HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.06.15. 16:44 Ági07

Olaszlecke Amazóniában: Prandelli oktatta Hodgsonékat

Világbajnokság 2014, D-csoport: Anglia-Olaszország 1:2
Gólszerzők: Sturridge ill. Marchisio, Balotelli
Helyszín: Manaus, Arena Amazonia

 

Cesare Prandelli, a taktikus mágus

Az Azzurri szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, hogy nagy álma úgy világbajnokságot nyerni, hogy hét mérkőzésen hét különböző formációban küldje pályára csapatát. Prandelli azt is hozzátette, tisztában van vele, hogy a torna során sérülések is tizedelhetik csapatát. Az anglolok elleni találkozón láthattuk, hogy a talján mester nem a levegőbe beszélt. Már az első meccsen hiányzott a középpálya egyik kulcsjátékosa, Ricardo Montolivo, aki a vb előtt szenvedett komoly sérülést. Nem vethette be Mattia De Scigliót sem, az elsőszámú balbekk ugyanis szintén kidőlt a sorból. És ha ez nem lenne elég, a csapat kapitánya és szellemi vezére, Gianluigi Buffon ugyancsak harcképtelen volt.
Más szövetségi kapitányok ilyenkor már a pánikgombhoz nyúlnának. Prandelli bepánikolt? Nem. A balhátvéd posztjára kivezényelte Chiellinit, aki nem illetődött meg és az apró hibáktól eltekinteve jól hozta le a meccset. A középpályán a 21 éves Marco Veratti sem vallott szégyent és a Buffon helyére beugró Salvatore Sirigu is megoldotta feladatát, annak dacára, hogy nem volt teljesen egészséges ő sem.

prandellikislanynagyfocivb.jpg

 

Az olaszok brillírzó jobb oldala - Darmian, Candreva

Darmian, a Torino jobb bekkje két hete debütált a válogatottban. Az ember azt gondolná, hogy első vb meccsén lámpalázas lesz. De olyan természetességgel oldatta meg feladatát (és működött együtt Candrevával a jobb oldalon), mintha legalább ötvenedszer lépne pályára a nemzeti csapatban. A jobbszárny másik tagjáról, Antonio Candreváról azt írta a World Soccer magazin, hogy a Serie A elmúlt három szezonjának egyik legkiválóbb jobb oldali támadója volt és Brazíliában is azt várják tőle, hogy segítsen a csapatnak védekezésből támadásba lendülni. A lendület az angolok ellen bizonyíthatóan megvolt: a meccs leggyorsabb embere ő volt, 29.95 km/h-s sebességet ért el a leggyorsabb sprintje során. Közben pedig gyakorlatilag bolondot csinált a Premier League talán legjobb balbekkjéből, Leighton Bainesből. A koronát a teljesítményére azzal tatte fel, hogy ő jegyezte a három pontot jelentő gólpasszt is. Nálam Candreva volt a meccs embere.

candrevabaineskislanynagyfocivb.jpg

 

Piro tanár úr, De Rossi passzmester, Marchisio sprintkirály

Andrea Pirlo ezúttal is a kezében tartotta a láthatatlan karmesteri pálcát. 92 százalékos pontossággal passzolt, Marchisio gólja előtt zseniálisan lépte át a labdát, míg a meccs végén csak a kapufa akadályozta meg, hogy jöjjön a menetrendeszrinti szabadrúgásgólja. Daniele De Rossi még Pirlónál is pontosabban járatta a labdát: 111 átadásaból 105 volt sikeres, ami 95 százalakos passzpontosságot jelent. A középpálya harmadik tagja, Marchisio pedig gólja mellett a mezőnymunkában is remekelt: ő jegyezte a legtöbb sprintetet a találkozó során. A Juventusban nem élete idényét futotta, de első nagy tornán szerzet találata egy jobb periódus kezdete lehet.

pirloderossikislanynagyfocivb.jpg

 

Az olaszok leggyengébb láncszeme, Gabriel Paletta

A Parma argentin születésű hátvédje többször is lemaradt emberéről, Daniel Sturridge-ról. Többek között a Liverpool támadójának gólja előtt is. Végül hálás lehetett a játékvezetőnek, amiért nem ítélt büntetőt korábbi csapattársa, Steven Gerrard elleni szabálytalanságát követően. Senki nem lepődne meg rajta, ha az uruk ellen nem lenne a kezdőcsapat tagja.

palettakislanynagyfocivb.jpg

 

Az olaszok legyőzték az esőerdőt és megnyerték a légicsatákat

Az esőerdő közepén található manausi stadion minden játékos számára embertpróbáló kihívást jelentett. Kis túlzással még annak is, aki nem lépett pályára. De a kezdőjátékosokra igazán komoly feladat várt. Az angolok lendületesebben, többet futva kezdtek és emiatt hamarabbb fáradtak el. Az olaszok sokkal jobban osztották be erejüket, nem estek neki angoloknak. A fontolva haladás politikáját alkalmazták. Sikerrel. Talán ennek is köszönhető, hogy a levegőt mindvégig képesek voltak uralni: a Prandelli legénység kétszer annyi légicsatát nyert meg, mint a Háromoroszlánosok. A legfontosabb párharc Balotelli és Gary Cahill között dőlt el. Előbbi kiütéssel nyert és három pontot érő fejesgólt helyezett el az angol kapuban.

balotellikislanynagyfocivb.jpg

 

Nem Wayne Világa

Roy Hodgson a bal oldalra vezényelte Rooney-t, ami nem ízlett a Manchester United támadójának. Ez nagy hiba volt, hiszen Rooney csatárként vagy a tizes pozíciójában tud igazán eredményes lenni. Ennek ellenére jegyzett egy gólpasszt és voltak ígéretes lövései, de az áttörés nagyon hiányzott. Wayne Rooney első vb-góljára továbbra is várni kell.

rooneykislanynagyfocivb.jpg

 

Az angolok legjobbja, Raheem Sterling

A 19 éves Sterling cseppet sem volt megilletődve első vb fellépésén. Bátran próbálkozott távoli lövésekkel és briliáns technikai tudását is megcsillogtatta. A támadásokon túl a védekezésben is kivette a részét. Uruguay ellen akár első világbajnoki gólját is megszerezheti. Sterlingen kívül érdemes még kiemelni a középhátvéd, Phil Jagielka óriási mentését is: az Everton játékosa a gólvonalról vágta ki a labdát az első játékrész végén.

sterlingkislanynagyfocivb.jpg

 

Az írás a Guardian cikke alapján született.

3 komment

Címkék: anglia vb olaszország brazília pirlo rooney sterling marchisio derossi


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr886303856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okoskolbasz 2014.06.16. 14:28:27

A cikk jó, de talán még Balotelli teljesítménye megért volna egy bekezdést, mert a védelem és középpálya mellett ő is brillírozott: győztes gól, ill. az emelése, amit a gólvonalról fejeltek ki.

hory004 2014.06.16. 14:37:58

Darmianhoz csak annyit, hogy 17 évesen debütált a Serie A-ban egy Udinese ellen bajnokin 2007 májusában, a BL döntő előtti bajnokin és Costacurta és Favalli játszott mellette. (És DS eredetileg jobb hátvéd )

Ági07 2014.06.16. 15:52:11

@okoskolbasz: Balotelli egyszer brilírozott és azt le is írtam. Egy egész bekezdést nem töltött volna ki. Az emelése valóban kimaradt, de ott Jagielka óriási mentését említettem.
süti beállítások módosítása