HTML

Közösség

Kislány, nagy foci

Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket...Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés... :)

Utolsó kommentek

Friss topikok

2014.06.01. 20:17 Ági07

VB-váró: G-csoport

Június 12-től  egy hónapig a Földlakók Brazíliára szegezik tekintetüket. A torna kezdetéig  nagyító alá veszem a csoportokat és a jóslatoktól sem riadok vissza ;) Következzék az G-csoport! 

kislanynagyfocig-csoportvb.jpg

NÉMETORSZÁG

A Nationalelf  veretlenül zárta a selejtezősorozatot, az egész földkerekségen senki sem lőtt több gólt a kvalifikációs meccseken (36 találat). Érdekesség, hogy a gólok közül egyik sem fejesből született. Halálcsoport ide vagy oda, Németországot mindenki a kvartett első helyére várja. Joachim Löw kapitánykodása alatt egy bronz- (2006-VB) és egy ezüstérem (2008-EB) már bekerült a vitrinbe. Most az arany következhet, ami jogos elvárás a kiváló erőkből álló együttessel szemben. Jürgen Kohler, az 1990-es vb-győztes csapat tagja nem volt szívbajos, amikor kijelentette: „Németország világbajnok lesz! Nincs nálunk jobb csapat!" A szintén vb-győztes Rudi Völler már egy kis óvatosságot is vitt a mondandójába: „Németország és Spanyolország erősebb, mint Brazília. De a hazai pálya sokat számít, kis különbségek döntenek majd." Ha végignézünk a németek keretén, akkor láthatjuk, hogy minden csapatrészben bombaerősek. A védelem azonban képes megingásokra, amit a Svédország elleni két vb-selejtezőmérkőzés is bizonyított. A Németországban rendezett találkozón már 4:0-ra vezetett a Nationalelf, de a svédek egyenlíteni tudtak. Az idegenbeli meccset többek között Schürrle tripljával 5:3-ra nyerték, de a bekapott 3 gól figyelmeztető jel lehet. A hátsó alakzat tagjaitól nagyobb koncentrációra van szükség. 

Legjobb vb-helyezésük: világbajnoki cím 3x (1954-Svájc, 1974-Németország, 1990-Olaszország)

Szubjektív: A németeknek több kreatív játékosa is van, akik képesek meccseket eldöntetni. Elsősorban Götzére, Reusra, Özilre gondolok. Ha a védelem is kellően koncentrált és nem hibázik, akkor Németországnak minden esélye megvan, hogy 24 év után újra magasba emelje a trófeát.

Tipp: a csoport első helyén végeznek

Németország vb-meze:

G-csoport_Németországvbmezkislanynagyfoci.jpg

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK 

A jenkik a CONCACAF-selejtezőzóna élén végezve jutottak ki a világbajnokságra. Legnagyobb riválisuk, Mexikó ellen idegenben gólnélküli döntetlent játszottak, míg otthon 2:0-ra legyőzték az El Trít. Keményebb vb-csoportot,nehezen tudtak volna elképzelni a jenkik. A portugálokkal, németekkel és Ghánával felálló G-csoportra joggal ragasztották a halálcsoport címkét. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az amerikai válogatottnak kell a legtöbbet utaznia a vébén. Arról nem is beszélve, hogy Manausban az Amazóniai esőerdő közepén található stadionban is pályára kell lépniük egyszer. De akkor mégis mi szólhat a továbbjutásuk mellett? A választ Hajdú B. István hazánk népszerű kommentátora adta meg éppen itt a blogon: Az amerikai válogatott egy kicsit rejtélyes az európaiak számára. Az amerikai mentalitás más, ők nem omlanak össze egy vereség után. Ráadásul a sok utazás számukra nem olyan szokatlan, hiszen országon belül is rengeteget utaznak." 
Emellett még szövetségi kapitányuk, Jürgen Klinsmann vb-tapasztalata is sokat jelenthet: játékosként három tornán vett részt, míg edzőként 2006-ban irányította a németeket. 1990-ben Olaszországban pedig magasba emelhette a trófeát is. A szakemberek főként remek  motivációs képességeit emelik ki. A barátságos mérkőzéseken pedig már eredményekben is megmutatkozott a fejlődés: történelmi idegenbeli siker az olaszok ellen, győzelem Németország és a bosnyákok ellen is
Viszont az egyáltalán nem vált a csapat előnyére, hogy mindig más összetételben küldte pályára őket Klinsmann és a vébéhez közeledve hirtelen ötlettől vezérelve a gyémánt formációt szeretné játszatni velük. Továbbá kihagyta a vébé-keretből a válogatott történetének legeredményesebb játékosát, Landon Donovant, amit több szakember is óriási hibának tart.
Az együttes legerősebb pontja a több mint 10 éves Premier League-tapasztalattal rendelkező Tim Howard, az utóbbi időben bombaformában játsszó és gólokat termelő Clint Dempsey, valamint a rendkívül nagy munkabírású, játékmester Michael Bradley. Ha a védelem is összeszedné magát és Jozy Altidore is formába lendülne elől, akkor meglepetést is okozhatnának a jenkik.

Legjobb vb-helyezésük: harmadik hely (1930-Uruguay)

Szubjektív: 2002-ben a jenkik megmutatták, hogy igenis komolyan kell venni őket. Akkor a csoport második helyén végeztek. Legyőzték és megelőzték az aranygenerációval felálló portugálokat is. A legjobb 16 között legfőbb riválusokat, a mexikóiakat búcsúztatták. A negyeddöntőben a németekkel kerültek össze, akik egy szem Ballack találattal jutottak az elődöntőbe. Mi lett volna, ha Thorsten Frings kezezése után megkapják a jogos bünetőt? Nagy kérdés, hogy mumusukat a ghánaikat sikerül-e most legyőzniük. 2006-ban a csoportban, 2010-ben a legjobb 16 között bizonyultak jobbnak a Fekete Csillagok
Véleményem szerint a csoport harmadik helyére futnak be a gyenge lábakon álló védelem és Landon Donovan hiánya miatt.

Az USA vb-meze: G-csoport_USAvbmez_kislanynagyfoci.jpg

 

 

GHÁNA

Ghána a 2010-es világbajnokságon közel volt a bravúrhoz, hogy első afrikai csapatként az elődöntőbe jusson. Az Uruguay elleni negyeddöntőben 1:1-es állásnál a 121. percben Luis Suárez emlékezetes kezezése után Asamoah Gyan a felső lécre lőtte a büntetőt. A tizenegyespárbajt az uruk nyerték és így ők jutottak az elődöntőbe. A ghánaiak szövetségi kapitánya, Appiah szerint a jelenlegi keret erősebb, mint a legutóbbi vébén szereplő alakulat. Véleménye szerint erejük abban rejlik, hogy a kispadon is minőségi játékosok várnak bevetésre. Appiah bátran kijelentette, hogy akár a trófeát is bezsebelhetik. Ehhez képest 16 olyan labdarúgót találunk a Fekete Csillagok keretében, akik korábban még nem szerepeltek világbajnokságon. Viszont két tapasztalt játékosuk, Michael Essien és Kevin-Prince Boateng egy hosszabb önkénetes száműzetés után visszatért a nemzeti csapatba. Azért érdekes, hogy az Afrika Kupán nem kívánnak a válogatottban játszani, de a vébét azért nem hagynák ki. Elsősorban a csapatkapitánytól, Asamoah Gyantól várhatjuk a gólokat, hiszen 6 találatával az afrikai selejtezősorozat legeredményesebb játékosa volt (holtversenyben Aboutrikával és Salah-val). Rajta kívül a Serie A-ban edződő Kwadwo Asamoah-ra, aki egyébként a ghánai keret legértékesebb játékosa (20 millió euró, forrás: transfermakt.de) és Sulley Muntarira is fontos szerep vár. Kérdés, hogy a kevésbé ismert és tapasztatlan futballistákból álló védelem hogy fog teljesíteni. 
A csoportjukban szereplő amerikaikkal az előző két vébén is összefutottak és akkor ők kerültek ki győztesen a párharcokból. Portugália és főként Németország legyőzése már nehezebb feladat. Colin Udoh nigériai sportújságíró szerint a Fekete Csillagoknak a magasan jegyzett válogatottakkal mindig meggyűlik a baja.

Szubjektív: Appiah szövetségi kapitánynak a nagy egókkal is meg kell küzdenie. Az együttesből többen is hajlamosak bomlasztani a csapategységet. Ha az ellentéteket a pályára is kiviszik, akkor könnyen elbukhatják a csoportból való továbbjutást. Az ingatag lábakon álló, rutintalan védelem sem kecsegtet túl sok jóval. Egyedül a támadójátékban bízhatnak. Az Egyiptom elleni vb-selejtező sorozat utolsó szakaszában a hazai pályán  elért 6:1-es siker tekintélyt parancsoló.

Legjobb vb-helyezésük: negyeddöntő (2010-Dél-Afrika)

Tipp: a csoport negyedik helyén végeznek

Ghána vb-meze: G-csoport_Ghánakislanynagyfoci.jpg

 

PORTUGÁLIA

A portugálok rögös úton jutottak el Brazíliába: a svédek elleni pótselejtezőn kettős győzelemmel váltották meg a vébére szóló jegyüket. Cristiano Ronaldo kulcsszerepet vállalt a sikerben: ő lőtte csapata mind a négy gólját. Érdekesség, hogy mindössze ez lesz Portugália hatodik vébéje. Az első Mundialra nem neveztek, míg tizenhárom alkalommal nem tudták kiharcolni a kijutást. Az ibériaiakra jellemző, hogy a kis csapatok ellen rendre szenvednek, míg a nagyobb riválisok ellen jobban teljesítenek. Ezért a vb-csoportjuk erőssége bármilyen furcsán hangzik, de bizakodással töltheti el őket.
A nemzeti együttes előnye egyben a hátránya is. Túlságosan is egy emberre épül, Cristiano Ronaldóra. A kétszeres aranylabdás képes meccseket eldönteni. De amennyiben sikerül őt kikapcsolni a játékból vagy esetleg sérüléssel bajlódik, akkor kérdés, hogy ki az a játékos, aki átveheti a vezér szerepét. A középpályás Joao Moutinho  képes nagyszerű teljeítményre, fontos passzokkal hozhatja gólhelyzetbe társait. Raul Meirelestől pedig a távoli bombákat várhatjuk. Míg a pontrúgásoknál Pepe és Bruno Alves fejesgóljaira is jó esély van. Utóbbi 4 góljával a csapat harmadik legeredményesebbje volt a selejtezők során. És érdemes felhívni a figyelmet a 22 éves védekező középpályásra, William Carvalhóra, aki remek szezont futott a Sportingnál. Viszont legelöl Helder Postiga és Hugo Almeida sem csúcskategória.
Paulo Bento szövetségi kapitány a 2012-es EB-n már bizonyított: elődöntőbe vezette a portugálokat. Ezúttal a világbajnokságon is bizonyíthatja, hogy mennyire jó edző. 

Szubjektív: Amennyiben C.Ronaldo csúcsformában lesz és egy-két csapattársa fel tud nőni hozzá, úgy minden gond nélkül jut majd tovább az együttes a csoportból.  Némi előnyt jelenthet a válogatott számára, hogy komoly támogatásra számíthat a Brazíliában élő portugál állampolgároktól

Legjobb vb-szereplésük: harmadik hely (1966-Anglia)

Tipp: a csoport második helyén végeznek

Portugália vb-meze: 

G-csoport_Portugálvbmezkislanynagyfoci.jpg

 

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI:

VB-váró: A-csoport

VB-váró: B-csoport

VB-váró: C-csoport

VB-váró: D-csoport

VB-váró: E-csoport

VB-váró: F-csoport

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kislanynagyfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr376245778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laza_srac 2014.06.02. 10:09:57

A németek védelme tegnap Kamerun ellen sem állt a helyzet magaslatán. Azt mondjuk nem tudom megítélni, mennyire lehet komolyan venni ezeket a vb előtti felkészülési meccseket.
A portugáloknak évek óta az egyik legnagyobb problémája, hogy a két Pinto és Nuno Gomes óta nincs olyan csatáruk, aki képes lenne fontos meccset eldönteni. A Helder Postigákat, Hugo Almeidákat én sem nevezném ilyennek. Nagy kérdőjel számomra náluk még Nani. Láttam a fejlécben a MU-s vonatkozást, ezért te biztos jobban tudod, de az utóbbi 2-3 év nem igazán róla szólt a klubjában.
A ghánaiak mindössze 6 védővel mennek. Mi lesz ha valaki megsérül, esetleg még eltiltások is lesznek?
Azt meg végképp nem értem, mivel különb pl. Wondolowski mint Donovan.
süti beállítások módosítása