HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2017.12.22. 19:56 Ági07

PAULINHO - EGY KITARTÓ VILÁGVÁNDOR

Ha egy szóval kellene jellemezni PAULINHO karrierjét, akkor a HULLÁMVASÚT lenne a legtalálóbb.

kislanynagyfoci_paulinho.jpg

Életének eddigi szakasza jó kis alapanyag lenne egy hollywoodi filmhez. Egészen hihetetlen, hogy kilenc éve még egy negyedosztályú brazil csapatban játszott, most pedig az El Clásicóra készül. Elképesztő eltökéltségről árulkodik, hogy még 18 éves sem volt, amikor kontinenst váltott. Dél-Amerikából Európába költözött, ráadásul Kelet-Európába, egy olyan országba, ahonnan még a legelvetemültebb fociszeretők sem tudnak kapásból egy játékost megnevezni. Litvániáról van szó és az FC Vilniusról - ami egyébként azóta meg is szűnt. Ezután következett a lengyel ŁKS Łódź, amely jelenleg a harmadosztályban szerepel. Első európai tapasztalatai finoman szólva sem voltak kellemesek.

"Litvániában rasszista támadások értek, Lengyelországban nem fizettek, elegem lett
Azt mondtam a családomnak, hogy nem akarok többé focizni. Nincs szükségem erre."

Paulinho 20 évesen kénytelen volt visszatérni Brazíliába, újra fel kellett építenie magát: a nevelőklubjához, a Pão de Açúcarhoz igazolt, amelyik akkor épp a negyedosztályban szerepelt. Lépésről lépésre haladt. Ezután következett a másodosztályú Bragantino. Meghatározó mérkőzés volt számára, amikor a Ronaldóval és Roberto Carlosszal felálló Corinthians ellen játszottak. Ugyan vereséget szenvedtek, de Paulinho szerezte a Bragantino gólját és jó játéka is hozzájárult ahhoz, hogy a Corinthians szerződést kínáljon neki. A fekete-fehérekkel mindent megnyert, amit lehet: többek között a legrangosabb kontinentális kupasorozatot, a dél-amerikai Bajnokok Ligájának megfelelő Libertadores-kupát és a Klubvilágbajnokságot is (a döntőben a Chelsea-t győzték le).
Paulinho remek formába lendült, nem csoda, hogy bejelentkeztek érte Európából. Az Intert visszautasítva a Tottenhamot választotta.

paulinho_kislanynagyfoci.jpg
Visszatekintve nem biztos, hogy jól döntött, a Tottenhamnél egymásnak adták a kilincset a menedzserek, Villas-Boas igazolta le őt 2013. júliusában, decemberben a portugált menesztették, érkezett Sherwood, majd jött Pochettino. Az argentinnal nem találták a közös hangot:


"Pochettino irányítása alatti első meccsemen a posztomon játszottam, utána mindenhol máshol, kivéve a sajátomon."


Ezek után nem volt meglepő, hogy Paulinho megkérte, a Tottenham elnökét, Daniel Levyt, hogy adják el. Voltak ajánlatai Európából, de ezek a klubok csak kölcsönvételben gondolkodtak, ezt Paulinho nem akarta. Majd kapóra jött a Scolari vezette Guangzhou Evergrande ajánlata és Kínába igazolt. Másról sem szóltak a hírek, minthogy Paulinho karrierjének vége, ennyi volt. Ezzel szemben már sokadszor, újra felállt a padlóról, újra felépítette magát. Hat trófeát nyert csapatával, többek között az ázsiai Bajnokok Ligáját, azaz már második kontinensen zsebelte be a helyi BL-serleget.
Paulinho nem áltatja magát azzal, hogy a kínai bajnokság színvonalában az európai top bajnokságok közelébe érne, de ennek ellenére rendkívül fontos volt ez az időszak számára, mert visszaszerezte önbizalmát.

paulinho_kislanynagyfoci_2.jpg


"Nem, nem volt a legmagasabb színvonal, de voltak olyan meccsek, amelyek fizikálisan nagyon igénybe vettek- A Guangzhou és a nagy rivális Shanghai pedig tényleg nagyon jó kínai válogatott játékosokkal és légiósokkal rendelkezett."


Ráadásul Kína ide vagy oda. Paulinho továbbra is tagja volt a brazil válogatottnak. Tite, a szövetségi kapitány Paulinho edzője volt a Corinthiansnál és azon kevesek egyike volt, aki bízott benne.
Épp az argentinok ellen játszott a brazil válogatottban, amikor olyan dolog történt, ami tényleg csak a mesében van. Szabadrúgáshoz készülődött az argentinok ellen, amikor Messi odaszólt neki: "Jössz a Barcelonába?" Erre Paulinho gyorsan replikázott: "Ha leigazolnátok, én nem tétováznék." Érthető módon Paulinho gondolatai már nem a szabadrúgás körül jártak, így odaszólt Williannek, hogy végezze el ő.


"Kínában világossá tettem, hogy vagy a Barcelonába megyek, vagy maradok. Más nem jöhet szóba. 29 éves vagyok és a Barcelona hív, a Barcelona."


Scolari nem akart megválni Paulinhótól, de ő is tudta, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom. A katalánok kifizették a 40 millió eurós kivásárlási árat, a Barca-drukkerek pedig majd felrobbantak a dühtől. Mit akar a Barca egy 29 éves játékostól, Kínából, aki megbukott a Tottenhamnél és ráadásul nem is illik a Barcelonába?! Brazilnak brazil, de Neymar eladása után inkább egy másik honfitársára vágytak. De Coutinho helyett Paulinhót kapták. Folyamatosan ment a fanyalgás és ahol tudta a sajtó is cikizte az új szerzeményt: olyan videót vágtak össze, ahol épp nem ment neki a dekázás, arról szóltak a hírek, hogy mindössze egy Paulinho nevével ellátott mez fogyott a Barca shopjában.
Paulinho a legmegfelelőbb helyen, a pályán csendesítette el a fanyalgókat: jelenleg ő a La Liga legeredményesebb középpályása, hat góllal. Mindezt úgy, hogy nem a góllövés az elsődleges feladata. Emellett van két gólpassza is. Ki gondolta volna, hogy a bajnokság ezen szakaszában több találat áll majd a neve mellett, mint Cristiano Ronaldónak (jó-jó, ott volt az eltiltása) vagy Griezmannak. Ráadásul a brazil válogatottal készülhet a jövő évi oroszországi világbajnokságra.

paulinho_messi_kislanynagyfoci.jpg
Egészen álomszerű és hihetetlen az előzmények tükrében és ezt Paulinho is osztja:


"Ha valaki korábban azt mondja, hogy a Barcelona játékosaként a világbajnokságra fogok készülni, azt válaszoltam volna, hogy ez teljesen ki van zárva."


Igazi hullámvasútként írja le az életét. Hat országban játszott, három kontinensen, részese volt Brazília történetének legmegalázóbb vereségének (németek elleni 1-7), rasszista támadások érték, leírták. Erre tessék, most az El Clasicóra készül a Barca játékosaként.


"Hallottam, hogy azt mondogatják: elcsendesítettem a kritikusokat. De ez nem erről szól, magamon kívül nem kell bizonyítanom másnak. A csapattársaimért játszom, nem a kritikusaimnak. Az emberek mindig kritizálnak: 'Most azért jó, mert a Barcában játszik.' 'Azért volt csak jó, mert Kínában játszott.' És így tovább... A Bragantinónál, a Corinthiansnál, a Tottenhamnél és Kínában ugyanez ment."

messi_paulinho_barcelona_kislanynagyfoci.jpg
Paulinho karrierjét tökéletesen leírja az egykori legendás bokszoló, Muhammad Ali ars poeticája:
„Nincs azzal semmi baj, ha az embert a szorítóban vagy azon kívül padlóra küldik. A baj akkor kezdődik, ha ott is marad.” - Paulinhót számtalanszor a padlóra került, de mindig felállt onnan, és ezért tiszteletet érdemel.
Ezzel összecseng Vayer Gábor, a korábbi győri futballista nyilatkozata, aki Lengyelországban csapattársa volt Paulinhónak. Ő nagyon hasonlóképp jellemezte a brazilt Nemzeti Sportnak adott interjújában:


„Számomra ő a példa arra, hogy akarattal, futball iránti alázattal szinte bármit el lehet érni Amikor 2008 januárjában Lódzba igazoltam, már a klubnál volt, jobbhátvédet játszott, esetleg a középpálya jobb szélén szerepelt. Nem a tudását emelném ki, hanem a hitet és alázatot, amivel dolgozott.”

 

Forrás:

  • https://www.theguardian.com/football/2017/dec/21/paulinho-barcelona-clasico-tottenham-china
  • A Four Four Two 2013. szeptemberi száma
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Paulinho_(footballer)
  • https://www.whoscored.com/Players/36399/Show/Paulinho

Szólj hozzá!

Címkék: barcelona barca messi tottenham paulinho kislanynagyfoci


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr8413518971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása