HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.05.22. 18:38 Ági07

"A brazilok számára tragédia lenne a vb-kudarc." - Interjú Haraszti Ádámmal, a DIGI Sport kommentátorával

Foci vb-a DIGI Sporton is! A DIGI Kft. és az MTVA megállapodásának értelmében 35 világbajnoki mérkőzés másodsugárzási jogát átveszi a DIGI Sport két csatornája. Ennek apropóján beszélgettem a tornáról Haraszti Ádámmal, a DIGI Sport kommentátorával. 

Haraszti_adamkislanynagyfoci.jpg

Az idei esztendő legnagyobb focieseménye a brazíliai világbajnokság. Szerinted ki nyeri a tornát?

Nehéz elképzelni, hogy ne a házigazda brazilok nyerjék meg a tornát. Állítom ezt annak ellenére, hogy a keretükben találhatunk kevésbé rutinos játékosokat. Luis Felipe Scolarit számtalan bírálat érte a válogatási elvei miatt: Ronaldinho, Kaká, Lucas Moura vagy éppen az Atlético Madrid két védőjének, Filipe Luísnak és Mirandának a mellőzése. De emlékezhetünk rá, hogy 2002-ben ugyanez volt a helyzet. Scolari akkor is hajthatatlan volt és végül neki lett igaza, hiszen megnyerték a világbajnokságot. Ráadásul a Konföderációs Kupán szenzációs teljesítménnyel rukkoltak elő Neymarék. A himnusz alatt láthattuk mindenre elszánt tekintetüket, azokra az arcokra visszagondolva az ember úgy gondolja, hogy bárkit képesek legyőzni.

Úgy érzem, a rendező legnagyobb riválisa a címvédő spanyol válogatott lesz. Nekik azonban meg kell küzdeniük a szokatlan időjárási körülményekkel. Nem véletlen, hogy európai válogatott még nem diadalmaskodott Dél-Amerikában rendezett vébén.

 

Neymar a Konföderációs Kupán trófeához segítette a Seleçãót. A világbajnokságon megismételheti az akkori teljesítményét, alkalmasnak találod a vezérszerszerepre?

A Barcelonában eltöltött első európai éve mindenképpen a javára vált és nem tűnik egy aggódós, lámpalázas játékosnak. A Konföderációs Kupán bizonyította rátermettségét: a torna legjobb játékosának választották és négy találattal a brazil válogatott legeredményesebbje tudott lenni. Képes a hátán vinni a nemzeti csapatot.

 

Diego Costa önként mondott le arról, hogy hozzájáruljon a brazilok esetleges sikeréhez. Mi a véleményed Diego Costa brazilból spanyollá válásáról? 

Diego Costa heves vérmérséklete akár a spanyolok kárára is válhat. Benne van a pakliban, hogy idő előtt megy zuhanyozni, hiszen könnyen felül a provokációnak. Brazíliában országváltása miatt az ellenfél labdarúgói mellett a brazil közönségtől is számíthat egy-két kedves szóra.

A címvédőnek nem volt égető szüksége Costára és a személyisége is eltér a spanyol nemzeti együttes tagjaitól. Nagy kérdés, hogy milyen hatással lesz az ő habitusa a spanyol válogatott labdarúgóira, hiszen ez az első világesemény amelyen együtt szerepelnek. De tény, hogy a világon bármelyik edző elfogadná a csatársorába a kiváló képességekkel megáldott Costát.


Minden világbajnokságon van 1-1 meglepetéscsapat, ezúttal kik hívhatják fel magukra a világ figyelmét?

Mindenki a belga válogatottról beszél, mint lehetséges meglepetéscsapatról. Már-már közhelynek hangzik, így már nem is hatna akkori szenzációként az ő esetleges jó szereplésük.  Mindezek ellenére megkerülhetetlen Marc Wilmots nemzeti együttesének említése, hiszen fantasztikus generáció verbuválódott össze. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez lesz az első nagy tornájuk ebben az összetételben. Illetve van egy-két fontosabb kérdés, melyben a szövetségi kapitánynak kell meghoznia a legokosabb döntéseket. Például Adnan Januzaj esete, hiszen ő nem volt tagja a vb-részvételt kiharcoló együttesnek, mégis ott lesz Brazíliában. Ez egyértelműen feszültségeket okozhat. Ugyanakkor az ő technikai tudása sokat érhet. Valamint a kapuskérdés is ott lóg a levegőben, Simon Mignolet vagy Thibaut Courtois legyen az első számú hálóőr? Az Atlético Madridnál kölcsönben védő Courtoist jobb kapusnak tartom, bár a selejtezőkön inkább Mignolet-ra esett Wilmots választása.

A belgákon kívül Chile sokakat meglephet. Ők a spanyolok mögött, a hollandokat megelőzve továbbléphetnek a B-csoportból.

belgiumkislanynagyfoci.jpg

 
Mivel az angol bajnokságban otthonosan mozogsz, így adja magát a kérdés, hogy mit vársz az angol válogatottól, hiszen a nemzeti csapat tagjai a Premier League-ben játszanak?

Az utóbbi tornákon nem kényeztették el szurkolóikat az angol válogatott labdarúgói. Mindig igyekeznek  a közvéleményt afelé terelni, hogy ne várjanak túl sokat a nemzeti együttestől. A mostani keret összetétele rendkívül szimpatikus, Roy Hodgson több kiugróan tehetséges fiatalnak postázott meghívót. Nem alaptalanul bízik bennük, hiszen a szezon során bizonyították rátermettségüket. Említhetném Oxlade-Chamberlaint, Sterlinget, Sturridge-ot, Lallanánt, Barkley-t.

Nehéz csoportban vannak, de valami azt súgja, hogy tovább fognak jutni. Bár elképzelhető, hogy csak a szurkoló beszél belőlem…

Amennyiben  az első csoportmeccsen legyőzik az olaszokat, az lendületet adhat nekik. 


Van olyan ifjú tehetség, akit a drukkerek nagy része nem ismer, de a világbajnokságon befuthat?

Az Evertonból az angol válogatottba bekerülő Ross Barkley-t végre szélesebb közönség is megismerheti. Őt hajlamosak alulértékelni a focit kedvelők, mivel nincs reflektorfényben, illetve még nem ismeri őt szélesebb réteg. Leginkább Steven Gerrardhoz tudnám hasonlítani őt, csak több dinamikával megfűszerezve. Rendkívül magabiztos, jól lő távolról, zseniális képességekkel van megáldva.

Haraszti_adamkislanynagyfoci_3.jpg

 
Hogy látod, a Brazíliában tapasztalható zavargások befolyásolják majd a tornát?

Egy külpolitikai szakember tudna leginkább válaszolni a kérdésre. A Konföderációs Kupa ideje alatt viszonylag kevés probléma adódott. De minden attól függ, hogy miként szerepel a házigazda. Egy esetleges VB-győzelemmel maguk mellé állíthatják a kétkedőket is. Viszont ha nem nyerik meg a világbajnokságot, az a tragédiával egyenlő. Emlékezzünk csak az 1950-es brazíliai rendezésű torna végkimenetelére.

 
Mindenkinek meghatározó az első világbajnoksága. Neked melyik volt az?

A '94-es Egyesült Államokban rendezett tornáról is fel tudok idézni egy-két momentumot. Ott kedveltem meg nagyon a Dahlinnal, Brolinnal, Ravellivel felálló svédeket.

Az 1998-as franciaországi Mundial volt az első, amire teljes egészében emlékszem. Akkor egy szimpatikus francia válogatottat láthattunk. A 2002-es Japán-Dél-Koreai közös rendezésű esemény pedig azért volt különleges élmény számomra, mert akkor érettségiztem. A tanulás és a meccsek töltötték ki a napjaimat. Világéletemben pocsék tanuló voltam, de a vb doppingolt és egy nagyon jó érettségit tettem le az asztalra. :)

 

Melyik válogatottakat sorolod a kedvenceid közé?

Az 1996-os angliai rendezésű Európa Bajnokságon nagyon megkedveltem a Gascoigne, Shearer, Sheringham-féle együtteset.  Az 1998-as vébén már egyértelműen az angolok sikeréért szorítottam. Mellettük még a hollandok a favoritjaim.

 

HARASZTI ÁDÁM VB-JÓSLATA:

harasztiadamvbtippekkislanynagyfoci.jpg

1 komment

Címkék: interjú világbajnokság HarasztiÁdám


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr426197110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2014.05.22. 19:14:26

Yogi csapatát kifütyülték otthon
süti beállítások módosítása