HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2024.05.13. 18:12 Ági07

⚫️🟡𝗕𝗿𝗮𝘁𝘄𝘂𝗿𝘀𝘁, 𝗕𝗶𝗲𝗿, 𝗕𝗼𝗿𝘂𝘀𝘀𝗶𝗮, 𝗮𝘃𝗮𝗴𝘆 𝗲́𝗹𝗺𝗲́𝗻𝘆𝗯𝗲𝘀𝘇𝗮́𝗺𝗼𝗹𝗼́ 𝗗𝗼𝗿𝘁𝗺𝘂𝗻𝗱𝗯𝗼́𝗹✍🏼

Minden focibolondnak van egy bakancslistája arról, hogy melyik stadionokba szeretne eljutni. A legtöbb listán szerepel a Borussia Dortmund otthona, a Westfalenstadion, az enyémen is előkelő helyen volt. Ezt sokszor elmondtam, leírtam, elképzeltem, de amikor ott voltam mégis olyan volt, mintha ébren álmodnék!

 borussia_dortmund.jpg

𝗔 𝗕𝗼𝗿𝘂𝘀𝘀𝗶𝗮 𝗗𝗼𝗿𝘁𝗺𝘂𝗻𝗱 𝗲́𝘀 𝗲́𝗻

Nem titok, nem a Chapuisat, Sammer-féle Borussia Dortmundba szerettem bele. Egyébként is haragudtam rájuk, hogy borsot törtek a nagy kedvencemmel, Alessandro Del Pieróval felálló Juventus orra alá a ’97-es BL-döntőben, Chapuisat pedig a svájciakkal a magyar válogatott életét is megkeserítette. De jött Jürgen Klopp és a gegenpressing én pedig beleszerettem a Borussia Dortmundba.
Mindennek a csúcsa a 2012/2013-as idény volt, amikor a BVB bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Akkor is a halálcsoportban voltak, mint most. Amit akkor is megnyertek és most is. A Real Madridot, az Ajaxot és a Manchester City előzték meg 11 éve. Az egyenes kieséses szakaszban kiejtették a Sahtart, a Málagát és a Real Madridot. Akkor is a Wembleyben volt a döntő, mint most. 2013-ban a Bayern München ellen nem tudtak nyerni, de sokak szívét elnyerték, amit a Guardian találóan úgy fogalmazott meg, hogy ’mindenki második kedvenc csapata’ lettek. 2014-ben arról szóltak a hírek, hogy több ezer brit utazik a Borussia Dortmund meccseire, a Ryanair pedig meglátta a lehetőséget, és meccsnapi járatokat indított.

𝗔 𝗦𝗮́𝗿𝗴𝗮 𝗙𝗮𝗹

Igazi mágnes, vonzza a tekintet és lenyűgöz. Elképesztő élőképeket mutatnak be, hihetetlen a hangulat, a régi idők szurkolását idézi a monumentális kapu mögötti lelátó, ahol állva szurkolnak. A Telegraph olvasói 2016-ban a Westfalenstadiont szavazták meg Európa legnagyszerűbb arénájának, amelyről így írtak: „Minden futballszurkolónak látnia kell élőben legalább egyszer, mielőtt meghal.” A Kicker 2009-ben használta először a „Gelbe Wand”, azaz Sárga Fal kifejezést, de a helyiek a Déli Lelátót röviden csak „Südnek” hívják.
Két korábbi magyar válogatott játékossal is volt alkalmam beszélni, akik játszottak a Borssia Dortmund stadionjában. Stieber Zoli, az egyik 2016-os Eb-gólszerzőnk betalált a Westfalenstadionban 2013-ban a Greuther Fürth színeiben, amiről a következőket mondta: „...különleges volt, mert az idei szezon BL-döntősének lőttem 80 ezer ember előtt. Imádok sok néző előtt játszani és az a szurkolás, mikor ennyi ember 90 percen keresztül üvölt, az leírhatatlan. Ezt át kell élni!” Király Gábor a 2016-os Eb másik hőse, egykori legendás kapusunk pedig a Mester2es című műsorban nyilatkozott így: „Dortmundban, amikor 25 ezren mögötted állnak, ugrálnak, és a földön állsz bent a pályán ugyanúgy rugózik a talaj. Elképesztő az a hangulat, atmoszféra, amit túl kell kiabálnod.”
untitled.jpg

𝗔𝗸𝗶𝗸 𝗺𝗲𝗴𝘃𝗮𝗹𝗼́𝘀𝗶́𝘁𝘁𝗼𝘁𝘁𝗮́𝗸 𝗮𝘇 𝗮́𝗹𝗺𝗼𝗺𝗮𝘁: 𝗕𝗩𝗕 𝗙𝗮𝗻𝗰𝗹𝘂𝗯 𝗨𝗻𝗴𝗮𝗿𝗻

Zolival, a 2003-ban alapíttott BVB Fanclub Ungarn elnökével az internetes ismerettségünk 2014-re nyúlik vissza. Többször küldött nekem élménybeszámolókat az oldalra, és már évekkel ezelőtt írta, ha szeretnék Borussia-meccsre menni, akkor a vendégük vagyok. 2023 decemberében, amikor a Milan-BVB BL-meccsről küldött élménybeszámolót Zoli, akkor úgy éreztem, hogy eljött a pillanat, úgyhogy jeleztem, készen állok! És ne értsetek félre boldog örömmel fogadok el ilyet, de sokkal jobban szeretek adni, mint kapni, emiatt egy kis időbe telt, amíg eljutottam eddig.
A válasz pedig nem késett Zolitól: ha az Atlético Madrid ellen meglesz a továbbjutás a Bajnokok Ligájában, akkor az elődöntőre ’kap’ jegyeket a Fanclub. Bevallom őszintén, nem sok reményt fűztem a továbbjutáshoz, főleg az Atlético győzelmével végződő odavágó után, de láss csodát, sikerült, és utána felpörögtek az események: megvoltak a jegyek a Borussia Dortmund – PSG Bajnokok Ligája-elődöntőre.
img_9397.jpeg

𝗨𝘁𝗮𝘇𝗮́𝘀 𝗲́𝘀 𝗺𝗲𝗴𝗹𝗲𝗽𝗲𝘁𝗲́𝘀 𝗪𝘂𝗽𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝗹𝗯𝗮𝗻

Megfelelő repülőjáratok híján április 30-án este indultunk hatan egy kisbusszal Dortmundba. Kellemes 11-12 órás éjszakai utazás várt ránk, ami nagyon jó hangulatban telt, és reggelre meg is érkeztünk Dortmundba. Pontosabban először Wuppertalba, ahol egy kis meglepetés fogadott: először találkoztam egy régi, kedves követőmmel, Zsuzsával, aki hatalmas BVB-drukker, és többek között 2013-ban ott volt a felejthetetlen Borussia Dortmund – Málaga BL-meccsen, amiről egy nagyon jó kis beszámolót küldött anno a blogra: 
https://kislanynagyfoci.blog.hu/2013/04/10/helyszini_elmenybeszamolo_a_dortmundi_csodarol
Egy finom reggeli után egy igazi különlegességet néztünk meg és próbáltunk ki, ami még nem kapcsolódott a focihoz: a wuppertali függővasutat (Wuppertaler Schwebebahn), ami még kuriózumnak számít, a maga idejében pedig az egész világon egyedülálló volt. Jelenleg 6 működő függővasút van a világon. Futurisztikus érzés volt.
img_9861.jpeg

𝗕𝗼𝗿𝘂𝘀𝘀𝗶𝗮 𝗗𝗼𝗿𝘁𝗺𝘂𝗻𝗱 – 𝗣𝗦𝗚, 𝗮𝘃𝗮𝗴𝘆 𝗲́𝗹𝗷𝗲𝗻 𝗺𝗮́𝗷𝘂𝘀 𝗲𝗹𝘀𝗲𝗷𝗲!

A stadiont megpillantani pedig mennyei érzés, mint amikor gyerekként meglátjuk az ajándékokat a karácsonyfa alatt. Ahogy először feltűnt a fák között a sziluettje, a tetőszerkezet jellegzetes citromsárga tartóelemei... Kívülről már megvett magának. Ráadásul gyönyörű napsütéses napot fogtunk ki! Bár még csak kora délután volt, de már nagyon sok szurkoló gyülekezett a 2005 decembere óta Signal Iduna Park néven futó stadion környékén, ami egyébként nemrég ünnepelte a szülinapját.
img_9192.jpeg
2024. április 2-án volt kereken 50 éve, hogy megnyitotta a kapuit. Az évfordulóra különleges mezzel készült a klub, a szurkolók pedig egyedi élőképpel. A stadiont az 1974-es labdarúgó-világbajnokságra építették. A 2006-os világbajnokságon itt játszották az emlékezetes Németország – Olaszország elődöntőt is. És 2024-ben itt nézhettem meg életem első BL-meccsét.
Az éjszakai utazás miatt tervben volt egy kis alvás, de amikor az adrenalin dolgozik, akkor ki akar aludni és egyébként is az ’Éjjel soha nem érhet véget’! Úgyhogy irány a főtér! Az egész város tele volt BVB- és PSG-szurkolókkal. Hogy egy klasszikust idézzek: ’Ünnepeltünk, mulattunk, evés, ivás, jók voltak a pogramok, minden jó volt’ Még a biztonsággal sem volt gond! Békében hangolódtak egymás mellett a két klub szurkolói.
img_9621.jpeg
Közben átestem a currywurst tűkeresztségen, megkósoltam az ikonikus német streetfoodot. A legenda szerint a második világháború után Herta Heuwer a megszálló katonákkal csereberélt árukat, akik ketchupot és curry port adtak neki. Ezeket a hozzávalókat összekeverve, hosszas kísérletezés után alkotta meg a currywurstot, ami hatalmas siker lett. És meccsnapi ételnek is tökéletes egy kis sültkrumplival. Mellé pedig jól csúszott a radler.
A bemelegítés után este jöhetett a fő attrakció: a Borussia Dortmund – PSG Bajnokok Ligája-elődöntő! Az egész város citromsárgába öltözött. Fergeteges volt a hangulat. Mielőtt beléptem a stadionba megkóstoltam a bratwurstot is, ha már a currywurst kipipáltam, természetesen újra egy kis radler dukált mellé!
Rengeteg ember volt, mégis családias volt az egész. És hogy mit értek ez alatt? Mivel nem egy helyen ültünk a stadionban a BVB Fanclub tagjaival nekem például a Sárga Falban szurkoló bérletes Günter segített megtalálni a helyemet. Akkor találkoztunk először, mégis elképesztően kedves és barátságos volt. A jegyem a kapuval egyvonalba szólt és tökéletesen ráláttam a Sárga Falra. A hangszórókból üvöltött Elton Johntól az I'm still standing, mintha ezzel is üzenni szeretne a sokak által leírt Borussia Dortmund a PSG-nek: ’ Még mindig talpon vagyok’. Majd felcsendült a BL-himnusz, megtelt a Déli Lelátó. Sokadszor éreztem azt, amit Nick Hornby ír a Focilázban:
„Az embert elfogja egy roppant erős érzés, hogy pontosan a megfelelő helyen van a megfelelő időben, és ő az egész világnak a közepe.”

És ezt még lehetett fokozni: több, mint 80 ezer torokból megszólalt a You’ll never walk alone, amit a szurkolók elsőként a Liverpoollal azonosítanak, de 1996 óta a Borussia Dortmund stadionjában is rendszeresen felcsendül a legendás szám feldolgozása, ami a Pur Harmony nevű zenekarhoz kapcsolódik. Norbert Dickel, a BVB legendás stadionbemondója megpróbálta a Gerry and the Pacemakers verzióját használni, de a szurkolóknak Matthias Kartne és zenekarának verziója jobban tetszett.

A stadionban egyébként nem meglepő módon teltház volt, azaz 81.365 fő. És nemcsak a BVB-szurkolói voltak aktívak, hanem a PSG ultrái is. És ki kell emelni a francia szurkolók megható gesztusát is. Kifeszítettek egy molinót, amin az állt, hogy „Nyugodj békében, Marcel”. 
A Borussia Ultracsoportának egykori tagjának emléke előtt tiszelegtek, aki 2024 januárjában hunyt el.A meccs előtt félig-meddig viccből azt jósoltam, hogy Füllkrug mesterhármasával nyer a Borussia Dortmund. A 36. percben Füllkrug góljánál jót mosolyogtam magamban, és közben tényleg felrobbant a stadion, hatalmas ünneplés volt. Egymás nyakába borulva ünnepeltünk, repültek a sörök, lengtek a zászlók és a sálak. A meccset nemcsak a Sárga Fal nézte állva, hanem szinte mindenki. Végig feszült, kiélezett volt a meccs, érződött az óriási tét, és a koncentráció. A 22 éves Karim Adeyemitől soha nem láttam még ilyen fegyelmezett védekezést, a szezon egyik legjobb meccsét játszotta. És végre láttam jól játszani egy Manchester United-játékost. Igen, Jadon Sanchót.
A meccs legjobbjának választott Mats Hummels pedig igazi tanár volt, a pályán lévő Sárga Fal vezére. És Nico Schlotterbeck gólpasszát is ki kell emelni.
A nap végén felkerült a pont az i-re, győzött a Borussia Dortmund, és újra Nick Hornby szavai csengtek a fülemben:
„Szeretem, hogy a kis emberek eldöngölhetik a nagy embereket, ami más, test test elleni küzdelmet jelentő sportágakban nem lehetséges, és szeretem azt is, hogy nem feltétlenül a jobb csapat győz.”
img_9378.jpeg
A Borussia Dortmund kettős győzelemmel, gólt sem kapva ejtette ki a PSG-t és bejtutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a 14-szeres BEK/BL-rekordgyőztes Real Madrid lesz az ellenfele. Az elődöntőben az égiek is a BVB-mezét viselték: a PSG összesen 6 kapufát lőtt. A döntőben is szükség lesz a fentiek támogatására, hatalmas koncentrációra és tökéletes helyzetkihasználásra!
De már azzal is felülmúlt minden előzetes várakozást Edin Terzić csapata, hogy bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ki gondolta volna ezt az előző idény végén, amikor az utolsó meccsen szívszaggató módon bukták el a Bundesligában a bajnoki címet? Olyanok voltak, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, de felálltak a padlóról. És Rocky Balboa is megmondta: 
„A világ nem csak napfény és szivárvány. Ez egy kegyetlen, undok hely. És bármilyen tökös srác vagy, térdre kényszerítenek, ha hagyod, és soha nem engednek felállni. Senki nem tud olyan nagyot ütni, mint az élet. De nem az számít, mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább. Csak így lehet győzni! Ha tudod, hogy mit érsz, menj, és küzdj meg azért, ami jár, és közben viseld el a pofonokat!”
Óriási köszönet az életre szóló élményért Zolinak, Péternek, Adriánnak, Bálintnak és Alexnek!
img_9390_1.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: dortmund bajnokokligája bvb borussiadortmund #psg sárgafal


2019.12.23. 18:38 Ági07

Ünnepi hangulatban: karácsonyfa-felállás

Egyeseknek a halászlé vagy a töltött káposzta, másoknak a bejgli vagy éppen az ajándékozás jut eszébe a karácsonyról, míg a labdarúgás szerelmeseinek a Carlo Ancelotti által kitalált "karácsonyfa-felállás" (is).

kislanynagyfoci_carloancelotti.jpg                              Kép forrása: https://www.instagram.com/mrancelotti/)

Az én focim című könyvében Ancelotti természetesen külön kitér az általa megálmodott 'karácsonyfa-formációra". Pályafutásának tíz fontos mérkőzésének rangsorában helyet kapott az a meccs, amikor debütált a különleges felállás. Ez a Deportivo-Milan Bajnokok Ligája csoportmeccs volt 2002. szeptember 24-én, de át is adnám a szót a Mesternek.

„Ez a meccs számomra duplán fontos. Ezzel kezdtük meg ugyanis azt a menetelést, amely pályafutásom első BL-győzelméhez vezetett, másrészt, ekkor mutatkozott be a "karácsonyfa-felállás'-nak elnevezett stratégiám.
A Derportivo La Coruna elleni mérkőzés komoly kihívásnak tűnt a kupa felé vezető úton, és ennél jobb kezdést el sem tudtam volna képzelni. Seedorf góljával és Inzaghi triplájával győztünk, bizonyítva, hogy mennyire erősek vagyunk.”

carloancelotti_kislanynagyfoci_karacsonyfa_1.jpg                (Forrás: Carlo Ancelotti: az én focim - A vezetőedző jegyzetfüzetéből)

„Az ellenfél taktikája a két belső középpályás, Mauro Silva és Sergio taktikáján alapult (4-2-3-1-et játszottak). Ők eléggé statikus focisták voltak, viszont rajtuk keresztül futott végig minden egyes támadás, így elengedhetetlen volt, hogy a Deportivót az ő semlegesítésükkel állítsuk meg.
Ennek érdekében állítottam ki életembe először a csapatatomat a később "karácsonyfa-felállás-nak elnevezett hadrendben. Csak egy csatárral, a két összekötő, Rui Costa és Rivaldo előtt lehelyezkedő Pippo Inzaghival játszottunk — mind védekezésben, mind támadásban komoly meglepetést sikerült okozni az ellenfelek számára addig ismeretlen, új taktikánkkal.
A védekezést tekintve Rui Costa és Rivaldo tartotta szemmel Mauro Silvát és Sergiót azzal, hogy megakadályozták  támadásokban való részvételüket, így kihúztuk a Deportivo méregfogát. Seedorf és Gattuso azt a feladatot kapta, hogy az ellenfelünk szélső védőinek felfutását gátolja meg. Miután átvészeltük a mérkőzés, Deportivo-fölénnyel eltelt legelső szakaszát, átvettük a középpályán az irányítást, és egy megdöbbentő győzelmet arattunk, négy gólt lőve, egy nagyon erős ellenfél otthonában.”

A Milan egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt, ahol ugyan nem a 'karácsonyfa-felállást alkalmazta Ancelotti, hanem abban az idényben egy ritkábban alkalmazott formációval küldte csatába a csapatát: 4-4-2-vel.
Ancelotti edzőként első Bajnokok Ligája döntője után magasba emelhette a trófeát: a Milan büntetőkkel győzte le a Juventust

Szólj hozzá!

Címkék: ancelotti karácsonyfa deportivo acmilan Kislánynagyfoci karácsonyfafelállás


2019.08.23. 20:39 Ági07

Serie A-tippek a Csizmaszár (DIGI Sport) stábjától

A calcio is visszatér a hétvégén. Kezdődik a Serie A új idénye, melyet Magyarországon a Digi Sport csatornáin követhettek figyelemmel. Egy rendhagyó felvezetéssel készültem nektek: a csatorna Csizmaszár című műsorának stábja nézett bele a varázsgömbbe. A hagyományoknak megfelelően pedig én is beszálltam a tippelésbe.

csizmaszar_kislanynagyfoci.jpg

A kérdések a következők voltak:

  1. Legjobb igazolás?
  2. Ki lesz sorrendben az első négy helyezett?
  3. Kik lesznek a kiesők?
  4. Ki lesz a gólkirály?
  5. Ki lesz a meglepetéscsapat (negatív és pozitív is)?
  6. Ki lesz az első edző, akit menesztenek?  

 

benito.jpg

 

juhar_1.jpg

 

egri.jpg

 

melczer.jpg

 

agi_1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: seriea digi benito digisport juhártamás Kislánynagyfoci csizmaszár márthabence melczerzsolt egriviktor


süti beállítások módosítása