HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.01.04. 16:43 Ági07

Fergie-akták, avagy történetek Manchester titkos ügyeiből (könyvkritika)

Ha meg kellene nevezni a világ nyolcadik csodáját, akkor én Alex Ferguson közel 27 éves Manchester Unitednél eltöltött menedzseri munkájára voksolnék. Igaz hogy a világ hét csodája mind egy-egy építmény, de számomra egy felépített műalkotás, amit a skót mester a Vörös Ördögöknél létrehozott. Egyrészt futballtörténelmi eredmény a több mint két évtizedes menedzseri munka egyetlen klub élén, másrészt a megnyert trófeák száma is egyedülálló. 2013. május 8-án Fergie letette a karmesteri pálcát, majd október végén a könyvesboltok polcaira került a várva várt önéletrajzi könyve. 

alexfergusonönéletrajzikönyvkislanynagyfoci

A sajtó számára napokon keresztül biztosított témát a könyv: David Beckhamtől Roy Keane-en át egészen Rafa Benítezig. Nekem mégsem ezek a részek voltak  a kedvenceim, hanem a kiváló szakember edzői pályafutásnak kezdetét elbeszélő fejezetek, amikor Sir Alex még kocsmákat üzemeltetett Skóciában. Talán sokak számára váratlan, de az olykor hirtelen haragúként ismert skót elképesztően vicces sztorikat mesél.  Amikor a buszon ülve a könyvet lapozgattam, sokszor  elvigyorodtam. De amikor magamban voltam, akkor már szó szerint hangosan nevettem egy-egy történeten. A világhírű skót tehát egy jó nagy adag humorral is megfűszerezte irományát. Dimitar Berbatovról például így ír: "Hatalmas étvágya volt. Mohón evett, amikor asztalhoz ültünk, és olykor vitt haza is az ételből."

De természetesen komoly futballszakmai témák is terítékre kerülnek: rendkívül érdekes olvasni, hogy anno kiket szeretett volna leigazolni, kiről csúszott le és kit tartott a legjobb játékosának. Többször is betekintést nyújt a kulisszák mögé. A balhés angol focizsenit, Paul Gascoigne-t például szívesen a Unitedhez vitte volna, de a középpályás a szóbeli megállapodás ellenére nem írt alá a Vörös Ördögökhöz, ezt Fergie rendkívül sajnálta. Kíváncsi vagyok, hogy Ferguson vajon meg tudta volna zabolázni a fékezhetetlen Gascoigne-t...

Sir Alex a könyvben beszél futballfilozófiájáról. A foci kapcsán lefektetett alapelvei az élet szinte összes területére alkalmazhatóak.  Visszatérő téma például, hogy miként a futballban, úgy az életben is óriási jelentősége van az ambíciónak és a kitűzött céloknak. Rendkívül sodró lendületű könyvről van szó, az ember valósággal falja az oldalakat. Épp ezért én folyamatosan igyekeztem lassítani a tempón, hogy a lehető legtovább tartson.  Klubhovatartozástól függetlenül mindenkinek bátran ajánlom! ;)

 

Magyarországon a Partvonal kiadó gondozásában jelent meg Sir Alex könyve, amit most a kiadó honlapján akciós áron rendelhettek meg! 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló siralexferguson


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr716119677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása