HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2012.07.23. 16:58 Ági07

Fociőrület Splitben - helyszíni tudósítás

Az idei nyaralásomat Horvátországban, Splitben és környékén töltöttem.Teljesen lenyűgözött a város csapata, a Hajduk Split iránti imádat: a panelház falán lévő spliti harcosok a városközpontban, a csapat óriási logója és a kőre festett spliti drukker képe a tengerparton. Még az útjelző táblákon is klub címere virít. 

hajdukmontage2.jpg

A klub a Dinamo Zagreb mellett a legeredményesebb horvát csapat. Kilencszer nyerték meg a jugoszláv, hatszor a horvát bajnokságot, emellett kilencszer lettek jugoszláv, ötször pedig horvát kupagyőztesek. Nem véletlen, hogy ilyen népszerűek hazájukban. Egyes források szerint a Hajduk keménymagja, a Torcida Európa legrégebbi szervezett szurkolói csoportosulása. A Hajduk örök riválisa a Dinamo Zagreb. A két csapat rangadója Horvátországban ugyanolyan presztízzsel bír, mint hazánkban egy Fradi-Újpest.

A HAJDUK RANDEVÚJA A MAGYAR CSAPATOKKAL

A 2000-es években a Bajnokok Ligája selejtezői során magyar csapatokat rendre a Hajduk útjába sodorta a sorsolás. 2000-ben az aranykorát élő Dunaferrel randevúzott a horvát alakulat, melyből Tököliék kerültek ki győztesen. Az első meccsen idegenben nyertek az újvárosiak Tököli Attila és Lengyel Ferenc találataival. Itthon 2:2-es  döntetlen született (góllövők: ZavadszkyTököli), mely azt jelentette, hogy a Dunaferr 4:2-es összesítéssel jutott tovább.

Egy évvel később a Fradi csapott össze a spliti alakulattal. Mindkét csapat be volt oltva góllövés ellen, gólnélküli döntetlennel végződött a hazai és az idegenbeli meccs is. A tizenegyespárbajban a szerencse a Hajduk mellé szegődött, a Ferencváros búcsúzni kényszerült.

2005-ben a Debrecen valósággal földbe döngölte a Hajduk Splitet. Itthon 3:0-ra nyert a Loki  (góllövők: Bogdanovic kétszer talált be, Kerekes), idegenben megsemmisítő 5:0-ás eredmény született (góllövők: Halmosi, Kerekes, Halmosi, Sidibe, Kiss Zoltán)

hajdukmontage1.jpg

HÍRES JÁTÉKOSOK A HAJDUKBAN

A Hajduk a horvát labdarúgás egyik "sztárgyára", sok ismert játékos kezdte itt a karrierjét. Így a klub játékosa volt Robert Jarni, Alen Bokšić, Slaven Bilić, Dado Pršo, Igor Tudor, Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Nikica Jelavić, Niko Kranjčar.

Goran Ivanisevic teniszező, wimbledoni tornagyőzelme után egy másik álma is valóra vált; a Hajduk Split igazolt játékosa lett. Óriási drukkere a csapatnak. "Én csak arra vágyom, hogy a Dinamo Zagreb ellen az utolsó három percben pályára léphessek. Minden évben ez a mérkőzés a legfontosabb, boldog lennék, ha részese lehetnék egyszer belülről is." (forrás:Origo)

MAGYAR EDZŐ

Spitz Illés személyében magyar edzője is volt a Hajduknak 1937-39-es időszakban.  

komment

Címkék: hajduk


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr624673214
süti beállítások módosítása