HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2013.07.13. 18:47 Ági07

Nyolcvanhárom éve ezen a napon kezdődött az első Világbajnokság

83 éve ezen a napon, 1930. július 13-án kezdődött az első Világbajnokság, 13 résztvevő csapattal. A négyéves rendszerességgel megrendezett torna aztán idővel  igazi sikertörténetté vált, mi több: a futball legnagyobb és legjobban várt ünnepe lett. Négyévente több milliárd Földlakó tapad a képernyőre, ha útjára indul a labda. Ma már 32 ország csapata lép pályára az eseményen, a selejtezőkön pedig több mint 200 nemzet képviselteti magát. A világbajnoksághoz köthető befektetések dollármilliárdokat mozgatnak meg,  s mintha még a háborúk fegyverei is elcsendesülnének erre az időszakra. Mindez Montevideo városában kezdődött 1930. július 13-án, mindössze néhány ezer néző előtt.

[caption id="attachment_4849657" align="aligncenter" width="600"]Az első világbajnoki gól szerzője, Lucien Laurent Az első világbajnoki gól szerzője, Lucien Lauren[/caption]

Bizony, korántsem indult sikertörténetként a világbajnokságok története: sokan nem hittek a világméretű versengés életképességében. Az európai országokat szabályosan kérlelni kellett arra, hogy átutazzák az Atlanti-óceánt és megjelenjenek az Uruguayban rendezett tornán. Végül a FIFA elnökének, Jules Rimet-nek a személyes közbenjárása kellett ahhoz, hogy Belgium, Franciaország, Románia, valamint Jugoszlávia elküldje válogatottját a tengerentúlra.   Július 13-án két meccsel indult a világbajnokság, melyeket egy időben játszottak. Franciaország mindössze 3 ezer néző előtt 4:1-re legyőzte Mexikót, az Amerikai Egyesült Államok pedig 10 ezres közönség előtt 3:0-ás vereséget mért Belgiumra. A vébék történetének első gólját a francia Lucien Laurent szerezte Mexikó ellen a 19. percben.  Sajnos az ő életét nem csak ez az egy világméretű esemény befolyásolta: a II. Világháború kitörésekor behívták katonának, később a németek hadifogságba ejtették. Érdekesség, hogy Laurent megélte a hazai rendezésű, '98-as francia vébét és 2005-ben 97 évesen szépen kort megélve távozott az égi futballpályákra a történelmi találat szerzője. 

 

Az első világbajnokság létrejöttében egyébként kulcsszerepe volt honfitársunknak, Fischer Mórnak, aki a FIFA alelnökeként tevékenykedett. De nem ő volt az egyetlen magyar a tornán, a chilei nemzeti csapatot  a korábban kiváló futballista, Orth György irányította.

AZ ELSŐ PLAKÁT

elsoplakatvilagbkislanynagyfoci

 

A LABDA

a labda

Az ELSŐ  MECCSEK NYERTESEI, A FRANCIA ÉS AZ AMERIKAI VÁLOGATOTT

franciák

 

usa

Szólj hozzá!

Címkék: uruguay amerikaiegyesültállamok elsővilágbajnokság lucienlaurent


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr456119638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása