HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2013.09.19. 14:03 Ági07

Volt egyszer egy csapat - A Fulham tündérmeséje

A 2009-2010-es szezonban egész Magyarország beleszeretett egy dél-londoni kiscsapatba.  Ekkor történt, hogy a Fulham labdarúgói tündérmesébe illő menetelést produkáltak az Európa-ligában. A klub történetének legnagyobb sikerét aratták azzal, hogy bejutottak a sorozat fináléjába. A hihetetlen kaland egyik főszereplője, a ‘Mágikus Magyar’, Gera Zoltán volt. De Gerzson csapattársait is nagyon megszerették a magyar focidrukkerek, szinte mindenkinek volt egy kedvence Gerán kívül is abból a csapatból. Volt aki gólgép Zamorát imádta, mások Danny Murphy intelligens játékát szerették, megint mások pedig Simon Davies trükkjeiért voltak oda.  De mi történt az "ezüstcsapattal" azóta? Kinek milyen hatással volt a pályafutására az EL-menetelés? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a mostani cikkem.

A nagy kaland óta eltelt három esztendő, az együttes pedig teljesen kicserélődött, beleértve a tulajdonost és a menedzsert is. Mindössze három hírmondó maradt az akkori gárdából. Lássuk, kivel mi történt.

kislanynagyfocigera

GERA ZOLTÁN: A nagy menetelés szívünknek legkedvesebb szereplője a ‘Mágikus Magyar’. Gera, Zamorával holtversenyben a Fulham legeredményesebbje volt a sorozatban. Hat góljának és látványos szaltóinak videói mai napig rendre feltűnnek a Fulham fórumain. Többek között duplázott a Juventus ellen és a Hamburg ellen ő szerezte a döntőt érő találatot. Utóbbit élete legfontosabb góljának nevezte Gera. Az angol lapok hősként ünnepelték a találkozó másnapján. A goal.com rendkívül hízelgő véleményt fogalmazott meg Zoliról: "Nehéz nem szeretni az átszellemült magyart, amikor így játszik. Keményen dolgozva, okosan, határozottan, nem panaszkodva. Megérdemelte gólját, amely ráadásul gyönyörű is volt" Gera 32 éves átkot tört meg azzal, hogy EL-döntőt játszott. Külföldi magyar légiós utoljára 1978-ban szerepelt európai kupadöntőben. Kű Lajos a belga Bruges játékosaként a Liverpool ellen lépett pályára a BEK-döntőben. A 2009/10-e szezonban elsősorban az Európa-liga menetelésben vállalt szerepének köszönhetően az idény legjobbjának választották a Fulham szurkolói. Népszerűségéről mindent elmond, hogy még dalt is költöttek a tiszteletére.
Hol van most?A West Bromwich alkalmazásában áll. Épp most tér vissza a pályára egy súlyos sérülésből felépülve.

geravsjuvekislanynagyfoci

Az Origo internetes oldala helyszíni tudósítókat küldött a hamburgi döntőre. Beszámolójukban megemlítették, hogy a fináléra készült kiadvány címplapján Gera Zoli gólöröme látható és a honfitársunk tiszteletére írt dal szövegéről is közöltek képet:

geraawaygoalskislanyngayfoci

geradalkislanynagyfoci

 Gera ezzel a góllal lőtte döntőbe a Fulhamet:

BOBBY ZAMORA: Hat góllal Gerával holtversenyben az EL legeredményesebb játékosa tudott lenni. Zolival remekül megértették egymást elől. Az Atletico Madriddal szembeni elveszített finálé után honfitársunkat vigasztalta Zamora. "Elmondtam, hogy számomra ő volt a meccs embere, a döntő legjobbja. Zoli briliáns volt az egész szezonban és szerdán is ő emelkedett ki a leginkább a Fulhamből,  játéka az egész csapat számára végig inspiráló volt" - mondta az [origo]-nak Zamora.
Hol van most?  Az angol másodosztályban, a QPR-ban rúgja a bőrt.

zamoragerakislanynagyfoci

CLINT DEMPSEY: Az amerikai játékos legemlékezetesebb megmozdulása a legjobb 16 között esett meg, amikor a Juventus ellen egy varázslatos gólt szerzett. Ezen kívül az Amkar Perm kapujába is betalált a rájátszás során.
Hol van most? A 2011/12-es Premier League szezonban fantasztikus idényt produkált, 17 gólt szerzett. Le is csapott rá a Tottenham Hotspur. Idén nyár végén sokak meglepetésére hazaszerződött, a Seattle Sounders csapatába.

Íme a Juventus ellen szerzett csodagólja:

BREDE HANGELAND:  Védekező feladatán kívül a gólszerzésből is kivette a részét. A csoportküzdelmek során fontos találatot szerzett az AS Roma ellen és a legjobb 32 között is kulcsfontosságú gólt jegyzett a Shakhtar Donetsk ellen. Roy Hodsgon egyik első igazolása volt 2007-ben a texasi születésű hórihorgas norvég.
Hol van most? Mindössze három olyan játékost találunk most a Fulham keretében, akik részesei voltak az Európa-liga menetelésnek. Hangeland az egyik ilyen futballista. Több mint 200 alkalommal öltötte magára a Fulham mezét, joggal érdemelte ki a csapatkapitányi karszalagot.

brede-hangelandkislanynagyfoci

SIMON DAVIES: A walesi szélső csodagólt szerzett a Hamburg elleni elődöntőben a Craven Cottage-n: Danny Murphy remek passzal ugratta ki, majd jobb oxival átvette a labdát, esernyős mozdulattal átejtette a védőt, majd ballal a kapuba lőtte a bőrgolyót. A fináléban is eredményes volt az Atletico Madrid ellen.
Hol van most?  Az elmúlt szezon végén lejárt a szerződése a Fulhamnél, melyet nem hosszabbított meg vele klub. Legutóbb gyerekkori együttesében, a walesi Solvában tűnt fel egy jótékonysági tornán. A walesi válogatott korábbi csapatkapitánya nagy meglepetést okozott, amikor beszállt a csapatba.

simondavieskislanynagyfoci

Íme a Hamburg elleni csodagól:

DANNY MURPHY: Igazi karmesterként irányította a csapatot. Roy Hodsgon nem véletlenül nevezte ki csapatkapitánynak. A selejtezőben és a csoportmeccsek során is betalált.
Murphy 2001-ben a Liverpool játékosaként eljutott már az UEFA-kupa döntőjébe (az Európa-liga elődje), ahol egy felejthetetlen mérkőzést játszottak az Alavés együttesével. 5:4-re nyertek a Vörösök.
Hol van most?  Jelenleg a másodosztályú Blackburn Rovers futballistája.

dannymurphykislanynagyfoci

DAMIEN DUFF: Az ír szélső épp az Európa-liga rájátszásában, az Amkar Perm ellen debütált a Fulhamben. A negyeddöntőben a Wolfsburgnak lőtt fontos gólt. A szabadrúgásokat, szögleteket rendre ő végezte el.
Hol van most?  Hangeland és Hughes mellett még ő is a Fulham kötelékébe tartozik.

damienduffkislanynagyfoci

ROY HODSGON:

Kellő tapasztalattal és rutinnal felvértezve érkezett a Craven Cottage-re. A londoni alakulat előtt 11 klubcsapatot és 3 válogatottat irányított. Az Interrel UEFA-kupa döntőig menetelt. A Nerazzurri azonban 1:0-ás vereséget szenvedett a fináléban a Schalkétól. A Fulhammal is be kellett érnie az ezüsttel, de a londoni kiscsapattal sokkal nehezebb volt bemasíroznia a döntőbe, mint a milánói kék-feketékkel.
Hodsgon 2007.december 28-án vette át a Fulham irányítását és nagy erőfeszítések árán tudta csak bent tartani őket a legmagasabb osztályban, mely után joggal érdemelte ki az 1 millió fontot, amit a klub tuladjonosa, Mohamed Al-Fayed ajánlott fel neki, ha sikerül a bravúr.
2009-ben a klub történetének legjobb helyezést érte el a Premier League-ben. A hetedik hely EL-indulást ért. Ekkor még nem sejtették, hogy micsoda diadalmenet lesz számukra a nemzetközi kupaszereplés.
Hol van most?  Az angol válogatott szövetségi kapitánya.

royhodsgonkislanynagyfoci

MOHAMED AL-FAYED

Az egyiptomi milliomos 1997-ben vásárolta meg a Fulhamet, ekkor a klub a negyedosztályban (!) tengődött. A következő évben feljutottak a harmadosztályba, majd két évvel később már a Championshipben vitézkedtek. 2001-ben, 33 év után jutottak fel a legmagasabb osztályba, a Premier League-be. Al-Fayed terve, mely szerint 5 éven belül a PL-be jutnak tehát összejött. Az egyiptomi stabilizálta a klub anyagi helyzetét és a Premier League-beli tagságot is állandósította. Rengeteget köszönhet neki a klub.
Hol van most?   Idén nyáron 16 év után átadta a stafétabotot, Shahid Khannak, a pakisztáni születésű amerikai üzletembernek.

alfayedkislanynagyfoci

 

A DÖNTŐ - avagy a Fulham történetének első trófejára hajt

europaligadontofulhamatleticokislanynagyfoci

Az Európa Liga (elődje az UEFA-kupa) első kiírásának döntőjében tehát egy magyar játékosnak, Gera Zolinak szurkolhattunk (és nem mellékesen annak is, hogy a csapatok megérkezzenek a helszínre, ugyanis, akkor tombolt az izlandi vulkán, amit Mourinho elnevezett Gudjohnsennek :) ). Ha másért nem, hát ezért nézték a magyar háztartások nagy részében a finálét. De Zoli csapattársai közül is sokan váltak a kedvenceinké. Kilenc hónapos út végére ért május 12-én a londoni gárda. Többek között a nagy múltú Juventus és a címvédő Sahtar is áldozatául esett a menetelésnek. A döntő másik résztvevője az Atlético Madrid a Bajnokok Ligájából pottyant ki az EL-be. Olyan nagy vadakat ejtettek, mint a Liverpool vagy a Valencia. Egyértelműen ők voltak a Hamburgban rendezett finálé fő esélyesei a bombaerős dél-amerikai támadó duóval, Forlánnal és Agüeróval a soraikban. Érdekesség, hogy a sérüléseknek köszönhetően a jelenleg a Manchester Unitedben védő David de Gea védte az Atlético kapuját, aki akkor mindössze 19 éves (!) volt és az idény során csak a harmadik számú hálóőrnek számított. De Zamoráék nem adták könnyen a bőrüket. Diego Forlán vezető találatára Simon Davies válaszolt, méghozzá Gera passzából. A rendes játékidő 1:1-es döntetlennel zárult. A hosszabbításból a Matracosok jöttek ki jobban, az uruguay-i Forlán újra beköszönt és ez a találat azt jelentette, hogy az Európa Liga első kiírásának győztese az Atlético Madrid lett. Gera Zolira azonban mindent megtett a siker érdekében, a Fulham legjobbja volt, rengeteget futott (15,5 km) és ő adta a gólpasszt Simon Daviesnek.

RÁADÁS - a FULHAM TÜNDÉRMESÉJE VIDEÓN:

HÍRES SZURKOLÓK:

A Fulham Európa-liga menetelését Hugh Grant, Golden Globe-díjas  színész és Lily Allen énekesnő is végigszurkolta. Előbbi még idegenbe is elkísérte a csapatot.

lilyallenkislanynagyfoci

Hugh-Grantkislanynagyfoci

 

Hugh Grant

 

hughgrantkislanynagyfoci

 

ÉRDEKESSÉG:

A Fradi jelenlegi mestere, Ricardo Moniz edzőként Gera Zoltánék ellen debütált. A Hamburg trénerét, Bruno Labbadiát menesztették és a szezon végéig Monizt nevezték ki, aki Labbadia segítőjeként tevékenykedett addig. A mérkőzés napján a neves Guardian internetes oldala külön cikkben foglalkozott Ricardo Moniz edzői debütálásával. A holland 2:1-es vereséggel mutatkozott  be. A győztes és egyben döntőt jelentő gólt Gera Zoli rúgta.

ricardomonizkislanynagyfoci

A FULHAM ÚTJA A DÖNTŐIG:

A fulham útja a döntőigkislanynagyfoci

Szólj hozzá!

Címkék: fulham gerazoli bobbyzamora damienduff dannymurphy hangeland mohamedalfayed royhodsgon simondavies


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr186119650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása