HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2017.09.20. 16:18 Ági07

Wagner-Forradalom

2015. novemberében a 18. helyen vette a Championshipben szereplő Huddersfieldet, korábban még nem volt felnőtt csapat edzője,  Angliában soha nem járt, másfél év múlva Premier League-csapatot csinált a Huddersfield Townból. Ő David Wagner.
 
davidwagner_kislanynagyfoci.jpg


A német anyától és amerikai apától született szakember a népszerű Men in Blazers podcastben nagy nevetések közepette azt mondta magáról, hogy az átlagosnál rosszabb játékos volt és csatár létére nem lőtt elég gólt. A statisztikáit látva ebben van némi igazság, bár egy nagy sikerből így is kivette a részét. A Schalkéval UEFA-kupát nyert 1997-ben. A Roda elleni meccsen gólt is szerzett. Emellett nyolcszor magára ölthette az Amerikai Egyesült Államok nemzeti csapatának mezét.

davidwagner_kislanynagyfoci_7_1.jpg


Legtöbb mérkőzését a Mainzban játszotta, ahol trófeát ugyan nem nyert, de egy igaz barátot igen: itt ismerte meg Jürgen Kloppot, aki később a magánéletében és a futball világában is hű harcostársa maradt.  Klopp volt az, aki rávette, hogy szerezze meg a szükséges edzői papírokat, valamint ő szorgalmazta, hogy legyen a Dortmund második csapatának edzője. Ami a magánéletet illeti: Wagner volt Klopp esküvői tanúja és Klopp Wagner egyik gyermekének keresztapja. De kanyarodjunk vissza ahhoz az időszakhoz, amikor német-amerikai főhősünk befejezte a pályafutását és visszaült az iskolapadba.


davidwagner_kislanynagyfoci_2.jpg
 
"Amikor visszavonultam, ki akartam szakadni a labdarúgás mindennapi világából és úgy döntöttem, hogy helyette megismerem a foci tudományos oldalát." - mondta Wagner, aki biológiát és sporttudományokat tanult a darmstadti egyetemen. Úgy fogalmazott, hogy élete legnagyobb sikerének nem az UEFA-kupa győzelmet, vagy a Premier League-be való feljutást tartja, hanem a diploma megszerzését.
 
Közel 20 év után ment vissza tanulni, 18-19 éves fiatalokkal volt körülvéve. De azok az évek megmutatták neki, hogyha valamit nagyon szeretne, akkor  kellő energiabefektetéssel bármit meg tud csinálni. Németes szorgalom és amerikai optimizmus. Hiába, a gének... 
 
davidwagner_kislanynagyfoci_3.jpg


Az egyetemen szerzett tapasztalatait a Dortmund második csapatánál kamatoztatta, ahová cimborája, Jürgen Klopp invitálta. Ekkor figyelt fel rá David Hoyle a Huddersfield elnöke. Lenyűgözte a Dortmund stílusa és szerette volna, ha ezt Wagner ezt West Yorkshire-ban is meghonosítja.'Gegenpressing', intenzitás, sebesség. Ezt akarta látni a klubelnök saját csapatánál, ezért kockázatos döntést hozva szerződtette az első csapatot előtte soha nem irányító szakembert.
Ezzel megkezdődött a 'Wagner Forradalom' a HuddersfieldnélWagner hitvallása szerint ha szeretnél fejlődni, akkor ki kell lépned a komfortzónádból. Erre szükség is volt, mivel a Huddersfield a legkisebb költségvetéssel bírt a Championshipben. Anyagi befektetés nélkül kellett jobbá válniuk, alternatív utat kellett találniuk a fejlődésre. Meg kellett találniuk a saját identitásukat, melyet Wagner stílszerűen 'Terrier Identitásnak' nevezett el, a klub becenevére utalva.

"Épp olyan kicsik vagyunk, mint a terrierek, de ugyanúgy harciasak is vagyunk." - fogalmazott David Wagner. "Senkitől nem félünk, nem riadunk meg a nagy kutyáktól, gyorsak vagyunk és kitartóak!"


davidwagner_kislanynagyfoci_7.jpg

Minden leleményességre, ötletre szükség volt, ugyanis a Huddresfield Wagner érkezésekor a 18. helyen szerénykedett. Rengeteg munka állt előtte, ami nem a német-amerikai szakember ellensége: 

"Nem álmodozó vagyok, hanem dolgozó." - jellemzi magát.

Wagner gondoskodott róla, hogy a játékosai is keményen dolgozzanak és közben intenzitással játsszanak, ahogyan azt ő szeretné. Érkezésekor bevezette a dupla edzéseket. Ha a következő meccsük három órakor kezdődött, akkor az edzés is akkor kezdődött. A szakértők azt jósolták, hogy hamarosan kitör majd a lázadás a csapaton belül. Ehelyett harmónia költözött a csapat életébe. “Ez volt a legnagyobb meglepetés a számomra és ez adta legnagyobb lökést nekem." –mondta Wagner. "Nem volt ellenállás, még a legtapasztaltabb játékosok is beálltak a sorba. Ha a profizmust tapasztalnak, ami erősebbé teszi őket, akkor követni fognak. Nagyon bizakodóak és nyitottak voltak a jövőt illetően."

 
davidwagner_kislanynagyfoci_4.jpg
 

A Huddersfield játéka rohamos tempóban javult, jó eredmények viszont még nem társultak hozzá. Wagner tudta, hogy az első közös edzőtábor sorsdöntő lesz. A kölcsönjátékosokkal megerősített csapattal szokatlan helyen indította a nyári felkészülést. Elvitte őket a svéd tajga vidékére egy túlélőtáborba.
Mivel Wagner volt a klub első nem Brit-szigetekről származó menedzsere és emellett a keretet különböző kultúrájú légiósok is tarkították, kellett egy olyan intézkedés, amivel nagyon gyorsan összekovácsolja a társaságot. A svéd vadonba mentek négy napra, ahol nem volt áram, wc, ágy, telefon és internet sem. Ha valaki éhes volt, akkor fogott egy botot és elment horgászni, ha fáztak, tüzet gyújtottak. Kétszemélyes sátrakban voltak a játékosok, és mindent ketten csináltak, de a párok cserélődtek. Wagner úgy tartja, hogy minél jobban ismerik egymást a játékosok a pályán kívül, annál könnyebben tudnak együttműködni és kellemetlen szituációkat megoldani a pályán.
 
davidwagner_kislanynagyfoci_5.jpg


Ez a három nap elég volt arra, hogy a játékosok határai kitolódjanak. Totális siker volt, és ezt nem csak Wagner gondolja így, hanem a játékosok is. "Igyekeztem ugyanazt a játékrendszer meghonosítani, amit a Dortmundnál is kialakítottunk. Persze néhány dologban adaptálódni kellett a helyi környezethez." Angliában például a játék intenzitása más, mint Németországban. Kevesebb a játékmegszakítás, r
itkábban fújnak a sípjukba a játékvezetők,  ezért a játékosok hamarabb elfáradnak. "Épp ezért talán néha érdemesebb megtartanunk a labdát ahelyett, hogy még egy gól érdekében tovább folytatnánk a nyomásgyakorlást."


davidwagner_kislanynagyfoci_6.jpg

Wagner szerint noha nem az ő csapata állt a legjobb játékosokból, de az okosan menedzselt energiabeosztásnak köszönhetően ők voltak a legfittebbek. Ezért tudtak sok meccset nyerni. A rengeteg munka kifizetődött, másfél év alatt az angol másodosztály kiesőjelöltjéből Premier League-klubot csinált. A Huddersfield Town 45 év után újra a legmagasabb osztályban szerepelhet. 
 
Felhasznált Irodalom: Guardian, Huddersfield Examiner, The Telegraph, Men in Blazers

Szólj hozzá!

Címkék: wagner huddersfield terrierek kislanynagyfoci davidwagner


2017.08.06. 11:08 Ági07

PSG úgy gondolja, hogy Neymar leigazolásával megnyílik az út a BL-sikerekhez

A következőkben a Guardian francia szakírójának, Julian Laurens cikkének fordítását olvashatjátok, melyben Neymar klubváltásának hatásairól fejti ki gondolatait. 

A világrekordot jelentő Neymar-business a katari tulajdonú klubot egy magasabb szintre emelheti és a brazillal teljesülhet a vágyuk, azaz meghódíthatják Európát.

A Paris Saint-Germain mottója így szól: 'Álmodj nagyobbat'. Ebből az apropóból érkezett 2012-ben Zlatan Ibrahimovic a klubhoz. A svéd már a puszta jelenlétével elérte, hogy a PSG-re globális figyelem irányuljon, és visszarepítette a csapatot a francia futball élvonalába. A terv azonban ennél grandiózusabb volt. Bár ezt Ibra nem szívesen hallaná.
Amikor a katari királyi család 2011 nyarán megvette a klubot a Quatar Sports Investments révén, akkor az volt a céljuk, hogy a legjobb projektből is a legjobbat hozzák ki. Eddig körülbelül 1,5 milliárd eurót költöttek. Ibrahimovic, akit anno a Milantól igazoltak, nem állt messze a legjobbtól, de nem ő volt a krémek krémje, nem ő volt az, akire leginkább vágytak.

 A klub tehát tovább üldözte a legjobbat. Elsőként Lionel Messit. Az ügyeit intéző édesapját környékezték meg. Majd Cristiano Ronaldo következett, akinek ügynöke Jorge Mendes igencsak szoros kapcsolatot ápol a PSG elnökével, Nasser al-Khelaifivel. De nem történt semmi. Aztán Neymart vették célba. 25 évesen hármójuk közül ő a legértékesebb labdarúgó. A PSG felismerve a lehetőséget, gyorsan lecsapott a brazilra. 

Az előző nyáron a párizsiak nagyon közel kerültek Neymar leigazolásához, ő viszont akkor még úgy döntött, hogy marad Barcelonánál. A kapcsolat azonban Khelaifi és Neymar apja  között, aki egyben tanácsadója is, nem szakadt meg és idén nyáron újra felvillant Neymar szerződtetésének esélye.
Amikor Neymar édesapja felhívta a PSG-t, hogy elmondja nekik, fia készen áll elhagyni Barcelonát Párizsért, az álom kezdett valósággá válni.
Három héttel később a Barcelona megerősítette, hogy megkapta a Neymarért járó 222 millió euró kivásárlási árat, majd jött a bejelentés: Neymar immáron a PSG játékosa és évi 30 millió eurót fog keresni. A klubnak végre megvan AZ EMBERE.


neymarkislanynagyfoci_3.jpg
 
Ibrahimovic az előétel volt. Neymar a főfogás, a sajttál és a desszert is egyben.
A PSG abban reménykedik, hogy Neymar volt a kirakós utolsó darabkája és most már jöhet a BL-győzelem.
2011-ben egy ötéves tervet állítottak fel, melyben a legfőbb elvárás az volt, hogy ők legyenek Európa királyai. Hamar rájöttek azonban, hogy ehhez Ibra és a többiek egy hajszállal elmaradnak attól, ami ehhez szükséges. Hiányzott egy picivel több tapasztalat és tudás, hogy elérjenek a csúcsra. A nyár két legfontosabb igazolásával, Neymarral és Dani Alvessel teljesülhet a vágyuk.
Kezdetét veszi az újabb ötéves terv. Neymar vezetésével, Thiago Silva, Thiago Motta és Alves tapasztalatával, Marco Verratti és Marquinhos tehetségével, Angel Di María végtelen energiájával Edinson Cavani élete formájával a párizsi alakulatnak komoly esélye van a következő pár évben megnyerni a Bajnokok Ligáját.
Neymart azért igazolták, hogy a csapatot egy magasabb szintre emelje és a PSG egy új dimenzióba kerüljön. Világszerte új csúcsokat szeretnének ostromolni. Mindenki Neymarra és az 'új csapatra' kíváncsi. Minden szem Párizsra figyel.


dreambigger_kislanynagyfoci_2.jpg

A PSG elég sokat matekozott az átigazolás kapcsán a pénzügyi fair play-szabály miatt. A brazilért kifizetett összeg példátlan a világfutball történetében, de a PSG úgy gondolja, hogy a mezeladásokból, televíziós pénzekből és az új szponzori szerződésekből tartani tudják a szabályozás által megkövetelt egyensúlyt.
 
Neymar érkezése a francia bajnokság népszerűségét is fellendítheti. Bruno Génésio a Lyon tulajdonosa azt mondta, hogy egészen elképesztő a Ligue 1 számára, hogy van egy Neymar a bajnokságban. Még a Marseille-drukker, francia elnök Emmanuel Macron is azt nyilatkozta Neymar érkezése kapcsán, hogy nagyszerű hír és csak még vonzóbbá teszi Franciaországot. Egyedül a marseillie-i újságok élcelődtek az átigazoláson, "A katari PSG leigazolta Neymart" címmel.
 
Neymar leigazolásával több figyelem irányul a bajnokság csapataira, még vonzóbbak lesznek, ami új befektetőket és még több pénzt jelenthet számukra. A Monaco, a Nice, a Lyon vagy Lille eddig is magához vonzott olyan külföldi befektetőket, akik versenyre akartak kelni a PSG-vel. Ezek a csapatok egyre jobb játékosokat tudnak igazolni és ezáltal  az európai kupákban is messzebbre juthatnak majd. Az elmúlt hat évben a PSG pozitív változásokat indított el Franciaországban és Neymar érkezésével ez tovább fokozódhat.
Ez az igazolás több szempontból hatalmas siker a francia focinak és a PSG-nek is, megmutatták a világnak, hogy képesek leigazolni a világ egyik legjobb játékosát az egyik topklubtól, ahelyett, hogy a legjobb játékosaikat veszítenék el.


neymarkislanynagyfoci_5.jpg
 
De ez a katari királyi családnak is győzelem. Végülis megszerezték azt, akit már hat éve üldöznek. Nem fognak túl sokat rágódni a kritikákon, melyet az elképesztő összegű transzfer miatt kapnak.
A Barcelona és a La Liga keresztes hadjáratot fognak indítani a PSG ellen. A francia csapat pedig tarthat attól, hogy Európa más topcsapatai hasonlóan elutasítóak lesznek velük.
Ha a katariak minden dicsőséget maguknak akartak volna, akkor Neymar orvosija Dohában lett volna, ahogyan fel is merült ez a lehetőség.
Ehelyett a gazdag emirátus hagyta, hogy a PSG, Párizs és Neymar élvezze a reflektorfényt, ahhoz túl boldogak voltak, hogy ne lépjenek hátra és élvezzék az évszázad transzferét – és merjenek nagyobbat álmodni.

Szólj hozzá!

Címkék: psg ligue1 neymar franciabajnokság


2017.08.02. 20:22 Ági07

Jonathan Wilson: Matic lehet a Manchester United legfontosabb nyári igazolása

A következőkben Jonathan Wilson, futballszakíró cikkének fordítását olvashatjátok, mely a Guardian oldalán jelent meg.

Matic 'egy klasszikus második szezonos Mourinho-igazolás' aki stabilitást hozhat a középpályára, és lehetővé teheti, hogy Paul Pogba szárnyaljon.

matickislanynagyfoci.jpg

Mourinho második Chelsea-s érájának első fél évében felismerte, hogy a csapatnak három kulcsfontosságú területe van, amely erősítésre szorul. Utólagos okoskodás, hogy ez a ráébredés vezetett a 2014. februári "lovacskás" sajtótájékoztatójához, melynek során Mourinho tagadta, hogy a Chelsea versenyben lenne a bajnoki címért, annak ellenére, hogy két ponttal vezettek a Manchester City előtt, akiket épp akkor győztek le 1-0-ra. Az emlékezetes sajtótájékoztatón Mourinho a következőket mondta: „A bajnoki címért zajló versenyfutás jelenleg két ló, valamint egy olyan póni között zajlik, aminek tejre van szüksége és meg kell tanulnia ugrani – mondta, miután a Chelsea kikapott a Manchester Citytől februárban. Talán a következő szezonban már versenyezhetünk.

Hiányzott számára egy vérbeli gólszerző és egy kreatív középpályás, ezek a problámák Diego Costa és Cesc Fabregas leigazolásával 2014 nyarán megoldódtak. Nemanja Matic szerződtetését jóval hamarabb, már januárban meglépte, visszahozva őt a Benficától, ezzel egy másik fontos rést tömött be a csapatban.

A Chelsea 2014-ben 10 játékost igazolt, de a három legfontosabb kétségívül ez a három játékos (Costa, Fabregas és Matic) volt. Ez már a Burnley elleni szezonrajton nyilvánvalóvá vált: a Chelsea 3-1-re nyert a Turf Mooron, Fabregas két asszisztot osztott ki, Costa pedig egy gólt szerzett. Az előző szezon három problémás területének mindegyikére talált megoldást Mourinho, a Chelsea bajnoki címe attól a pillanattól kezdve egy folyamat volt.

 maticcostafabregaskislanynagyfoci.jpg

Mourinhónak szokása volt, hogy aktuális klubjánál egy szezon után létfontosságú változtatásokat hajt végre. Amióta a Portóhoz csatlakozott 2002-ben, mindig megnyerte a bajnokságot a második szezonjában. Így volt ez a Porto után a Chelsea-vel, az Interrel, valamint a Real Madriddal is. És ez sikerült neki a Chelsea-vel is a második regnálása idején is.
Mintha ez a második év lenne számára az aranymetszéspont: az a periódus amikor már megszervezte a csapatait, de még nem jött el az az idő, amikor teljesen kifárasztotta őket az állandó politikai mesterkedéseivel.

Matic egyike a Manchester United három legjelentősebb nyári igazolásának. Mindhárom játékos a csapat oszlopa lehet, három különböző területen. Lukakunak kellene szállítania a gólokat azok ellen a kiscsapatok ellen, akik ellen az előző idényben nem volt ellenszere a Unitednek. Victor Lindelöf stabilitást adhat a hátvédsor közepén, mellyel Mourinho soha nem volt teljesen elégedett az előző idényben. De a csapat szerkezete szempontjából talán Matic az egyik legfontosabb vétel.

Mourinhónak mindig az a célja, hogy a középpálya hátsó szekciója mindig domináns legyen, olyasvalaki legyen ott, aki jól helyezkedik, stabilitást ad, irányít. Olyasvalaki aki, ha gólt lő, akkor az csodaszámba megy, de az is, ha labdát veszít. A Portónál ilyen volt Costinha, a Chelsea-nél eleinte Makelele, az Internél Cambiasso, a Real Madridnál Lassana Diarra vagy Xabi Alonso, és később a Chelsea-nél Matic.

makelelemourinhokislanynagyfoci.jpg

Az előző szezonban, amikor Michael Carrick harcképtelen volt, akkor Ander Herrera próbálta betölteni a szerepét, de ő inkább egy összekötő a védelem és a támadók között. Olyan, mint Pedro Mendes, Tiago Mendes, Ballack, Zanetti vagy Ramires.

Ez az a szerepkör, amelyik nagyban befolyásolja a csapat többi részét. Ő az, aki egyfajta hullámtörőként szolgál a középhátvédek előtt. Megnehezítve, hogy az ellenfél csatárai elkülönítsék őket csapattársaiktól. Eközben koncentrál arra, hogy tartsa a formációt és ideális esetben ő a letámadás vezére is. Emellett képesnek kell lennie a labda megjátszására is, akár labdatartó passzolgatás, akár támadásvezetés útján.

Matic a végtelen energiával megáldott Kanté miatt lett feláldozható a Chelsea-nél, aki még annál is többet tesz ebben a pozícióban, mint az elvárható, de kétségtelen, hogy a szerb játékosnak óriási szerepe volt abban, hogy Mourinho második regnálása idején bajnoki címet nyert a Chelsea. Maticnak várhatóan a Unitednél is felelősségi körébe fog tartozni, hogy a középhátvédeket tehermentesítse. De ennél sokkal nagyobb hatással lehet a támadójátékra.

Az előző szezonban a United legnagyobb taktikai problémája az volt, hogy nem tudták kihozni Paul Pogbából a legjobbat. A franciának nem volt rossz szezonja, de korántsem volt olyan brilliáns, mint ahogyan elvárná az ember egy rekordösszegért igazolt játékostól. Úgy tűnt, hogy mintha két konkrét szerepkör között lebegett volna a semmiben. Néha túlságosan elől játszott, ahol a megfelelő technikai képzettség és furmányosság híján nem tudott olyan hatékony lenni. Cserébe viszont nem tudta kihasználni a kiemelkedő sebességében és állóképességében rejlő erényeket. Máskor viszont túl mélyen játszott. Képtelen volt arra a játékra, ami a Juventusban olyan hasznossá tette őt. Egy védekező középpályással a háta mögött (Matic) - valamint esetlegesen Herrerával az oldalán - Pogbának meglesz lehetősége, hogy újra domináns box-to-box játékos legyen.

pogbakislanynagyfoci.jpg

Az is fontos, hogy Matic rendkívül lojális Mourinhóhoz. Az iránta való tisztelete megingathatatlan. A szerbet 2015 októberében a Southampton elleni meccsen 28 perccel a becserélése után lecserélte Mourinho. Más játékos ezt megalázónak tartotta volna, Matic azonban ennek jelét se adta. Ez fontos lehet akkor, ha ismét megindulnak azok a belső politikai csatározások, amelyek folyamatosan nyomon követik Mourinho pályafutását.

Egyelőre úgy fest, hogy Matic egy klasszikus második szezonos Mourinho- igazolás, erősítve a csapat gerincét, betöltve egy hiányposztot és megkönnyítve mások munkáját a csapatban.

Szólj hozzá!