HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2017.08.02. 20:22 Ági07

Jonathan Wilson: Matic lehet a Manchester United legfontosabb nyári igazolása

A következőkben Jonathan Wilson, futballszakíró cikkének fordítását olvashatjátok, mely a Guardian oldalán jelent meg.

Matic 'egy klasszikus második szezonos Mourinho-igazolás' aki stabilitást hozhat a középpályára, és lehetővé teheti, hogy Paul Pogba szárnyaljon.

matickislanynagyfoci.jpg

Mourinho második Chelsea-s érájának első fél évében felismerte, hogy a csapatnak három kulcsfontosságú területe van, amely erősítésre szorul. Utólagos okoskodás, hogy ez a ráébredés vezetett a 2014. februári "lovacskás" sajtótájékoztatójához, melynek során Mourinho tagadta, hogy a Chelsea versenyben lenne a bajnoki címért, annak ellenére, hogy két ponttal vezettek a Manchester City előtt, akiket épp akkor győztek le 1-0-ra. Az emlékezetes sajtótájékoztatón Mourinho a következőket mondta: „A bajnoki címért zajló versenyfutás jelenleg két ló, valamint egy olyan póni között zajlik, aminek tejre van szüksége és meg kell tanulnia ugrani – mondta, miután a Chelsea kikapott a Manchester Citytől februárban. Talán a következő szezonban már versenyezhetünk.

Hiányzott számára egy vérbeli gólszerző és egy kreatív középpályás, ezek a problámák Diego Costa és Cesc Fabregas leigazolásával 2014 nyarán megoldódtak. Nemanja Matic szerződtetését jóval hamarabb, már januárban meglépte, visszahozva őt a Benficától, ezzel egy másik fontos rést tömött be a csapatban.

A Chelsea 2014-ben 10 játékost igazolt, de a három legfontosabb kétségívül ez a három játékos (Costa, Fabregas és Matic) volt. Ez már a Burnley elleni szezonrajton nyilvánvalóvá vált: a Chelsea 3-1-re nyert a Turf Mooron, Fabregas két asszisztot osztott ki, Costa pedig egy gólt szerzett. Az előző szezon három problémás területének mindegyikére talált megoldást Mourinho, a Chelsea bajnoki címe attól a pillanattól kezdve egy folyamat volt.

 maticcostafabregaskislanynagyfoci.jpg

Mourinhónak szokása volt, hogy aktuális klubjánál egy szezon után létfontosságú változtatásokat hajt végre. Amióta a Portóhoz csatlakozott 2002-ben, mindig megnyerte a bajnokságot a második szezonjában. Így volt ez a Porto után a Chelsea-vel, az Interrel, valamint a Real Madriddal is. És ez sikerült neki a Chelsea-vel is a második regnálása idején is.
Mintha ez a második év lenne számára az aranymetszéspont: az a periódus amikor már megszervezte a csapatait, de még nem jött el az az idő, amikor teljesen kifárasztotta őket az állandó politikai mesterkedéseivel.

Matic egyike a Manchester United három legjelentősebb nyári igazolásának. Mindhárom játékos a csapat oszlopa lehet, három különböző területen. Lukakunak kellene szállítania a gólokat azok ellen a kiscsapatok ellen, akik ellen az előző idényben nem volt ellenszere a Unitednek. Victor Lindelöf stabilitást adhat a hátvédsor közepén, mellyel Mourinho soha nem volt teljesen elégedett az előző idényben. De a csapat szerkezete szempontjából talán Matic az egyik legfontosabb vétel.

Mourinhónak mindig az a célja, hogy a középpálya hátsó szekciója mindig domináns legyen, olyasvalaki legyen ott, aki jól helyezkedik, stabilitást ad, irányít. Olyasvalaki aki, ha gólt lő, akkor az csodaszámba megy, de az is, ha labdát veszít. A Portónál ilyen volt Costinha, a Chelsea-nél eleinte Makelele, az Internél Cambiasso, a Real Madridnál Lassana Diarra vagy Xabi Alonso, és később a Chelsea-nél Matic.

makelelemourinhokislanynagyfoci.jpg

Az előző szezonban, amikor Michael Carrick harcképtelen volt, akkor Ander Herrera próbálta betölteni a szerepét, de ő inkább egy összekötő a védelem és a támadók között. Olyan, mint Pedro Mendes, Tiago Mendes, Ballack, Zanetti vagy Ramires.

Ez az a szerepkör, amelyik nagyban befolyásolja a csapat többi részét. Ő az, aki egyfajta hullámtörőként szolgál a középhátvédek előtt. Megnehezítve, hogy az ellenfél csatárai elkülönítsék őket csapattársaiktól. Eközben koncentrál arra, hogy tartsa a formációt és ideális esetben ő a letámadás vezére is. Emellett képesnek kell lennie a labda megjátszására is, akár labdatartó passzolgatás, akár támadásvezetés útján.

Matic a végtelen energiával megáldott Kanté miatt lett feláldozható a Chelsea-nél, aki még annál is többet tesz ebben a pozícióban, mint az elvárható, de kétségtelen, hogy a szerb játékosnak óriási szerepe volt abban, hogy Mourinho második regnálása idején bajnoki címet nyert a Chelsea. Maticnak várhatóan a Unitednél is felelősségi körébe fog tartozni, hogy a középhátvédeket tehermentesítse. De ennél sokkal nagyobb hatással lehet a támadójátékra.

Az előző szezonban a United legnagyobb taktikai problémája az volt, hogy nem tudták kihozni Paul Pogbából a legjobbat. A franciának nem volt rossz szezonja, de korántsem volt olyan brilliáns, mint ahogyan elvárná az ember egy rekordösszegért igazolt játékostól. Úgy tűnt, hogy mintha két konkrét szerepkör között lebegett volna a semmiben. Néha túlságosan elől játszott, ahol a megfelelő technikai képzettség és furmányosság híján nem tudott olyan hatékony lenni. Cserébe viszont nem tudta kihasználni a kiemelkedő sebességében és állóképességében rejlő erényeket. Máskor viszont túl mélyen játszott. Képtelen volt arra a játékra, ami a Juventusban olyan hasznossá tette őt. Egy védekező középpályással a háta mögött (Matic) - valamint esetlegesen Herrerával az oldalán - Pogbának meglesz lehetősége, hogy újra domináns box-to-box játékos legyen.

pogbakislanynagyfoci.jpg

Az is fontos, hogy Matic rendkívül lojális Mourinhóhoz. Az iránta való tisztelete megingathatatlan. A szerbet 2015 októberében a Southampton elleni meccsen 28 perccel a becserélése után lecserélte Mourinho. Más játékos ezt megalázónak tartotta volna, Matic azonban ennek jelét se adta. Ez fontos lehet akkor, ha ismét megindulnak azok a belső politikai csatározások, amelyek folyamatosan nyomon követik Mourinho pályafutását.

Egyelőre úgy fest, hogy Matic egy klasszikus második szezonos Mourinho- igazolás, erősítve a csapat gerincét, betöltve egy hiányposztot és megkönnyítve mások munkáját a csapatban.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr8712715792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása