HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2013.07.12. 17:11 Ági07

Tizenöt éve a franciák uralták a futballvilágot

Napra pontosan 15 éve, 1998. július 12-én történetének első világbajnoki címét gyűjtötte be a francia válogatott és rendületlenül szólt a hanszórókból az I will survive.

kislanynagyfocifranciavb98

A Franciaországban rendezett világbajnokság mérföldkőnek számít a tekintetben, hogy először volt 32-es a mezőny. Ezen a tornán született meg az első aranygól is, melyet Laurent Blanc szerzett a Paraguay elleni negyeddöntő 113.percében. A franciák mindössze két gólt kaptak a torna során (a dánoktól és a horvátoktól). Első alkalommal fordult elő, hogy a házigazda (franciák) a címvédővel (brazilok) találkozott a fináléban. A brazilokat tartották a döntő esélyesének, de a gallok viszonylag simán, 3:0-ás győzelemmel megszerezték első világbajnoki aranyukat. Zinedine Zidane két fejesgóljával és Emmanuel Petit 93. percben szerzett góljával a világ tetején találták magukat. Zizou '98-ban megkapta az Aranylabdát és minden létező fórumon a legjobbnak választották.

zidane98vbkislanynagyfoci

A '98-as vébé több dolog miatt is az emlékezetünkbe égett, nézzük melyek ezek.

ZENE - Ricky Martin előadásában a világbajnokságok történetének egyik legjobb hivatalos dala, a La Copa de la Vida csendült fel. És az I will survive-ot se feledjük, ami a franciák győzelmi himnuszává vált.

[youtube NoZ9EGItylw nolink]

[youtube rzO_BNt65Jw nolink]

GÓLOK - A nigériai Sunday Oliseh 25 méterről dropból bombázott a spanyolok kapujába. Michael Owen egy fantasztikus szóló után szerzett gólt az argentinok ellen, új csillag született a 18 éves csatár személyében. Brian Laudrup a rövid felsőbe vágta a labdát a brazilok ellen, majd jött a híres gólöröm (a képen). Dennis Bergkamp az argentinok elleni negyeddöntőben Frank de Boer 60 méteres átadását levette, majd visszahúzta a labdát Ayala mellett és a jobb felsőbe lőtt.

Brian-Laudrupkislanynagyfoci

"BUTA" PIROS LAPOK - David Beckham kiállítása döntően befolyásolta Argentína továbbjutását a legjobb 16 között. Becks a földön fekve rúgott bele Diego Simeonéba. Beckham valóságos közellenség lett hazájában.  A Hollandia-Argentína negyeddöntő során Ariel Ortega állcsúcson fejelte Edwin van der Sart, így idejekorán mehetett zuhanyozni.

pirosbeckham

HORVÁT VÁLOGATOTT - A kockás mezes válogatott történetének legnagyobb sikerét aratva bronzérmes lett a tornán. Szimpatikus játékukkal sokak szívébe lopták be magukat, többek között az enyémbe is. :) A harmadik helyért játszott meccsen Hollandiát győzték le 2:1-re. Davor Šuker 6 találatával a torna gólkirálya lett.

davorsukerhorvatok98vb

 

Döntő (1998.07.12.): 
Franciaország-Brazília 3-0 (2-0) 
St. Dennis, 80 ezer néző. Vezette: Belkola (marokkói).
Franciaország: Barthez - Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu - Karembeu (Boghossian, 57.), Deschamps, Zidane, Petit, Djorkaeff (Vieira, 75.) - Guivarc'h (Dugarry, 66.).
Brazília: Taffarel - Cafú, Aldair, Júnior Baiano, Roberto Carlos - Leonardo (Denilson, a szünetben), César Sampaio (Edmundo, 74.), Dunga, Rivaldo - Ronaldo, Bebeto.
Gólszerző: Zidane (27., 45.), Petit (90.) 
Piros lap: Desailly (68.) 

[youtube C-I25588h9o nolink]

 

Források: wiki, A futballtörténelem 100 legendás gólja, MTI

 

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország zidane DAVIDBECKHAM 98világbajnokság davorsuker


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr66119637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása