HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2012.09.04. 20:51 Ági07

Vigyázz, futballvilág: Jönnek a belgák!

Manneken Pis, Hercule Poirot, Jean Claude Van Damme, a belga csoki, a belga sör és a Hupikék Törpikék után itt a legújabb szenzáció: Eden Hazard és a belga válogatott!

A belga labdarúgásban egy aranygeneráció tűnt fel, amely a 2014-es Brazíliában rendezendő világbajnokságon akár titkos esélyes is lehet. Bár még korai erről a VB-selejtezők előtt beszélni, de ha megnézzük, hogy kik játszanak a belga válogatottban, akkor nem tűnik akkora képtelenségnek. Sőt...

belgium.jpg

A világ egyik legerősebb (ha nem a legerősebb bajnokságát) a Premeir League-t megszállták a tehetséges, fiatal belgák. A nyári átigazolási időszak legdrágább érkezőjére, Eden HAZARD 40 millió fontot sem sajnált a Chelsea. Rendkívül rövid idő alatt sikerült felvennie a Premier League ritmusát; 3 bajnokin 6 gólpasszt és 1 gólt jegyzett már.

eden-hazard_2239076b.jpg


A görög bajnokság elmúlt szezonjának gólkirálya, Kevin MIRALLAS az Olympiakostól érkezett az Evertonhoz és 2 góllal debütált a Leyton Orient elleni Ligakupa-meccsen. A bellieszkedésben nagy segítségére lehet, honfitársa Marouane FELLAINI, aki már 2008 óta áll az Everton alkalmazásában. A bajnokság nyitófordulójában a ’mikrofonfejű’ középpályás góljával verték a Stolwerkosok a Manchester Unitedet, akik szintén szerződtetni szerették volna Fellainit 2008-ban.

efc__1345209428_Felli.jpg


Vincent KOMPANY-t a belga nemzeti csapat és a Manchester City kapitányát az előző PL-idény legjobb játékosának választották. A hátvéd kulcsszerepet vállalt a City bajnoki címében. A belga válogatott védelmének másik oszlopa a ’Verminatornak’ becézett VERMAELEN, aki már 2009 óta tartozik az Arsenal kötelékébe, első szezonjában bekerült az év álomcsapatába. Van Persie távozásával ő lett az Arsenal csapatkapitánya. Ugyancsak a védelmi vonalat erősíti Jan VERTONGHEN, aki szintén a nyári átigazolási időszakban tette át a székhelyét Angliába, egész pontosan Londonba a Tottenham Hotspurhoz. A volt Ajax-játékos Verthongent 2012-ben az év játékosának választották Hollandiában.

A cselgép Moussa DEMBÉLÉ már 2010 óta pallérozódik az angol első osztályban. A most záruló transzfer időszakban 2 év után hagyta el a Fulham csapatát és 15 millió font ellenében csatlakozott a Tottenhamhez. Első meccsén rögtön góllal debütált.

Mousa+Dembele+Tottenham+Hotspur+v+Norwich+aCOedluZuCGl_1.jpg

Romelu LUKAKU az Anderlecht játékosaként már 17 évesen gólkirály volt. 2011-ben leigazolta őt a Chelsea. Jelenleg a West Bromwich Albionban szerepel kölcsönben, amelynek színeiben góllal kezdett a bajnokság nyitófordulójában a Liverpool ellen. A 21 éves Christian BENTEKE is idén nyáron került az angol bajnokságba, az Aston Villához. A Genk együttesétől szerződtették a birminghamiak, ahol 37 találkozón 33 gólt szerzett. Impozáns mérleg.
Természetesen belga válogatott kapust is találunk a Premier League-ben, méghozzá a Sunderland kapujában, melynek hálóját a 24 éves Simon MIGNOLET őrzi. A 20 éves Thibaut COURTOIS-ról se feledkezzünk meg, aki korosztályának legtehetségesebbje. Belgiumban a Racing Genk csapatában kezdte a profi pályafutását és a 2010/11-es szezonban őt válaszották a csapat legjobbjának, valamint az év kapusa címet is bezsebelte Belgiumban. A fantasztikus teljesítményt látván a Chelsea le is csapott a tehetséges hálóőrre, ám rögtön kölcsönadták az Atletico Madridnak, mivel Petr Cech töretlenül élvezi a bizalmat a londoniak kapujában. A 2011-12-es szezonban 37 spanyol bajnokin védte a Matracosok kapuját és 15 alkalommal érintetlen maradt a hálója. Az Európa-ligában 15 meccsen védett és nyolcszor nem kapott gólt, ezzel a teljesítménnyal nagyban hozzájárult az Atletico Európa-liga győzelméhez. A sors furcsa fintora, hogy az európai Szuperkupa-fináléban csapatával, a Chelsea-vel találkozott, mivel a Kékek nyerték a BL-trófeát. Courtois egy gólt kapott, az Atletico viszont négyet rúgott, így fiatal belga európai-Szuperkupa győztesnek is mondhatja magát.

thibaut-courtois-image-2-955813550.jpg

A Premier League-ben szereplő játékosokon kívül a Bundesligában (Daniel VAN BUYTEN, Kevin DE BRUYNE, Timmy SIMONS, Igor DE CAMARGO) az Eredvisében (Toby ALDERWEID, Dries MERTENS), az orosz bajnokságban (Alex WITSEL, Nicolas, LOMBAERTS) is edződnek belga válogatott játékosok.
A 2014-es világbajnoki selejtezőcsoportjukban a következő ellenfelekkel kell felvenniük a harcot: Horvátország, Szerbia, Skócia, Macedónia, Wales. Meglepődnék, ha nem első helyen kvalifikálnák magukat.

AZ "ARANYGENERÁCIÓ" GYÖKEREI

  • A mai belga válogatottból sokan ott voltak abban a csapatban, amely 2008-ban olimpiai negyedik lett: Vermaelen, Verthongen, Fellaini, Dembele. Maarten Martens, Kevin Mirallas
  • A mai belga válogatott másik korosztályos sikere a 2007-es U21-es EB, ahol elődöntőt játszottak. Ott is játszott Kevin Mirallas, Jan Vertonghen, Maarten Martens, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Tom de Sutter, Thomas Vermaelen
  • De még meg kell említeni a 2007-es U17-es EB-t is, ahol szinén az elődöntőig jutottak. Itt tűnt fel Eden Hazard.

ÉRDEKESSÉGEK:

  • 1957-58-ban a belga válogatottnak magyar edzője volt, Toldi Géza (egykori válogatott ferencvárosi játékos)
  • A Transfermarkt szerint jelenlegi 26 fős válogatott keretük összértéke 285.450.000 euró. Ez egy játékosra vetítve átlagosan 10,9 millió eurót jelent. Összehasonlításként: A magyar válogatott esetében az összérték: 43.400.000 €, (23 fő), ez lebontva egy játékosra: átlag 1,9 millió euró. Az EB-ezüstérmes olasz válogatott esetében az összérték: 179.000.000 € (23 fő), átlag 7,8 millió euró.
  • Becenevük: Rode Duivels (Vörös ördögök)

A Benelux államok közül már csak a luxemburgi válogatottól várunk egy kiugróan jó teljesítményt. A klubcsapataik már megvillantottak valamit, a Dudelange nagy meglepetést okozva kiejtette az osztrák bajnok Salzburgot az idei BL-selejtező második körében és első luxemburgi csapatként jutottak a Bajnokok Ligája-selejtezőjének harmadik körébe.

1 komment

Címkék: belgium


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr314755445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robertfairhurst 2012.09.04. 23:48:58

+ Jelle Vossen
Nacer Chadli
Steven Defour
Dereck Boyata

Belgium is a similar size to Hungary. Imagine Hungary having 5 of the top 50 players in the PL (Felliani, Vermaelan, Kompany, Hazard, Dembele) as well as 10-15 young players playing regularly in Germany, Spain, Italy, Portugal, England. How many Hungarians play regularly in those leagues? Maybe that could be your next article. Without researching, I would say 3.
süti beállítások módosítása