaciosnak. És érdemes még felhívni a figyelmet egy ifjú titánra, az Anderlechtben focizó 21 éves Andy Najarra, akit szupertehetségként tartanak számon. 

Legjobb vb-helyezésük: csoportkör: (1982 Spanyolország; 2010 Dél-Afrika)

Szubjektív: A 2012-es londoni Olimpián a hondurasi válogatott sokakat -köztük engem is- meglepett bátor támadójátékukkal. A spanyol válogatott is legyőzve jutottak a negyeddöntőbe, ahol hathatós bírói segítséggel jutottak tovább ellenük a brazilok. Az akkori csapatból sokan ott lesznek Brazíliában is. Ha valami hasonlót produkálnának, mint Londonban, akkor meglepetést okozhatnának és nem csak a közép-amerikaik, hanem az egész világ felkapná a fejüket, ha szóba kerülne a hondurasi labdarúgás. Meglepetés ide vagy oda a realitás a csoport harmadik helye. De Ecuador ellen meglesz első világbajnoki győzelmük.

Tipp: a csoport harmadik helyén végeznek

Honduras vb-meze: 

E-csoport_honduras_vbmez_kislanynagyfoci.jpg

 

 

A sorozat korábbi részei:

VB-váró: A-csoport

VB-váró: B-csoport

VB-váró: C-csoport

VB-váró: D-csoport

2 komment

Címkék: franciaország svájc világbajnokság honduras VB vb-váró


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr616210082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laza_srac 2014.05.29. 10:30:02

A csoport, ahol legnagyobb biztonsággal meg lehet tippelni a két továbbjutót - ECU-t, és HON-t nem lebecsülve. Ugyan két szememmel láttam a franciák 2002-es és 2010-es lebőgését, el nem tudom képzelni, hogy az megismétlődjön.
A keretüket tekintve érdekes, hogy a 86-os, 87-es születésű egykori csodagyerekek közül csak Benzemát válogatták be. Gourcuff sérülékeny, Ben Arfa sérülékeny és nehezen kezelhető, Ménez alig játszik a PSG-ben, Samir új Zidane Nasri tevékenysége pedig önmagáért beszél.
Ezzel szemben ott van a 86-os Giroud, aki 23-24 éves koráig nem lépett pályára a francia első osztályban és a 87-es Rémy, akit 23 éves koráig rendre kölcsönadogattak az élcsapatok.
Kb. ennyit jelent, hogy fiatalon milyen jövőt jósolnak valakinek.

Ági07 2014.05.29. 11:07:38

Igen, ez tényleg érdekes, hogy egyeseket csodagyereknek kiáltanak ki, majd szépen eltűnnek a süllyesztőben vagy korántsem futnak be akkora karriert, mint amilyet jósolnak nekik.
süti beállítások módosítása