HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.03.21. 16:09 Ági07

„Egy futball kommentátornak a VB-döntő közvetítése jelenti a szakma csúcsát.” – Interjú Hajdú B. Istvánnal az Eurosport kommentátorával.

Közvetített már világbajnoki döntőt, európa-bajnoki finálét és Bajnokok Ligája-döntőt is, ezúttal a Kislány, nagy foci kérdéseire válaszolt hazánk egyik legelismertebb kommentátora. A négyrészes interjú harmadik felvonását olvashatjátok, amelyben a világbajnokságok kapták a főszerepet.

Fotó: sportagvalaszto.hu                Fotó: sportagvalaszto.hu

Az idei esztendő legnagyobb focieseménye a brazíliai világbajnokság. Szerinted ki nyeri a tornát?

Úgy gondolom, hogy három fő esélyes van: a házigazda Brazília, a címvédő Spanyolország és a jó erőkből álló német válogatott. De a dél-amerikai válogatottak is beleszólhatnak majd az aranyéremért zajló küzdelembe. Közülük is Argentínát emelném ki.

Minden világbajnokságon van 1-1 meglepetéscsapat, ezúttal kik hívhatják fel magukra a világ figyelmét?

Nagyon ígéretes a belga válogatott. Labdarúgóik topbajnokságokban rúgják a bőrt, minden posztra legalább két kiváló képességű játékossal rendelkeznek. Egy jelentős hátrányuk viszont van: nem szabad elfelejteni, hogy a játékosok nagy részének ez lesz az első vébéje.

Belgium lehet a 2014-es VB megeleptéscsapata         Belgium lehet a 2014-es VB meglepetéscsapata

Néhány gyengébb csoport mellett néhány igazi halálcsoport is összejött, melyek közül talán a G-jelzésű tűnik a legkeményebbnek, ahol Németország, Ghána, Portugália mellett az Egyesült Államok is helyet kapott. Itt kik juthatnak tovább?

Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a Nationalelf ebből a négyesből ne lépjen tovább. De a többivel kapcsolatban nehéz lenne jósolni. Itt van például az amerikai válogatott, amely egy kicsit rejtélyes az európaiak számára. Az amerikai mentalitás más, ők nem omlanak össze egy vereség után. Ráadásul a sok utazás számukra nem olyan szokatlan, hiszen országon belül is rengeteget utaznak.

Ahogy említettem, lesznek halálcsoportok a tornán, de kifejezetten gyenge négyesek is összejöttek. Ezért talán jogos a kérdés: nem sok a 32 csapat?

De igen, tagadhatatlanul túl sokan vannak. Úgy érzem, olykor a színvonal rovására megy a túl sok résztvevő. A 2006-os vébé csoportmeccse, a Togo-Dél-Korea meccs nem hangzik olyan izgalmasan. Ráadásul tapasztalatból mondom, hogy napi 3-4 meccset nem lehet élményszinten feldolgozni. Ez a nézőknek sem jó.

Hogy látod, a Brazíliában tapasztalható zavargások befolyásolják majd a tornát?

Egy biztos: a játékosok ebből semmit nem fognak érzékelni. Csak a futballal kell majd foglalkozniuk. Őrzött busszal szállítják a válogatottakat a stadion és a szállás között. A labdarúgóknak valószínűleg megtiltják, hogy turista-üzemmódba kapcsoljanak, egyedül felfedezve a várost. Természetesen az más helyzetet teremt, ha bomba robban az egyik stadionban, de szerencsére erre azért nincs sok esély.

brazilvbkislanynagyfoci

Melyik a kedvenc világbajnokságod?

A magyar válogatott kijutott az első három világbajnokságra, amelyet láttam (1978, 1982, 1986). Érzelmileg ezért teljesen máshogy viszonyulok azokhoz a tornákhoz. Mexikó után minden más lett. A 2006-os vb azért volt érdekes, mert a torna felét a helyszínről közvetítettem. De az összes közül a '82-es torna a kedvencem a brazil csapat miatt. Zico, Socrates, Falcao, Toninho Cerezo, Eder zseniális labdarúgók voltak! Beleszerettem a játékukba!

Közvetítettél a 2000-es EB-ről és a 2006-os vébéről is, valamint BL-finálékat is kommentáltál. Melyik volt érdekesebb, izgalmasabb?

Ma ugyan a klubfutball már magasabb színvonalú, mint a válogatott. A Bayern München például képes lenne megverni egy brazil vagy egy spanyol válogatottat. Ennek ellenére mégis azt mondom, hogy egy futball kommentátornak a vb-döntő közvetítése jelenti a szakma csúcsát! Érzelmileg senkit nem fog úgy megmozgatni egy BL-döntő, mint egy vb-finálé. Ezzel nem lehet versenyezni.
De ennek ellenére nekem az utóbbi időben inkább az Európa-bajnokságok jelentettek sokat. A 2000-es EB volt az egyik legjobb nemzetközi torna, amit valaha láttam. A Hollandiában rendezett meccseket közvetítettem akkor. Rendkívül jó színvonalú és izgalmas mérkőzések voltak. Nagyon erős volt a mezőny.

hajdúbistvánkislanynagyfoci

Az első részt itt olvashatjátok:  „1997 óta senkinek sem volt ekkora esélye BL-címvédésre” – Interjú Hajdú B. Istvánnal az Eurosport kommentátorával

A másodikat pedig itt: „A magyaroktól nem ijed meg senki, de egy Pukkitól nekünk sem kell betojni”– Interjú Hajdú B. Istvánnal az Eurosport kommentátorával.

Szólj hozzá!

Címkék: brazília világbajnokság belgium Hajdú B. István brazil világbajnokság


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr966119696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása