HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.03.18. 11:37 Ági07

„1997 óta senkinek sem volt ekkora esélye BL-címvédésre” – Interjú Hajdú B. Istvánnal az Eurosport kommentátorával.

Közvetített már világbajnoki döntőt, európa-bajnoki finálét és Bajnokok Ligája-döntőt is, ezúttal a Kislány, nagy foci kérdéseire válaszolt hazánk egyik legelismertebb kommentátora, Hajdú B. István. A négyrészes interjú első felvonását olvashatjátok, amelyben a nemzetközi focié a főszerep és a személyes kedvencek is szóba kerültek.

Fotó: sportagvalaszto.hu               Fotó: sportagvalaszto.hu

Kommentátori munkád során sok legendás nagycsapat tündöklését követhetted nyomon, de a BL-címvédés egyiküknek sem jött össze. Idén a Bayern összehozhatja a bravúrt?

Legutoljára 1997-ben a Juventusnak volt ilyen nagy sansza a címvédésre. Akkor a torinóiaknak a Dortmund elleni fináléban nem sikerült. A jelenlegi erőviszonyok alapján a Bayern bármelyik csapattal kerül össze, esélyesebb. Nehezen tudom elképzelni, hogy a ne jusson be a döntőbe. De a Real Madrid, a Barcelona vagy a Chelsea képes lehet rá, hogy megtalálja a Guardiola-legénység gyenge pontját. A legnagyobb sanszot egy Real Madrid-Bayern München fináléra látom.

Említetted, hogy a spanyol gigászok és a Chelsea megtalálhatja a Bayern München gyenge pontjait. Szerinted hol van a rés a pajzson?

A középhátvédeket leszámítva minden poszton világklasszis labdarúgók alkotják a müncheniek kezdőjét. Philipp Lahm az utóbbi időben rendere a középpályán játszik, így őt nem sorolnám a hátvédek közé. David Alaba pedig bal oldali védő. Dantét és Jérôme Boatenget viszont bizonytalannak érzem, korábban többször előfordult, hogy az általuk elkövetett hibák után kapott gólt a csapat. Emiatt egyre többet játszik hátul Javi Martínez. Pep Guardiola nem véletlenül mondta, hogy egy Thiago Silva-szintű játékos elférne a hátsó alakzatban. Gyengébb védelem ide vagy oda, a Bayern Münchent a következő öt évben nem fogják letaszítani a trónról a Bundesligában.

 

A Bayern Münchennek nagy esélye van a BL-ben a címvédésre.        A Bayern Münchennek nagy esélye van a BL-ben a címvédésre.

Bayern korábban több legendás csatát vívott a BL-ben a Manchester United ellen. Idén azonban előfordulhat, hogy nem jön össze ez a párosítás, miután a Manchester United nemrég viszonylag sima 2:0-ás vereséget szenvedett az Olympiakosztól Görögországban. Mit gondolsz, a Vörös Ördögök továbbjuthatnak a visszavágón?

Nem ledolgozhatatlan a hátrány. Ha mindkét félidőben összehoznak csupán egy-egy gólt, máris hosszabbításra állnak.  Van rá esély, hogy a kudarcokkal teli szezon ellenére a nagy tét összehozza a csapatot. Azon sem lepődnék meg, ha rúgnának egy négyest a görögöknek, annak idején a Romának is lőttek hét gólt.  Továbbjutás esetén azonban nehezen tudok elképzelni olyan párharcot, ahol a Manchester United esélyesebb lenne.

Mit gondolsz a United gyenge szezonjáról? A vezetőség helyében új menedzsert neveznél ki vagy türelmes lennél még Davis Moyesszal szemben?

Egy dolgot le kell szögezni: Moyesnak nincs akkora tekintélye, mint amekkora Sir Alex Fergusonnak volt. Épp ezért meg kell vívnia a saját presztízsharcait, ami rengeteg energiát emészt fel. Amennyiben Guus Hiddinket vagy José Mourinhót nevezték volna ki a csapat élére az más lenne. Nekik van tekintélyük, amire építhetnek. Van egy olyan érzésem, hogy  a játékosok nem mindig veszik komolyan Moyest. A keret erőssége sem megfelelő, egyesek kiöregedtek, mások már bejelentették, hogy elszerződnek. A United idén nem lesz angol bajnok és az első négybe sem fognak bekerülni. Nehéz elképzelni a Bajnokok Ligáját a Manchester United nélkül, de jövőre úgy néz ki, hogy ezt is megtapasztaljuk. És ugyanez vonatkozik a hétszeres BEK/BL-győztes Milanra is.

Ha már Milan: mi a véleményed a piros-feketék öntörvényű sztárjáról, Mario Balotelliről? Egyesek óriási tehetségként istenítik őt, mások szerint csupán egy felfújt marketinglufi. Te melyik tábort erősíted?

Elismerem a tudását, de nem rajongok érte. Ha edző lennék, én nem szeretném azokat a játékosokat, akik potenciális időzített bombák, Balotelli pedig ilyen. Nagyon kétarcú: akár egymaga megnyerheti a meccset, de az is előfordulhat, hogy a mérkőzés elején olyan szabálytalanságot követ el, amely után rögtön kiállítják. Ráadásul láttam már őt úgy játszani korábban az Interben, hogy a beállítása után egyszerűen nem volt kedve futni. Elrugdosta a labdákat, ez pedig egy profitól elfogadhatatlan magatartás.  Ibrahimovic is nehezen kezelhető, de ő Balotellivel ellentétben használja a fejét is játék közben. Még ha néha be is vet egy-két piszkos trükköt…

Ibra sokak szerint napjaink egyik legjobb játékosa. Te kiket tartasz a világ három legjobb labdarúgójának?

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo megkerülhetetlen. Ők bármelyik csapatban képesek lennének eldöntetni a mérkőzéseket és a hátukon vinni a csapatot. Harmadikként bármilyen furcsa, de Manuel Neuert mondanám. Ha kell, kétpercenként véd egy hatalmasat, ha 50 percig nincs dolga, azután is képes elképesztő bravúrokat bemutatni.

messineuercronaldohajdubkislanynagyfoci

Ahogy te is említetted, Messi és Cristiano Ronaldo a világfutball megkerülhetetlen figurái, a spanyol bajnokság trónjára is egymást váltva ültek fel az elmúlt években. Idén azonban az Atletico Madrid megtörte a Barca-Real hegemóniát. Szerinted a jól alakuló idei szezon után a következő években is számolni kell majd a matracosokkal?

Egy-egy kiugró idényük lehet, de  tartósan nem látok rá esélyt, hogy beleszóljanak a „nagyok” dolgába. Hosszú távon képtelenek lesznek tartani a lépést a Barcelonával és a Real Madriddal. Az anyagiakat tekintve túl nagy a szakadék a két gigaklubb és a többiek között. A La Ligában a játékvezetők akaratlanul is támogatják a Királyi Gárdát és a katalánokat.

Talán a mai gyerekek nehezen hiszik el, de Messi és C. Ronaldo előtt is volt élet. Neked gyermekkorodban kik voltak a kedvenc külföldi játékosaid?

A külföldiek közül a '82-es brazil válogatott gyakorolta rám a legnagyobb hatást. Zico, Socrates, Falcao, Toninho Cerezo, Eder zseniális labdarúgók voltak. Bár a kapusuk Waldir Perez és Serginho nem voltak brazil szintűek. Ha Waldir Perez helyett Mészáros 'Bubu' vagy Katzirz Béla véd, akkor a brazilok megnyerték volna a ’82-es spanyol vébét. Ha meg kellene mutatni az ufóknak, hogy mi a foci, akkor az ő mérkőzéseiket mutatnám meg nekik.

A '82-es brazil csapat.        A '82-es brazil csapat

Kit tartasz a legjobb játékosnak azok közül, akiket élőben láttál játszani?

A világbajnokságok történetének legeredményesebb labdarúgóját, a kétszeres vb-győztes Ronaldót.

Ez nagy szó, hiszen munkádnak köszönhetően nem kevés sztár tündöklését láthattad élőben. Ott van például az a rengeteg BL-döntő, amit közvetítettél. Azok közül melyik volt a legnagyobb élmény?

A 2005-ös Liverpool-Milan BL-finálé volt a legemlékezetesebb közvetítésem a Bajnokok Ligája döntői közül. Hihetetlen fordulat volt, hogy 3:0-ról jött vissza a meccsbe és fordított a Liverpool. A döntő másnapján a reptéren az angolok újranézték a mérkőzést és akkor is ugyanúgy őrjöngtek, mint előző nap.
De az első BL illetve BEK-finálé is emlékezetes volt, mert az volt az első: ez a ’94-es Barcelona-Milan volt, amit Faragó Ricsivel közvetítettünk.

A 2005-ös BL-döntő győztese, a Liverpool            A 2005-ös BL-döntő győztese, a Liverpool

A BL „árnyékában” létezik egy második számú európai kupasorozat, az Európa Liga, mely sokszor gólgazdag, szórakoztató meccsekkel ajándékoz meg miket, mégis sokan legyintenek rá. Mit gondolsz az EL presztízséről?

Az Európa Liga olyan, mint a kézilabdában a KEK. Szerepelnek benne nagy csapatok is és a döntő közeledtével akaratlanul is fontos lesz számukra. Azért fontos komolyan venni, mert ezzel is koefficiens pontokat szereznek az országok, nem mindegy, hogy hány klub indul pl. Olaszországból a nemzetközi kupákban.  A 2001-es UEFA-kupa-döntő, az Alavés-Liverpool (4:5) mindenki emlékeiben élénken él és a Fulham menetelése is emlékezetes volt, Gera Zolival a soraiban.

Szerinted ki nyeri az Európa Ligát?

A Fiorentina ellen elért döntetlen dacára a Juventust tartom a legerősebbnek az Európa Liga idei mezőnyében. Ráadásul Torinóban rendezik a döntőt, ami dupla motiváció lehet Antonio Conte együttesének.

hajdúbistvánkislanynagyfoci

 

Szólj hozzá!

Címkék: juventus brazília európaliga bayernmünchen Hajdú B. István


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr386119693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása